Ozvěny dne 3. 11. 2001

3. listopad 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

Dnes probíhal kongres ODS

Kritika vlády ČSSD a přesvědčení ODS, že se po volbách do sněmovny stane významnou vládní stranou. Tak by se dalo stručně charakterizovat dnešní jednání delegátů 12. kongresu ODS v Ostravě.

Předseda ODS Václav Klaus dnes obvinil sociálnědemokratickou vládu, že nese hlavní podíl na nynější křehké politické a sociální situaci v zemi. Podle něj ČSSD naprosto prohospodařila příležitost, kterou dostala. V této souvislosti Klaus jmenoval zejména projekty ministrů Grégra, Fencla a Špidly.

Václav Klaus: Dosáhli tím bohužel jen toho, že nevídaným způsobem zadlužili náš stát a že znevážili sám koncept tržní ekonomiky.

Václav Klaus svým projevem k delegátům odstartoval předvolební kampaň ODS. Za prioritu označuje například redukci byrokracie a státních institucí, bezpečnost občanů, jejich majetku a soukromí a dokončení transformace země. Hlavním volebním tématem má být vstup ČR do EU. Podle Klause pro nás není jiná alternativa, ale musíme být rovnoprávnými členy tohoto společenství.

Václav Klaus: Bude-li ČR vstupovat do EU za vládní účasti ODS, nemusí se naši občané obávat, že svého ano v referendu o vstupu do EU budou vzápětí litovat.

Místopředsedové ODS Petr Nečas a Ivan Langer se dnes shodli, že pro ODS by po úspěchu ve volbách bylo nejlepší spolupracovat s US a s lidovci. Podle Langera je nejdůležitější najít partnery, kteří si uvědomují odpovědnost za budoucnost naší země a nechtějí ji dále zadlužovat.

Ivan Langer: Pokud si svou odpovědnost uvědomí i US a nebude-li vyhnutí, pak i KDU-ČSL, pokud překonají svou osobní zášť, pokud budou chtít navázat na krajské koalice, pak mějme odvahu udělat historický krok ke spolupráci.

Petr Nečas pak v případě neúspěšného jednání s unionisty a lidovci nevyloučil vytvoření většinové vlády s ČSSD.

Volební preference

Volební preference našich tří nejsilnějších bloků se půl roku před sněmovními volbami vyrovnávají. Komunisté mají stabilní voličskou přízeň mezi 13 a 14 %.

ČSSD, ODS i čtyřkoalice mají podle všech agentur, které sledují politické preference, zhruba stejné šance na volební vítězství. Poslední výsledky TNS Factum dávají ODS 24 %, ČSSD 19 a čtyřkoalici 22 %. STEM uvádí stejné hodnoty u ČSSD, 24 % pro čtyřkoalici a 22 % pro ODS. Nejčerstvější šetření CVVM vykazuje 19,5 % pro Špidlovu stranu a čtyřkoalici a pro ODS jen o půl procenta méně. Autor tohoto výzkumu, Daniel Kunštát, upozorňuje na prudký růst obliby vlády, a to o 10 % za jeden měsíc, který by mohl ovlivnit i budoucí preference sociálních demokratů.

Daniel Kunštát: Pokud ekonomická situace a stejně tak ta zahraničněpolitická situace nebude vykazovat nějaké extrémní zvraty, tak je dost možné, že preference ČSSD by mohly ještě v budoucnu narůst.

Všechny agentury hlásí poměrně stabilizované odhodlání dvou třetin populace zúčastnit se sněmovních voleb v příštím roce.

Moravská Třebová přejde pod Olomoucký kraj

Město Moravská Třebová přejde z Pardubického kraje pod správu kraje Olomouckého. Ve veřejném hlasování tak rozhodli obyvatelé tohoto mikroregionu.

Poslední slovo ale budou mít až poslanci. V anketě hlasovalo pouhých 40 % obyvatel, z toho více než 2 třetiny jsou pro přechod pod Olomoucký kraj. Podle hejtmana Pardubického kraje Romana Línka proto nelze hlasování v žádném případě přeceňovat.

Roman Línek: Výsledky ankety lze také interpretovat tak, že 75 %, tedy 3 čtvrtiny obyvatel Moravské Třebové, současný stav pokládá za vyhovující a žádnou změnu nechce.

O přechod pod Olomoucký kraj stojí přitom několik obcí. Hejtman Jan Březina jim prý žádné překážky klást nebude. Změnu krajských hranic navíc podporuje.

Jan Březina: Jestliže orgány samosprávy těch obcí nás o to požádají, tak my nebudeme ti, kteří řeknou ne.

Podobné případy by mohly spustit celou lavinu a z krajských hranic by tak nezůstal kámen na kameni. Vše ale záleží až na Poslanecké sněmovně. Jan Bláha z výboru pro veřejnou správu se nebojí, že by obce přecházely pod jiné kraje ve velkém.

Jan Bláha: Pravdou však je, že teď jsou ve čtení zákony o volbách, které by měly zpřesnit tyto možnosti. Čili já osobně neočekávám, že by bylo možné nebo došlo k tomu, že by se třeba změnily poloviny nebo čtvrtiny krajů, nebo že by se dál dělily. To neočekávám, toho bych se nebál.

LOK podporuje platové požadavky odborářů

Platové požadavky odborových svazů pracovníků rozpočtové a příspěvkové sféry podporuje Lékařský odborový klub. V současné době ale nechystá žádné protestní akce. Řekl to jeho předseda Milan Kubek po dnešním jednání předsednictva. Potvrdil, že narozdíl od Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče klub nevstupuje do stávkové pohotovosti. Svaz ji vyhlásil tento týden v reakci na pondělní rozhodnutí vlády odložit plánované zvýšení mezd zaměstnanců státní správy z ledna příštího roku na duben. Kabinet tak chce ušetřit 1,5 mld. Kč. Stávkovou pohotovostí vyhlášenou Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče se zřejmě nebude oficiálně zabývat sjezd ČLK. Její mluvčí Pavel Kubíček prohlásil, že předem připravený program sjezdu se kvůli včerejšímu kroku odborů nemění.

Pavel Kubíček: Myslím, že se to odrazí leda v tom, že předseda Lékařského odborového klubu je i předsedou jednoho z okresních sdružení ČLK a je tady na sjezdu, čili se dá předpokládat, že se o tom bude diskutovat, ale spíš bych odhadl, že v kuloárech. Řada lékařů je členy Lékařského odborového klubu. Nemyslím, že by to byl oficiální bod sjezdového jednání. Ale ve všech sekcích se jako červená nit táhne jeden problém - financování. Podle mnohých lékařů je k té bouřlivé diskusi čím dál větší důvod. Jak se to bude vyvíjet ve všech jednotlivých sektorech, to nedovedu teď přesně odhadnout. Ale jistěže se dá očekávat, že právě kolem financí a úhrad zdravotní péče bouřlivá diskuse bude.

Ládin obvinil OSN ze zločinů proti muslimům

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin obvinil OSN ze zločinů proti muslimům. Jeho vystoupení odvysílala katarská televize Al Džazíra. Arabští vůdci, kteří s OSN jednají, jsou podle bin Ládina bezvěrci. Ládin v arabské satelitní televizi také řekl, že dosud nebyly předloženy žádné důkazy o tom, že stopy pachatelů teroristických útoků na USA vedou do Afghánistánu. Americké útoky na Afghánistán opět zesílily. Hlavní silnici vedoucí z Kábulu na frontovou linii s opoziční Severní aliancí zasáhly dvě silné vlny náletů. Podle agentury Reuters u Kábulu dunělo mnoho explozí.

Taliban propustil francouzského novináře

Taliban propustil francouzského novináře Michela Peyrarda. 44letý reportér francouzského časopisu Paris Match byl v Afghánistánu zadržen v ženském přestrojení 9. října. Podle afghánské agentury AIP mohl Peyrard volně projít do Pákistánu.

40-50 amerických vojáků zemřelo podle Talibanu v troskách dvou letadel v provincii Gazní

40-50 amerických vojáků zemřelo podle Talibanu v troskách dvou letadel v provincii Gazní. Jeden stroj se tam údajně zřítil a druhý byl sestřelen, když letěl prvnímu na pomoc. Podle Pentagonu ale zřícení dvou amerických strojů v Afghánistánu zavinilo počasí. Verzi afghánského vládního hnutí Taliban o sestřelení letadel Washington odmítá.

Helikoptéra speciálních jednotek amerických ozbrojených sil havarovala podle Pentagonu při přistávacím manévru v severním Afghánistánu. 4 zranění vojáci byli zachráněni další americkou helikoptérou, která se mise zúčastnila. Podle mluvčího Pentagonu Michaela Halbia neutrpěla posádka helikoptéry život ohrožující zranění. Mluvčí odmítl sdělit další detaily týkající se mise a zraněných vojáků. Pentagon přikázal americkým letounům F-14 zničit poškozenou helikoptéru kvůli obavám, že se její vybavení dostane do rukou Talibanu. Špatné počasí zavinilo podle Pentagonu zřícení dalšího letounu, špionážního stroje Predisor, který létá bez posádky. Pentagon oznámil, že po troskách průzkumného letadla pátrat nehodlá.

Rusko-americká jednání v Moskvě

Pokrok v bezpečnostních otázkách přinesla rusko-americká jednání v Moskvě. Rozhovory vedl americký ministr obrany Donald Rumsfeld s prezidentem Vladimirem Putinem. Mezi Moskvou a Washingtonem však stále zůstávají sporné body. Jde hlavně o americký protiraketový deštník a smlouvu o nešíření systémů protiraketové obrany.

Ruský ministr obrany to naznačil v poznámce, že je Moskvě vyčítáno lpění na smlouvě z roku 1972, protože je prý zastaralá a je pozůstatkem časů studené války. Podle Sergeje Ivanova je ale pakt stejným reliktem těchto časů i NATO. Sergej Ivanov a Donald Rumsfeld se nicméně informovali, že se podařilo dosáhnout pokroku při řešení bezpečnostních otázek. Jak ale americký ministr obrany prohlásil, v čem tento pokrok spočívá, oznámí až prezidenti obou zemí. Jeho dnešní jednání s Vladimirem Putinem se týkalo i protiteroristické operace v Afghánistánu, kde chtějí oba státy ještě těsněji spolupracovat například při práci speciálních služeb. Ruský ministr obrany Sergej Ivanov ale znovu vyloučil možnost zapojení ruských vojáků do akcí v Afghánistánu.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld se z Ruska přesune do tádžického Dušanbe. O jeho jednání s tamními představiteli vám přineseme informace v dalších zpravodajských relacích.

Británie a USA hodlají zablokovat finance dalších 25 teroristických organizací

Británie a USA hodlají zablokovat finance dalších 25 teroristických organizací. Banky mají zmrazit účty těchto skupin v rámci boje proti terorismu.

Tyto organizace zahrnují preskribované skupiny, jako jsou republikánská Royal IRA - Opravdová IRA, baskická organizace ETA a několik palestinských organizací, mezi nimi Lidová fronta za osvobození Palestiny a její vrchní velení, které se přihlásilo k říjnovému atentátu na izraelského ministra turistiky. Britské ministerstvo financí se k tomuto opatření uchyluje již potřetí od 11. 9., tentokrát ve spolupráci s americkými úřady. Mluvčí ministerstva uvedl, že od jedenáctého září bylo zmrazeno celkem 36 účtů teroristických organizací, mezi nimi především organizací bin Ládina a jeho klientských skupin, např. Al Kajda. Ministr financí Gordon Brown řekl - ti, kdo financují terorismus, nesou stejnou vinu jako ti, kdo teroristické činy páchají.

Spory sněti slezinné potvrzeny na dalších místech USA

Spory sněti slezinné byly potvrzeny na dalších místech USA, u strojů na třídění pošty v New Yorku a poštovní úřadovně v Kansas City. Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí oznámilo, že eviduje už 17 lidí nakažených antraxem. Vyšetřovatelům se podle agentury AP zatím nepodařilo zjistit, jak se infikovala pracovnice newyorské nemocnice. Ta neměla žádnou spojitost s poštovní službou. Žena onemocněla agresivní plicní formou choroby a tento týden zemřela. Ze 17 nakažených lidí onemocnělo nejnebezpečnější plicní formou deset lidí. Čtyři z nich zemřeli. Oba případy původně pozitivního nálezu antraxu v Německu byly falešným poplachem. S konečnou platností to dnes potvrdil Institut Roberta Kocha v Berlíně.

Po 24 hodinách nejistot se mohli Němci uklidnit. Spory sněti slezinné nebyly nalezeny ani v zásilce odhalené ve východoněmeckém Durynsku, ani v severním Šlesvicku-Holštýnsku. V dopisech byly jen neškodné bakterie. Elektronický mikroskop odhalil bičíkovité částice, zatímco spory antraxu bičíky nemají. Potvrdilo se tak původní prohlášení spolkové ministryně zdravotnictví Ully Schmidtové.

Ulla Schmidtová: Jsem velmi šťastná, že mohu potvrdit, že máme dosud negativní výsledky a že nebyly nalezeny žádné stopy antraxu. Ministr vnitra Schilli však varuje, že proti antraxovému teroru neexistuje obrana. Farmaceutická společnost Bayer shodou okolností už v pátek dodala na německý trh alespoň antibiotický Ciprobit, preparát k léčbě sněti slezinné.

Nová očkovací látka proti antraxu

Francouzští vědci vyvinuli novou očkovací látku proti sněti slezinné, která by možná časem mohla začít sloužit i lidem. Podle profesorky Michelle Mockové, která vede výzkum v Pasteurově ústavu v Paříži, zatím byla experimentální vakcína úspěšně testována na hlodavcích. Nová vakcína se podle ní od očkovacích látek, určených pro zvířata, liší tím, že neobsahuje živé mikroorganismy. Podle ní ale bude zapotřebí ještě několik let, než bude mít účinnou očkovací látku proti sněti slezinné k dispozici i člověk.

Peres se na Mallorce opět setkal s Arafatem

Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres se dnes na ostrově Mallorka znovu setkal s prezidentem palestinské autonomie Jásirem Arafatem. Jednali spolu o stažení izraelské armády ze znovuobsazených částí palestinských území.

Izraelský rozhlas citoval Šimona Perese, podle kterého budou obě strany o této otázce oficiálně jednat během jednoho týdne. Šéf izraelské diplomacie ale dodal, že Jásir Arafat v pěti městech, která armáda opustí, musí zajistit dodržování příměří. Ministr palestinské vlády pro místní správu potvrdil, že rozhovory neměly charakter oficiálních jednání. Podle pozorovatelů je setkání obou státníků velmi citlivou záležitostí zejména pro Šimona Perese, protože pravicoví ministři v izraelské vládě byli proti jeho účasti na konferenci zemí ležících kolem Středozemního moře. Peres a Arafat se tu setkali už podruhé v průběhu 24 hodin. V Izraeli a na palestinských územích ale nadále panuje napětí. V noci na dnešek zemřel při útoku palestinských ozbrojenců izraelský voják a další byl zraněn. Naopak izraelská armáda provedla v průběhu posledních tří dnů atentáty na osm palestinských radikálů.

Kursk potopila druhá exploze

Ruskou jadernou ponorku Kursk pravděpodobně potopila druhá ze dvou explozí v přední sekci plavidla. Potvrdil to ruský generální prokurátor Vladimir Ustinov, který stojí v čele týmu vyšetřovatelů. Podle něj druhý výbuch zahřměl 135 vteřin po první detonaci. Vyšetřovatelé se domnívají, že nejprve explodovalo torpédo, a to pak odpálilo munici uskladněnou v přední části Kursku. Podle Ustinova není pravděpodobné, že by do incidentu byla zapletena jiná ponorka.

Policie rozbila kuplířský gang

Česká policie rozbila mezinárodní kuplířský gang. Členové skupiny obchodovali se ženami v severních Čechách. Detektivové obvinili celkem 14 lidí. Při domovních prohlídkách zajistili tři nelegálně držené zbraně, peníze a důkazní materiály. Kriminalisté také obstavili třicet bankovních účtů. Mezi členy gangu byli podle Andrey Filipové z Policejního prezídia také čeští občané.

Andrea Filipová: Policie v souvislosti se zadržením mezinárodně organizované skupiny obchodníků se ženami zadržela 24 pachatelů a dále bylo zadrženo 70 žen prostitutek, které byly v podstatě do ČR nalákány na práci v českých továrnách.

Protesty ekologů v Praze

Ekologové dnes v Praze protestovali proti špatnému stavu životního prostředí. Sdružení Arnika a organizace Děti Země totiž pořádá pochod za čistou Zemi, vzduch a vodu. Podle člena Arniky Jindřicha Petrlíka měla akce především zdůraznit potřebu přijmout zákon o integrované prevenci znečištění. Ten v těchto dnech projednává Poslanecká sněmovna a novela má zlepšit informovanost lidí o vypouštění jedovatých látek.

Jindřich Petrlík: Nebezpečí toxických látek samozřejmě tento zákon nebude řešit do toho konečného vyčištění životního prostředí, ale výrazně tomu pomůže, protože v USA po zavedení takového zákona se výrazně snížily úniky toxických látek do životního prostředí, takže lze očekávat, že zavedením podobného zákona u nás by došlo také k vyčištění životního prostředí.

autoři: jkr , Jaroslav Mareš
Spustit audio

Více z pořadu