Ozvěny dne 4. 9. 2001

4. září 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Pražské lodní společnosti zřejmě uzavírají kartelové dohody

Šéfové pražských lodních společností zřejmě porušují zákon. Podle exkluzivních informací Českého rozhlasu uzavírají kartelové dohody, a tím poškozují turisty. Více od reportéra Františka Lutonského.

Ceny za osobu se u vyhlídkových jízd téměř neliší. Jeden ze zaměstnanců Pražské paroplavební společnosti nám potvrdil, že se jednotlivé firmy domluvily na uzavření kartelové dohody.

Neuveden: Oni se schází na utajeném místě a tam si dohadují všechny ceny a změny vlastně cen postupně.

Šéf PPS Pavel Mácha to ale odmítá.

Pavel Mácha: O cenách jsem se nikdy s nikým nebavil na té úrovni, že bychom si dohadovali, kolik za to budeme chtít. Možná, že jsme se občas hádali o tom, že za to někdo chce méně, než já si myslím, že jsou náklady.

Podobné smlouvy jsou podle mluvčího antimonopolního úřadu Kristiána Chalupy absolutně nepřípustné. Společnostem tak hrozí až desetimilionová pokuta.

Kristián Chalupa: Veškeré dohody o cenách zákon zakazuje, protože mohou vést k narušení soutěže a v konečné podobě mohou poškodit klienta a zákazníka.

Turisty ale v podstatě okrádají také někteří průvodci cestovních kanceláří. Místo ceny dvou set korun za osobu vybírají někteří průvodci od svých oveček mnohem víc předem a skutečnou cenu jim za přispění lodních společností tají. Firmy se totiž bojí, že průvodci odvedou zákazníky jinam. Cizinec se tak nemá šanci nikdy dozvědět, kolik vlastně samotná plavba stojí.

Neuveden: Cizinec má hodinovou projížďku třeba za pětikilo.

Takže to jde celé do kapsy tomu průvodci?

Neuveden: No, jasně.

Policie zatkla vraha, který rozeslal části těla své oběti v balících na Moravu

Policie zatkla vraha, který rozeslal části těla své oběti v balících na jižní Moravu. 32letou ženu zabil a poté rozřezal její stejně starý přítel. Tragédie se odehrála v jejich bytě v Praze 10. Mladá dvojice přitom žila už rok a půl ve společné domácnosti. Dva balíky s lidskými končetinami odhalily pracovnice brněnské pošty. Pokračuje reportérka Radiožurnálu Helena Šulcová.

Partnerské problémy, tak to byl údajně hlavní důvod, proč muž z Prahy 10 zavraždil svou družku.

Bohumil Kocourek: Je to brutální čin, který není běžný.

Říká kriminalista Bohumil Kocourek. Podle dostupných informací ženu její přítel zardousil, tělo rozřezal ve vaně pilkou, potom ale podle vyšetřovatele Ivana Smékala nevěděl, kam jej ukrýt.

Ivan Smékal: Když už to měl v těch krabicích, tak se rozhodl, že to odešle co nejdál od Prahy, a v jednom kalendáři si náhodně vybral adresy v Brně a v Uherském Hradišti a tam to také odeslal.

Zabalené torzo těla potom odhodil v Praze 10 a hlavu zakopal údajně na Křivoklátsku. Sám vrah nejprve policii nahlásil, že jeho přítelkyně je nezvěstná. To ale policisté ještě nic netušili. Následně vytipovali deset žen, které by mohly odpovídat nalezeným částem těla. Jednou z nich byla i družka zadrženého muže. Jeho zatýkání probíhalo podle policie klidně. Včera vraha pozvali na policejní služebnu a obvinili ho.

Neuveden: Pachatel se v podstatě spontánně doznal k tomu a označil ta místa, kde se našly další zbytky oběti.

Zavražděná žena pracovala v obchodě. K samotnému pachateli policie odmítla zveřejnit jakékoliv podrobnosti. Vrahovi hrozí až patnáct let vězení nebo dokonce výjimečný trest.

Elektřina pro drobné odběratele podraží v příštím roce asi o 13 %

Elektrická energie pro drobné odběratele podraží v příštím roce asi o 13 %. Zároveň je pravděpodobné, že se ceny elektřiny budou v jednotlivých regionech lišit. Největší nárůst tak můžou očekávat domácnosti v Praze, nejnižší naopak ve východních Čechách. Tyto rozdíly by ale neměly přesáhnout jednotlivá procenta. Podrobnosti připojuje Petr Smartakidis, Český rozhlas Brno.

Zvýšení cen elektrické energie o 13 % dnes v Jihlavě připustil ředitel sekce regulace Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Zároveň upozornil na možné odlišnosti cen elektřiny v jednotlivých regionech. Ty přitom nekopírují územní členění republiky, ale obvody jednotlivých distribučních společností.

Blahoslav Němeček: Pokud vyčlením Pražskou energetiku, jako že je trošku mimo rámec, z průměru těch distribučních společností, tak ty odchylky by se měly pohybovat zhruba v řádu plus mínus pěti procent.

Nejnižší nárůst cen elektřiny mohou očekávat spotřebitelé ve východních Čechách, nejvyšší pak v Praze a v západních Čechách. Blahoslav Němeček v této souvislosti upozornil, že v okolí jaderné elektrárny Temelín regulační úřad zvýšený pohyb cen neočekává.

Okresní soud v Ostravě projednával případ privatizace obchodního domu Breda

Dva roky podmíněně pro Leoše Nechvátala a zproštění obžaloby pro Ivana Rulfa, takový je verdikt Okresního soudu v Ostravě nad bývalým likvidátorem a vysokým úředníkem ministerstva průmyslu a obchodu, kteří byli obžalováni z pochybné privatizace obchodního domu Breda v Opavě. Podle státního zástupce umožnili podnikateli Kamilu Kolkovi koupit Bredu za poloviční cenu, než požadoval Fond národního majetku. Bližší informace má Andrea Čánová, Český rozhlas Ostrava.

Podle soudkyně Magdy Mihulové bývalý likvidátor Leoš Nechvátal nevyužil všechny možnosti, aby přiměl Kamila Kolka zaplatit původní kupní cenu. Státu tak měla vzniknout škoda ve výši 47 milionů korun. Leoš Nechvátal si i nadále myslí, že postupoval správně, jinak by podle něj Bredu nikdo nekoupil.

Leoš Nechvátal: Jak se říká, po boji je každý generálem. Kdyby byli na mém místě v té době, tak bych je chtěl vidět, jak by to řešili, tenhle případ.

Druhý obžalovaný, úředník ministerstva průmyslu a obchodu Ivan Rulf, byl zcela zproštěn obžaloby. Státní zástupce Jaroslav Sýkora se k rozsudku odmítl vyjádřit.

Jaroslav Sýkora: Já neutíkám, já jdu jako do své kanceláře.

Václav Hrubý nemusí vrátit své odměny ve výši téměř 290 000 korun

Bývalý ředitel Konferenčního centra Štiřín Václav Hrubý nemusí centru vrátit své odměny ve výši téměř 290 000 korun. V odvolacím řízení o tom rozhodl středočeský krajský soud. Ten vynesl opačný verdikt, než v únoru Okresní soud pro Prahu - východ. Předmětem sporu se stala částka, kterou Hrubý obdržel v letech 1997 až 1999 na ročních a věrnostních odměnách. Dnešní rozhodnutí senátu přijal Hrubý s viditelnou úlevou. Zároveň přiznal, že po některých soudech, které má za sebou, nebyl přesvědčený o tom, že by nakonec mohl být úspěšný.

Václav Hrubý: Je tady to vlastně první spravedlnost, které jsem se téměř po dvou letech dočkal, já už jsem měl takovou nedůvěru k justici a to se teďka trošku mění a pro mě je to velmi povzbuzující.

Právní zástupce Štiřína Jiří Nikodým s rozsudkem spokojen nebyl. Jako další krok navrhne svému klientovi, aby podal takzvané dovolání.

Až osmiletý trest odnětí svobody hrozí Davidu Pěchovi ze Šumperka

Až osmiletý trest odnětí svobody hrozí Davidu Pěchovi ze Šumperka. Obžaloba ho viní z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. Případ sleduje Zdeňka Jílková z Českého rozhlasu Olomouc.

Toto pondělí byla u Okresního soudu v Šumperku podána obžaloba na Davida Pěchu. Obžaloba jej viní z trestných činů podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, z trestného činu šíření poplašné zprávy a z dvou trestných činů pomluvy. Z těchto trestných činů je nejpřísněji posuzován trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, kde hrozí zákon pachateli trestem odnětí svobody v trvání tří až osmi let. Termín hlavního líčení teprve stanoví soudce, který bude ve věci rozhodovat.

Praha se zítra úderem deváté hodiny stane částečně neprůjezdnou

Praha se zítra úderem deváté hodiny stane částečně neprůjezdnou. Začne totiž blokáda ministerstva dopravy několika stovkami vozidel. Podmínky příjezdů a průběhu protestu projednali organizátoři ze Sdružení drobných dovozců a Asociace autoškol na ministerstvu vnitra. Jan Slawish ze Sdružení dovozců spoléhá právě na pomoc policie.

Jan Slawish: Oni nám pomůžou prostě ten průjezd Prahou jako takový, z těch jednotlivých míst, odkud se přijede z republiky, udělat co nejrychlejší a zajistit na maximum možnosti setrvat, nebo parkovacích míst nejenom před ministerstvem dopravy, ale i v jeho okolí. Takže zredukujme ten pojem blokády Prahy spíš tedy na pojem blokády ministerstva a okolí. Skupina zhruba 100, možná 150 lidí se přesune protestovat před Úřad vlády, ale bez automobilů.

Ministerstvo trvá na tom, že se všechny problémy snaží řešit a že plní veškeré závazky vyplývající z jednání u premiéra vlády minulý týden.

Evropský parlament souhlasí s přijetím až deseti nových zemí do EU v roce 2004

Evropský parlament souhlasí s přijetím až deseti nových zemí do Unie v roce 2004. Shodli se na tom představitelé všech hlavních politických stran během plenárního zasedání ve Štrasburku. Telefonuje zpravodaj Českého rozhlasu při Evropské unii Milan Fridrich.

Evropský parlament dnes diskutoval o rozšíření poprvé po letních prázdninách. Před debatou poslanců vystoupil komisař pro rozšíření Günter Verheugen a připomněl, že šanci vstoupit do Evropské unie v roce 2004 má deset kandidátských států. "Nebudu spekulovat, kolik zemí tohoto cíle dosáhne, Evropská unie ale musí být připravena tento počet přijmout," zdůraznil Verheugen. Komisař připomněl, že rozšíření o deset zemí může vypadat velmi bombasticky, ale realita je jiná. Desítka kandidátských států má dohromady 75 milionů obyvatel, z toho však 40 milionů tvoří Polsko. Nové členské státy unie tak nemohou podle Verheugena ani počtem populace, ani ekonomickou silou výrazně změnit v krátké době tvář Evropské unie. "Ukazuje se, že rozšíření je hlavně politická věc, která posílí jednotu Evropy," řekl komisař.

Javier Solana vyzval k maximálnímu úsilí v zastavení útoků proti Izraeli

K maximálnímu úsilí v zastavení útoků proti Izraeli vyzval v Gaze prezidenta palestinské autonomie Jásira Arafata koordinátor zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie Javier Solana. Z Jeruzaléma informuje blízkovýchodní zpravodaj Radiožurnálu Jaromír Janev.

Javier Solana pokračoval při setkáních s Jásirem Arafatem ve snaze zprostředkovat Arafatovu schůzku se šéfem izraelské diplomacie Šimonem Peresem. Ta by se mohla konat ke konci tohoto týdne. Solana a Arafat ale po jednání řekli, že k jejímu uskutečnění jsou potřeba ještě další přípravy. Izraelsko-palestinská schůzka by měla napomoci k zastavení násilí, obnovení vzájemné důvěry a k otevření cesty k novým mírovým jednáním mezi Izraelem a Palestinci. Javieru Solanovi se v této souvislosti podařilo včera večer uskutečnit utajované izraelsko-palestinské jednání za Solanova předsednictví. Jednání se zúčastnili Šimon Peres, palestinský ministr Saíb Irikát a předseda palestinského autonomního parlamentu Ahmad Kuraja. Javier Solana dnes navštívil jak místo dnešního sebevražedného bombového útoku v Jeruzalémě, tak místa v pásmu Gazy, která nedávno bombardovala izraelská vojenská letadla.

Ariel Šaron se v Moskvě setkal s Vladimírem Putinem

Ruský podíl na urovnání blízkovýchodní krize bude záviset na míře zájmu Izraele a Palestinců. Uvedl to ruský prezident Vladimír Putin po setkání s izraelským premiérem Arielem Šaronem v Moskvě. Podrobnosti dodává zpravodaj Českého rozhlasu v Ruské federaci Petr Voldán.

Rusko potvrdilo, že je připraveno podílet se na řešení situace na Blízkém východě. Prezident Putin v Kremlu vyslovil nejen znepokojení nad vývojem událostí, ale také zájem o osud ruských Židů žijících ve velkém množství v Izraeli. Premiér Ariel Šaron slyšel pak i ostré odsouzení terorismu.

Vladimír Putin, ruský prezident: Znáte náš principiální postoj v boji s terorismem. Nic nemůže ospravedlnit teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu.

Zdůraznil Vladimír Putin. Izraelský premiér podle šéfa ruské diplomacie Igora Ivanova mimo jiné požadoval, aby Moskva nepřipustila rozšíření zbraní hromadného ničení hlavně do Iráku a Íránu. A právě návštěva íránského ministra obrany v Moskvě byla posunuta podle pozorovatelů kvůli pobytu předsedy izraelské vlády v Rusku.

V jihoafrickém Durbanu pokračovala konference OSN proti rasismu

Právo dětí na vzdělání a panelová diskuse o otrokářství jako zločinu proti lidskosti, taková byla hlavní témata pátého dne konference OSN proti rasismu a intoleranci. Jak z jihoafrického Durbanu telefonuje zvláštní zpravodajka Radiožurnálu Pavla Jazairiová, stranou nezůstala ani další témata.

Zástupci palestinských nevládních organizací zdůraznili, že jejich cílem nebylo usurpovat konferenci, nýbrž připojit svůj hlas k hlasům ostatních obětí a odchod americké a izraelské delegace rozhodně nepovažují za své vítězství. Ve skutečnosti na konferenci několik amerických zástupců zůstalo. Izraelci odešli všichni na protest proti deklaraci nevládních organizací, v které jsou v souvislosti s Izraelem použity výrazy jako genocida a etnické čištění. Generální tajemnice konference Mary Robinsonová litovala odchodu americké a izraelské delegace, ale zdůraznila, že hlavním cílem této konference je naslouchání, hledání konsensu a vypracování vyváženého závěrečného dokumentu.

V Afghánistánu začal soudní proces s osmi zahraničními humanitárními pracovníky

V Afghánistánu začal soudní proces s osmi zahraničními humanitárními pracovníky, které vládní hnutí Taliban obvinilo ze šíření křesťanství v zemi. Podle soudních zdrojů zatím není jasné, jak dlouho proces potrvá. Spolu se zahraničními pracovníky humanitární organizace bylo před měsícem zatčeno i šestnáct jejich afghánských kolegů. Ti ale čelí oddělenému soudnímu procesu. Afgháncům hrozí trest smrti, cizincům vězení a vyhoštění.

V Praze dnes večer vystoupí britská kultovní kapela Depeche Mode

Britská kultovní kapela Depeche Mode se dnes večer po třech letech opět vrátí před české publikum. Praha je pátým evropským zastavením skupiny na koncertním turné k novému albu Exciter. Album vyšlo v květnu a patří mezi hudební události letošního roku. Klasickou trojici Dava Gahana, Martina Gorea a Andyho Fletchera doprovází tentokrát klávesista Peter Gordeno, bubeník Christian Eigner, vokalisté Jordan Bailey a Georgia Lewis. Další podrobnosti k večernímu vystoupení Depeche Mode připravila Lenka Šumová.

Nejen skladba Dream On z posledního alba Exciter zazní v první polovině koncertu. Exciter označila kritika za náročnější, méně komerční a typicky temně náladové. Podle některých znalců jde o jednu z nejlepších desek kapely. Celosvětově se alba Exciter už prodalo přes dva miliony nosičů. Druhá polovina koncertu bude ve znamení spíše starších hitů osmdesátých a devadesátých let. Šéf depešáckého fanclubu Josef Maté vzpomíná na úplně první pražské vystoupení Depeche Mode, na které se v roce 1988 distribuovaly vstupenky přes Socialistický svaz mládeže.

Josef Maté: Koncert se vlastně konal ve staré Sportovní hale, bylo pouze poskytnuto 15 000 míst. Druhý koncert Depeche Mode se konal na větším stadionu, takže se tam ocitlo 90 000 lidí, v té době, v roce 1988. !!NEROZUMÍM!! stálo asi pět tisíc lidí, kteří se chtěli dostat dovnitř.

Převážně typicky černě oděné publikum se dnes večer po koncertě vydá ještě na Black Celebration After Show Party do pražského klubu Roxy. Těžko říct, jestli se na ní fanoušci, stejně jako po minulém pražském vystoupení, potkají se členy kapely. Exciter Tour totiž pokračuje hned zítra v Berlíně.

Ozvěny z burzy

Akcie na burze se dnes zřítily na nejnižší hodnoty od počátku března 1999. Index PX 50 oslabil na 352 body. Důvody vysvětluje Bohumil Pavlica ze společnosti Patria Finance.

Bohumil Pavlica: Pražská burza dnes opět víceméně kopírovala vývoj na evropských trzích a zahájila obchodování výrazným růstem. V průběhu dne se ovšem vývoj na evropských trzích otočil, akcie začaly výrazně oslabovat. To se nejvíce projevilo na akciích Českého Telecomu, který se ocitl pod prodejním tlakem zahraničních a domácích investorů. Český Telecom tak dnes oslabil o 5,7 % při zobchodovaném objemu 141 milionů korun. Dalším titulem, který se dnes výrazně podepsal na celkovém propadu našeho indexu, byl ČEZ, který se dnes rovněž ocitl pod prodejním tlakem především zahraničních investorů. ČEZ dnes zavíral na ceně 73,65, což odpovídá propadu 3,9 %.

Kurs české koruny dnes ovlivnila zpráva o stavu běžného účtu platební bilance České republiky. Ten za první pololetí vykázal deficit 44 miliard korun. Pozitivní je především pokračující masivní příliv přímých zahraničních investic. Česká měna proto posílila na 34,12 za euro. To odpovídá 17,45 koruny za marku. Ekonomové soudí, že většímu posílení koruny zpět pod 34 korun za euro budou bránit především spory o státní rozpočet na příští rok. Vůči dolaru dnes koruna oslabila až na 38,25. Důvodem je posilování dolaru vůči euru.

K věci

Levicový extrémista je vůbec poprvé od roku 1989 stíhán za propagaci komunismu. Státní zástupce v Šumperku obžaloval včera komunistického aktivistu Davida Pěchu. Ten totiž v ultralevicovém časopise Pochodeň a jeho internetové verzi oslavoval komunismus a volal po návratu starého režimu i za pomoci ozbrojeného boje. 23letému mladíkovi, který je momentálně šéfredaktorem Nového Bruntálska, hrozí až osm let vězení. Pavla Kvapilová o tom teď bude mluvit s komentátorem Práva Jiřím Hanákem.

Pane Hanáku, dobrý podvečer.

Jiří Hanák: Dobrý den.

Podle paragrafu o propagaci nedemokratického hnutí policie dosud stíhala vesměs jenom skinheady, kteří velebili Hitlera a fašismus. Pěcha v novinách a na Internetu, už jak jsme slyšeli mimo jiné, desítku předních politiků označil za zločince a zrádce, prosazoval diktaturu proletariátu, znárodnění a revoluci. Je to tedy první případ. Myslíte si, že se něco podobného mělo dít už dřív? Je to v pořádku podle vás?

Jiří Hanák: To, co slyším, to od vás právě mně připadá jako povedená taškařice. Není mi jasné, jak lze někoho postihovat za propagování komunismu, když tady existuje legální komunistická strana a dokonce má nemalé zastoupení v parlamentu.

Ani, když to jsou extrémní názory?

Jiří Hanák: Rozuměl bych tomu, kdyby tady byl zákon, který by pronásledoval hlásání rasismu třídního i biologického a hlásání násilného svržení demokratického režimu.

Když se nad tím zamyslíme, je podle vás v pořádku, že někdo je stíhaný vůbec za to, že vyjadřuje svoje názory, nemělo by to být až v případě, že něco provede, nějakou násilnost například?

Jiří Hanák: Nikoliv, nikoliv, nikoliv, to v pořádku je a dějiny nás poučily, že pokud se to nedělá, špatně to dopadá. Německo bylo k Hitlerovi, demokratické Německo, velice shovívavé, on šel k moci legální cestou, ale hlásal lidojedské názory, které potom uskutečňoval. To už možné není, protože to !!NEROZUMÍM!! zkušenosti. Proto bych se přimlouval, ale za konkrétní pronásledování konkrétního hlásání toho rasismu biologického i třídního a za hlásání násilného svržení demokratického režimu. Jestli je někdo pro znárodnění, ať si to klidně hlásá, jestli je někdo pro vystoupení z NATO, klidně to může hlásat. Jestli má někdo dojem, že celá vláda je blbá a všichni jsme blbí kromě něho, ať si to klidně hlásá. Ale tady u toho rasismu a násilného svržení režimu by měla být hranice.

Davidu Pěchovi hrozí až osm let vězení. Je pravděpodobné podle vás, že dostane takto vysoký trest?

Jiří Hanák: Já si dokonce myslím, že schopný obránce to tam rozcupuje, tu obžalobu. On by si zasloužil trest, pokud hlásá násilné svržení, ale to nemůže být, násilnou změnu režimu, ale to nemůže být zas na osm roků, proboha, když se za vraždu dává někde pět roků.

Myslíte si, že to, že tady máme tento první příklad, by mohlo být známkou toho, že teď budou vůbec ostřeji posuzováni právě extrémní zastánci levice, nejenom !!NEROZUMÍM!!

Jiří Hanák: Já bych se přimlouval za to, aby oba, pravice i levice extrémní, bylo postihováno, ale jak říkám, za konkrétní věci a ne za něco tak mlhavého, jako propagace komunismu nebo propagace fašismu. Musí být konkrétní čin.

Tohle je 23letý mladík. Myslíte si, že do budoucna může u nás přibývat zastánců starých časů nejenom mezi staršími lidmi, kteří zažili ten komunistický režim a třeba někdy se jim po něm stýská, ale právě i mezi velmi mladými lidmi?

Jiří Hanák: Víte, já to považuji za zcela vyloučené. Komunismus tady nebyl jako domácí, ten byl vlastně, nemohl by existovat po únoru, kdyby nebylo komunistické Moskvy, a toto není a to jednou skončilo. Můžeme se dočkat čehokoli, nevím, co nám budoucnost přinese, můžeme se dočkat nejrůznějších prasáckých režimů, ale komunismus už to nebude.

Tak jsem to nemyslela, myslela jsem spíš jenom ty příznivce z řad mladých lidí.

Jiří Hanák: No, podívejte se, klasik říká: "Kdo v osmnácti letech nebyl komunista, nemá srdce, a kdo je komunistou ještě v pětadvaceti, nemá rozum." Tak to možná ta cesta od srdce k rozumu postihne možná nějak významnou část mládeže, ale velkou hlavu bych si z toho nedělal.

Jiří Hanák, Právo, pro Český rozhlas. Děkuji za rozhovor, na slyšenou.

Jiří Hanák: Prosím, na slyšenou.

autoři: jkr , Jaroslav Mareš
Spustit audio

Více z pořadu