Ozvěny dne 8. 7. 2001

8. červenec 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 8. července 2001 18 hodin.

Dívka popálená při požáru azylového domu v Praze je v kritickém stavu

Požár dnes ráno zničil azylový dům pro matky s dětmi v Praze na Černém Mostě. Oheň vážně popálil tříletou dívku, která leží v kritickém stavu v nemocnici na Vinohradech. Asi 150 lidí si muselo najít náhradní bydlení. Informuje Viktorie Rešová.

Oheň vypukl krátce po osmé hodině ráno v dětském pokoji v půdní nástavbě domu. Silný vítr plameny rozšířil po celém podlaží a oheň zcela zničil 12 bytů. Po hasičském zásahu ale zůstal neobyvatelný celý dům. Jak nám řekl vyšetřovatel z Hasičského záchranného sboru v Praze Radek Kislinger, škody byly prozatím vyčísleny na 3 mil. Kč.

Radek Kislinger, vyšetřovatel HZS v Praze: Požárem bylo postiženo celkem 53 bytových jednotek, protože jednotky, které likvidovaly požár tlakovou vodou, tyto jednotky prolily.

Při požáru utrpěla těžké popáleniny tříletá holčička, která nyní leží ve vinohradské nemocnici. Zuzana Kapounková z kliniky popáleninové medicíny nám potvrdila, že je stav holčičky velmi vážný.

Zuzana Kapounková, klinika popáleninové medicíny vinohradské nemocnice: Ten rozsah je veliký, má asi 35 % druhého a třetího stupně. A je to ještě komplikováno tím, že se jedná ještě o postižení dýchacích cest a pravděpodobně i o intoxikaci z těch zplodin, které tam hořely. Čili vzhledem k jejímu věku a k tomu rozsahu je to zranění velice těžké, téměř kritické. A její stav zatím ještě není stabilizovaný a o prognóze do budoucna se těžko ještě dá vůbec mluvit.

Požár azylového domu pro matky s dětmi připravil o střechu nad hlavou asi 150 lidí. Někteří z nich se přestěhovali ke svým příbuzným, asi stovce osob zajistila ubytování radnice Prahy 14. Do vytopených bytů se budou moci lidé vrátit během několika dnů. Jak upřesnil starosta Prahy 14 Miroslav Froněk, obyvatelé vyhořelých bytů si počkají několik měsíců.

Miroslav Froněk, starosta Prahy 14: Co se týká rekonstrukce těch bytů, které vyhořely, tzn. toho posledního patra, by to měla být otázka dvou, tří měsíců. Náš stavební úřad samozřejmě, co se týká povolovacích řízení atd., vyjde maximálně vstříc tak, aby se to mohlo stihnout.

Zatím není jasné, jak oheň vznikl. Příčiny požáru se vyšetřují.

Včerejší vichřice způsobila škody za několik miliónů korun

Několik zraněných, vyvrácené stromy, neprůjezdné silnice a železniční tratě, přetrhané elektrické vedení, to je výsledek řádění vichřice, která se večer a v noci přehnala přes část našeho území. Bouřky doprovázel silný déšť a krupobití. Nepotvrdily se ale předpovědi meteorologů, že přívalový déšť zvedne hladiny řek. U obce Majdalena na Jindřichohradecku vykolejil kvůli vyvrácenému stromu osobní vlak, pět zraněných skončilo v nemocnici. České dráhy odhadují škodu na nejméně jeden milión korun. Podle dozorčího stanice Třeboň Josefa Janků se nedalo srážce zabránit.

Josef Janků, dozorčí stanice Třeboň: To bylo tak všechno rychlý, že to ani se nedalo předpokládat, že tam něco taky bude. To byla krátká vzdálenost, co to tam strojvedoucí viděl. Vyjel z oblouku a, když to uviděl, no, tak použil rychlobrzdy. A první bylo, že odešel mimo kabinu strojvedoucího. A když by tam zůstal, tak by to asi dopadlo ještě daleko, daleko hůř.

Trať z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí byla kvůli nehodě až do rána neprůjezdná. Teď už je podle tiskového mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského vše v pořádku.

Petr Šťáhlavský, mluvčí Českých drah: Trať je v současné době již volná, od půl deváté od rána je na ní zajištěn provoz a ještě tam budou probíhat určité opravné práce, proto se tam jezdí sníženou rychlostí.

Statisícové škody napáchaly vichřice a bouře také ve středních Čechách. Konkrétní případy nám popsal operační důstojník středočeských hasičů Miroslav Vilímek.

Miroslav Vilímek, operační důstojník středočeských hasičů: Požár rodinného domku v Komárově po úderu blesku a druhá záležitost - padlý strom přes železniční trať u Lužné u Rakovníka, kde samozřejmě do toho ten motorový vlak najel a vznikla škoda. Naštěstí při obou těchto případech nebyly žádné osoby zraněny, ani usmrceny.

Hasiči byli celou noc na nohou také na Chebsku. Následky vodní a větrné smršti odstraňují ještě teď. Rozsáhlé oblasti kolem Aše a Lubů byly až do odpoledne bez elektřiny, padající stromy zasáhly místy i telefonní vedení.

Na Slovensku sílí protesty proti brutalitě policistů

Na Slovensku sílí protesty proti brutalitě policistů. Šok způsobil především nejnovější případ. Podle dostupných informací ubili policisté k smrti 51letého Roma. Jeho dva syny zranili natolik, že museli vyhledat lékařské ošetření. Slovenský ministr vnitra Ivan Šimko přislíbil, že se zasadí o to, aby byl případ důkladně vyšetřen. Z Bratislavy se hlásí zpravodajka Českého rozhlasu Renata Havranová.

Mluvčí ministra pro Český rozhlas prohlásil, že případu bude věnována maximální pozornost. Policejní oddělení, kde se měl údajně incident odehrát, se k případu zatím nevyjádřilo. Podle výpovědí policisté týrali otce a jeho dva syny 12 hodin připoutané k ústřednímu topení. Lékaře přivolali až ve chvíli, kdy starší muž nejevil známky života. Brutalitu policistů odsoudil místopředseda parlamentního výboru pro lidská práva a národnosti. Vyzval ministra vnitra, aby osobně na alarmující případ dohlížel, protože, jak Andráši řekl, není už možné před narůstajícím rasismem zavírat oči. Podle romského parlamentu je případ důkazem, že na Slovensku diskriminace a policejní rasismus existují. Romové apelují na vládu, aby zakročila, jinak nevylučují další vlnu hromadného odchodu ze země.

Chorvatsko vydá do Haagu dva bývalé generály kvůli válečným zločinům

Chorvatsko vydá mezinárodnímu trestnímu tribunálu v Haagu dva bývalé generály podezřelé ze spáchání válečných zločinů. Na protest proti tomuto rozhodnutí vlády odstoupili čtyři ministři. Podrobnosti dodává zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Bumba.

Podle oficiálního prohlášení, které vzešlo z mimořádného nočního zasedání vlády, vydá Záhřeb pokyn k zadržení dvou Chorvatů, které mezinárodní soud označil jako podezřelé už v červnu. Čtyři ministři chorvatské vlády podali v reakci na toto oznámení demisi. Premiér Ivica Račan proto v nejbližší době požádá parlament o vyslovení důvěry. Jména obou podezřelých nebyla zveřejněna, podle neoficiálních informací však pravděpodobně jde o bývalé generály Ante Gotovinu a Rahima Ademiho. Gotovina pro deník Jutarnji List uvedl, že se vinen necítí, a proto se ani nebojí zatčení. V souvislosti s chystaným zadržením obou podezřelých se objevily spekulace o možných protestech nacionalistů a válečných veteránů. Premiér Račan uvedl, že se incidentů obává, nicméně doufá, že se k blokádám silnic a dalším podobným akcím nepřipojí většina Chorvatů.

Anglický Bradford se stal dějištěm rasistických násilností

Ulice severoanglického Bradfordu se v noci na dnešek staly dějištěm rasistických násilností. Střetli se tu bílí a asijští mladíci. Během výtržností zdemolovali několik obchodů a restaurací, zapálili také několik automobilů. Na zasahující policejní jednotku útočili kameny a zápalnými lahvemi. Podle očitých svědků se situace bezpečnostním silám několikrát zcela vymkla z rukou. Celkem bylo poraněno více než 120 policistů a pět civilních osob, 36 lidí bylo zatčeno. Zraněni byli i dva policejní koně.

Pochod severoirských protestantů se obešel bez incidentů

Pochod protestantských oranžistů v severoirském Drumcree u Portadownu se dnes poprvé po čtyřech letech obešel zcela bez nepokojů. Více od našeho spolupracovníka ve Spojeném království Milana Kocourka.

Stovky členů Oranžského řádu v černých oblecích a buřinkách po ukončením mše ve farním kostele v Drumcree pochodovaly k policejnímu kordonu u mostu v blízkosti ulice Garvaghy Road s převážně katolickým obyvatelstvem a odevzdali protestní dopis veliteli útvaru. Oranžisté považují zákaz pochodu po Garvaghy Road za porušení svého práva volně se pohybovat po vozovce Jejího veličenstva. Nicméně jejich pochod se obešel bez jakýchkoli násilných incidentů. Oranžistům se za to dostalo uznání místních občanů i politické reprezentace a úřady nyní posuzují s dávkou optimismu vyhlídky na plánovaný hlavní pochod oranžistů 12. července ve městě Londondely.

Libanonský prezident protestuje proti předání videokazety OSN Izraeli

Libanonský prezident Emil Lahud dnes protestoval proti případnému předání videokazety OSN se záběry z únosu třech izraelských vojáků Izraeli. V říjnu minulého roku vojáky unesli příslušníci militantního šíitského hnutí Hizballáh ve sporném území Faram Šiba na hranicích s Izraelem. Z regionu se hlásí náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Emil Lahud řekl, že by to byl nepřátelský akt proti Libanonu. Podle Lahuda by OSN, které má být ve své činnosti neutrální, předalo videokazetu s důležitými informacemi z libanonského území státu, který je Libanonu nepřátelský. Videozáznam natočil den po únosu jeden z příslušníků sil OSN v Libanonu a jsou na něm údajně zachyceni jak izraelští vojáci, tak nejméně jeden z únosců, což by mohlo přispět k jejich identifikaci. OSN chtělo natočený materiál předat jak Libanonu, tak státu Izrael. Celý případ vyvolává už několik dní rozruch jak v Libanonu, tak v Izraeli. Izraelská vláda v čele s premiérem Arielem Šaronem požádala o předání kazety okamžitě poté, co se objevila informace o její existenci. V Izraeli existují pochybnosti, zda se příslušníci OSN přímo nepodíleli na únosu.

Vláda stále může změnit smlouvy s ČSOB ohledně prodeje IPB

Vláda v současné době stále může změnit transakční dohody s Československou obchodní bankou ohledně prodeje Investiční a Poštovní banky. Poslanecká sněmovna vládě navrhne, aby usilovala o změnu dohod s ČSOB tak, aby dosáhla větší vyváženosti ve prospěch státu. Další údaje zjišťoval Radek Mokrý.

Pokud se vláda s obchodní bankou nedohodne, doporučuje sněmovna napadnout smlouvy o prodeji IPB u nezávislého soudu kvůli příkrému rozporu s dobrými mravy. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý se domnívá, že by měly být naplněny odhady z loňského léta.

Vlastimil Tlustý, předseda sněmovního rozpočtového výboru: Původní odhad nákladů státu byl 20-40 miliard a k tomu je třeba se přiblížit.

Pro tvrdé vyjednávání o státních zárukách je také místopředseda Unie svobody Ivan Pilip. Dosáhnout konečné ceny lze pomocí dodatků ke smlouvám o převzetí zaniklého lva ve světě financí.

Ivan Pilip, místopředseda Unie svobody: Aby se úplně měnily smlouvy, které vznikly před rokem, já považuji za věc, která není možná, která se ani ve standardních ekonomikách nenavrhuje.

ČSOB letos převede do Konsolidační banky problémová aktiva v hodnotě 46 mld. Kč. Další za přibližně 130 miliard zůstanou zatím v obchodní bance a právě o nich se bude vyjednávat.

Bez větších potíží skončil taneční festival Mácháč 2001 v Doksech

Bez větších potíží skončil taneční festival Mácháč 2001 v Doksech. Akci u Máchova jezera navštívilo 4500 lidí. Podle českolipské policie pomáhaly posílené hlídky především při řešení dopravních problémů. Informuje liberecká redaktorka Ivana Bernátová.

Nejčastějším přestupkem bylo parkování na nepovoleném místě. Na pokutách se vybralo 24 tisíc korun a šesti řidičům policisté zabránili v jízdě pod vlivem alkoholu. V průběhu tanečního festivalu poskytla lékařská služba ošetření 15 návštěvníkům, jednalo se zejména o lehké zdravotní indispozice způsobené dehydratací a celkovým vyčerpáním. Tři lidé zůstali krátce v hospitalizační péči.

Kvůli neúrodě na jižní Moravě bude letos méně meruněk

Letos bude méně meruněk, pěstitelé na jihu Moravy totiž přišli kvůli jarním mrazům a tzv. moniliovému úžehu v průměru o polovinu obvyklé úrody. Někteří ale přišli doslova o všechno. Podrobnosti má redaktorka Hana Ondryášová, Český rozhlas Brno.

Pěstitele meruněk na jižní Moravě letos postihla katastrofa, kterou většina z nich nepamatuje.

Miroslav Janů, agronom ZD Němčičky: Zemědělské družstvo Němčičky obhospodařuje 48 hektarů meruňkových sadů, normální roky sklízíme asi 100 tun meruněk.

Říká na vysvětlenou agronom tohoto družstva ležícího v břeclavském okrese Miroslav Janů.

Miroslav Janů, agronom ZD Němčičky: Letos to vidíme na 5 tun z těch 48 hektarů. Ale nebudeme přistupovat ke sklizni, protože by to bylo nerentabilní.

O tom, proč se letos na jižní Moravě mnoha meruněk nedočkáme, mezi sebou vedou zejména menší pěstitelé spory. Shodují se alespoň na jednom: S úrodou je to opravdu moc špatné.

Anketa se zemědělci: Po okolí to tady vypadá špatně.

Je to mizerné.

Mně to zmrzlo celé, všecko.

Vloni tam bylo ale šest metráků a teď tam není ani jedna.

Ať už je příčinou cokoliv, meruněk bude v každém případě méně. Co to udělá s jejich cenou na trhu, to si prozatím Miroslav Janů netroufá přesně odhadnout.

Miroslav Janů, agronom ZD Němčičky: Ten výpadek bude asi 30, příp. 40 % podle odhadů. Pravděpodobně cena se přizpůsobí nabídce.

Většina pěstitelů se už s letošní katastrofou ve svých meruňkových sadech víceméně vyrovnala. Teď je sužují obavy, zda bude mít jarní mráz, popř. moniliový úžeh vliv také na úrodu v dalších letech.

V občanské válce v africkém státě Sierra Leone bojuje 20 tisíc dětí

V občanské válce v africkém státě Sierra Leone bojuje 20 tisíc dětských vojáků ve věku od sedmi let, velkou část z nich tvoří dívky. Tři sta dětí bylo kvůli snahám mezinárodních organizací v minulém týdnu propuštěno z povstalecké armády opět na svobodu. Od začátku tohoto roku je to tak už 750 dětí. Téma pro Jana Mišurce.

Občanská válka trvá už 10 let. Bojují v ní státní armádní síly proti rebelům, kteří usilují o přístup k diamantovým polím. Ti také mrzačí a zatýkají děti, které nutí bojovat. Pro osvobozené dětské vojáky jsou zřizována centra, říká šéfka Českého výboru pro UNICEF Pavla Gomba.

Pavla Gomba, šéfka Českého výboru pro UNICEF: UNICEF finančně podporuje asi 140 center pro děti, které válka postihla, třeba ztratili své rodiče a domov. A jsou to také centra pro dětské vojáky, tzn. je potřeba je navrátit do normálního života, dát jim vzdělání a schopnost se o sebe sami postarat, protože často se stává, že rodiny těchto dětí už je odmítají zpátky přijmout.

Utrpení těchto dětí chce 23. července v Praze na Bertramce připomenout Den pro Afriku. Výtěžek z této kulturní akce bude věnován na konto UNICEF.

České senátory a poslance čeká v létě průměrně měsíc volna

Senátory a poslance čeká v létě průměrně měsíc volna. Parlamentní prázdniny jsou sice přes dva měsíce, ale neznamená to, že by po tuto dobu náš parlament nepracoval. Více senátní zpravodajka Radiožurnálu Dana Jaklová.

Sněmovně skončí současná schůze v polovině července, další ji čeká v září. Do konce července by měli poslanci pracovat ve svých místních kancelářích, od září začínají jednat jednotlivé výbory sněmovny. Senátoři, jak Českému rozhlasu potvrdil první místopředseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka z ODS, mají letní volno ještě kratší.

Přemysl Sobotka (ODS), místopředseda Senátu: My máme trošku smůlu, protože my jsme povinni do 30 dnů od té doby, co nám sněmovna pošle zákony, je projednávat. A protože skončí sněmovna zhruba 12. července, když si to sečteme, prvních 14 dní v srpnu budeme zasedat.

Poslanci si volno vybírají v letních měsících individuálně. Českému rozhlasu to potvrdil předseda mandátového a imunitního výboru sněmovny Miloslav Výborný z KDU-ČSL.

Miloslav Výborný (KDU-ČSL), předseda mandátového a imunitního výboru: U poslanců je to tak, že jak kteří. Já mám pocit, že někteří mají dovolenou celé volební období a jiní, že se po celé volební období ani nezastaví.

Např. lidovec Výborný má naplánovaný jeden týden dovolené. Jeho kolegyně, sociální demokratka Jitka Kupčová, která předsedá ústavně-právnímu výboru sněmovny, bude tři srpnové týdny na své chalupě v Pošumaví. Poslankyně Unie svobody Ivana Hanačíková zase cestuje na měsíc do Chicaga za svou sestrou. Letní volno si poslanci a senátoři vybírají v časovém rozmezí od jednoho týdne do šesti neděl. Většina našich zákonodárců si ale užívá měsíc prázdnin.

Karlovarský filmový festival je i dnes Mekkou českých filmových fanoušků

Karlovarský filmový festival je i dnes Mekkou českých filmových fanoušků. Jen během prvních tří dnů vidělo 118 projekcí celkem 34 901 diváků, 59 představení bylo úplně vyprodáno. Velké pohnutí vyvolal v divácích snímek Píseň pro Martina. Tento švédsko-dánský koprodukční snímek vypráví Barbary a Martina, dvou zralých lidí, kteří se do sebe zamilují a rozhodnou se prožít podzim života společně. Jejich idylický vztah ale přerve Martinova Alzheimerova choroba. Režisérem tohoto soutěžního snímku je Dán Bille August. Ten v roce 1987 získal za Pelleho dobyvatele Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Český rozhlas se dánského režiséra zeptal, zda je ústředním tématem jeho nového filmu love story, nebo zákeřná nemoc.

Bille August, dánský režisér: Je to určitě love story. Nikdy nebylo mým úmyslem natočit tzv. cases story, nebo dokument o Alzheimerově nemoci. Ale hlavně jsem se snažil natočit film o tom, co se stane se dvěma lidmi, když se identita jednoho z nich úplně změní, zda jejich láska může přežít, jak se láska chová. A snímek taky ukazuje, jak je láska iracionální. Když se Martinova identita začne měnit, jeho ženě chybí trochu více citu, než aby ho okamžitě pochopila a pomohla mu. Ona se ho však zatím snaží udržet v jeho staré identitě, jakou měl, když se do něj zamilovala. A to je začátek boje, který mezi nimi propukne. Ale není tu ani stín pochybnosti, že by jeden druhého nemilovali. Je to iracionální, protože Alzheimer je závažná nemoc, která úplně změní lidskou osobnost.

Aktuální informace z karlovarského filmového festivalu najdete také na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1 na adrese www.rozhlas.cz/filmzurnal.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Jaroslav Mareš
Spustit audio

Více z pořadu