Ozvěny dne 18. 6. 2001

18. červen 2001
Ozvěny dne

Přepis pořadu Ozvěny dne z 18. června 2001 18 hodin.

Dnes byl uveden do provozu úsek dálnice D8 mezi Novou Vsí a Doksany

Naše dálniční síť je opět o nějaký kilometr delší. Mezi Novou Vsí a Doksany silničáři zprovoznili 16kilometrový úsek dálnice D8. Řidiči tak mají mezi Prahou a Lovosicemi souvislé spojení rychlostní komunikací. Více už Miroslav Cimr, Český rozhlas Ústí nad Labem.

Na díle za téměř 1,5 miliardy korun pracovaly Stavby silnic a železnic od října 1998. Premiér Miloš Zeman zdůraznil, že dálnice přispěje k bezpečnější a plynulejší dopravě a bude přínosem i pro zaměstnanost.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Investoři, ať už domácí, nebo zahraniční, nejraději investují právě u dálnic. A jestliže dálnice investory přitahuje, tak proč ji nepostavit.

Propojení již dokončených úseků podstatně zrychlí spojení Ústeckého kraje s hlavním městem. Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling k tomu poznamenal:

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: To bude záležet na řidičích, pokud budou dodržovat předpisy, tak určitě zrychlí, ale hlavně to nahradí tu silnici, která byla už nebezpečná vzhledem k tomu jejímu velkému zatížení.

A co tomu říkali sami motoristé, kteří poprvé novým úsekem projížděli?

Anketa: Tak, já jsem hlavně rád, že už skončily ty věčné fronty, které se tady tvořily u Straškova.

Pro mě jako Roudničáka je jedině dobře, že teď do Prahy budeme mít podstatně blíž a budeme tam podstatně rychleji.

Dokončením úseku vstupuje výstavba 92kilometrové dálnice do druhé obtížnější poloviny.

Na české straně zbývá dokončit padesát kilometrů dálnice D8

Na naší straně zbývá tedy dokončit ještě padesát kilometrů dálnice D8, konkrétně se to týká úseku z Trmic na státní hranici a z Lovosic do Řehlovic přes České středohoří. Jak dodává reportérka Helena Šulcová, právě tento úsek vyvolává negativní reakce ekologů.

Ekologičtí aktivisté jsou zděšeni. Pokračování výstavby dálnice D8 podle nich zničí přírodní park Východní Krušné hory a chráněnou krajinnou oblast České středohoří.

Petr Hrdina: Přitom jsme navrhovali jako nejzazší ústupek vést celou dálnici minimálně ve dvou tunelech, nicméně na to ministerstvo dopravy nepřistoupilo.

Říká Petr Hrdina z hnutí Děti Země. Ministr dopravy Jaromír Schling připomínky ekologů odmítá.

Jaromír Schling, ministr dopravy a spojů ČR: Ta dálnice samozřejmě bude pokračovat, máme od ministerstva životního prostředí povolení k průchodu chráněnou krajinnou oblastí České středohoří, takže já tady nevidím problém s ochránci životního prostředí.

Právě s výjimkou, kterou udělilo ministerstvo životního prostředí, se ekologové nehodlají smířit.

Petr Hrdina: Co se týče výjimky, tam se obrátíme na soud.

Kontroverzní úsek dálnice D8 by se měl začít stavět v příštím roce. V Německu, jak zjistila naše tamní zpravodajka Zita Senková, pokračuje výstavba dálničního úseku A17 podle plánu.

Momentálně se pracuje na technicky nejnáročnějším úseku komunikace jižně od sasské metropole, kde jsou budovány dva tunely a přemostění.

Dálnice z Prahy do Drážďan by měla být dokončena v roce 2005.

Informace o nově otevřeném úseku dálnice D8 najdete i na zpravodajském serveru Českého rozhlasu 1 na adrese www.izurnal.cz.

Policie obvinila organizátora sobotní pražské meditace Petra Chobota

Policie obvinila organizátora sobotní pražské meditace. Petru Chobotovi hrozí, že stráví až patnáct let za mřížemi. Účastníci seance, kteří se otrávili čajem z exotických rostlin, jsou postupně propouštěni z nemocnic. Podle lékařů můžou hovořit o velkém štěstí. Více od Dušana Valenty.

Policie vyslechla řadu účastníků, na definitivní závěry je ale brzy. Vyšetřovatel Pavel Osvald už nicméně stihnul obvinit organizátora meditace.

Pavel Osvald: Je to teda stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, to je paragraf 187 a je to v odstavci 1.4, takže pokud by to zůstalo na téhle kvalifikaci, tak tam je trest odnětí svobody deset až patnáct let.

Petr Chobot nyní čeká na policii na verdikt soudu. Ten musí do dvou dnů rozhodnout, zda půjde do vazby. Pražský šaman si organizováním meditačních přednášek vydělával. Podle Milady Hrabánkové z ministerstva průmyslu a obchodu k tomu stačí obyčejný živnostenský list.

Milada Hrabánková: Je to živnostenské oprávnění pro živnost volnou, ta živnost se nyní jmenuje pořádání odborných kursů, školení a jiných vzdělávacích akcí. Ovšem takováto akce samozřejmě zahrnuje pouze tu činnost přednáškovou.

Z 32 otrávených jsou v péči lékařů už jen čtyři. Nikdo naštěstí není v ohrožení života.

Ostravská policie vyšetřuje útok psa na čtyřletou holčičku

Ostravská policie vyšetřuje útok psa na čtyřletou holčičku. Americký teriér dívku napadl na dětském hřišti v Havířově a způsobil jí vážná zranění v obličeji. Incident popisuje severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Dagmar Bednarčíková, mluvčí Policie ČR: V inkriminované době venčil amerického teriéra otec majitelky. Muž psovi sundal náhubek. Z hřiště na něho zavolal vnuk, za kterým se vydal. Pes po příchodu na hřiště se znenadání vrhnul na dívku stojící vedle jeho vnuka. Čtyřleté dívence se zakousl do obličeje. Pes musel být mužem za pomoci další osoby od dívky odtržen a byl mu nasazen náhubek. Následně byl veterinárně vyšetřen na vzteklinu s negativním výsledkem.

Holčička se podrobila několikahodinové operaci na oddělení plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici v Ostravě - Porubě. Podle ošetřujících lékařů je už mimo ohrožení života. Na zdravotní stav jsme se zeptali mluvčího nemocnice Štěpána Neuwirtha.

Štěpán Neuwirth: Holčička byla hospitalizována na dětském oddělení intenzivní a resuscitační péče, a to kvůli závažnosti poranění, které utrpěla. Já bych chtěl jenom v této chvíli dodat, že od začátku roku pouze v naší fakultní nemocnici bylo hospitalizováno nebo ambulantně ošetřeno 25 lidí, které zranil pes.

Maso na jatkách se ode dneška zpracovává za přísnějších podmínek

Milovníci špekáčků zapláčou. Typické střívko oblíbené uzenky nahradí umělá hmota. Toto opatření patří k několika dalším, kterými chce Státní veterinární správa chránit spotřebitele před rozšířením nemoci BSE. Další podrobnosti od Vlasty Valentové.

Maso na jatkách se dnešním dnem počínaje zpracovává za přísnějších podmínek. K nim patří zákaz separace masa. Oškrábaná svalovina, která se používá například do měkkých salámů, párků nebo paštik, by totiž mohla teoreticky obsahovat původce nemoci šílených krav prion. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna musejí řezníci rovněž ode dneška úplně jinak zacházet s takzvaným rizikovým materiálem.

Josef Duben: Nejenže se musí oddělovat, to už se dělalo od 1. 1. 2000, ale tento specifikovaný rizikový materiál, což je lebka, mozek, oči, mandle, mícha skotu a nově celé střevo skotu, se musí oddělovat a odvážet do speciálně vyčleněného asanačního podniku v Českých Budějovicích do provozu Chotýčany, kde se musí likvidovat a vůbec se nesmí dostat ani do mouček pro ostatní druhy zvířat, to znamená jako pro prasata a pro drůbež.

Zákaz používání hovězích střev by mohl znamenat konec špekáčků v Čechách, tedy těch v klasickém střívku, do kterých podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera balí své nejlepší kousky domácí řezníci.

Ladislav Steinhauser: My je můžeme nahradit bez problémů, jednak jsou to střeva vepřová a druhé potom jsou různé kolagenní náhražky, to jsou různá umělá střívka, která náš spotřebitel nemiluje, no, ale bude si asi muset na tuto záležitost zvyknout.

Navzdory tomu se ale ještě nějaký čas špekáčky v klasickém střívku objeví. Státní veterinární správa totiž zvažuje, jak naložit s menšími zásobami hovězích střev. Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser říká, že obavy z nich nejsou na místě.

Ladislav Steinhauser: Myslím, že se domluvíme na tom, že ještě po určité přechodové období, počítáme týden, čtrnáct dnů, se budou zpracovávat tyto výrobky v České republice. Většinou se jedná o dovozová střeva ze států, kde nikdy BSE předtím nebylo.

Všechny zpřísněné veterinární kontroly se od dnešního dne dějí za asistence Státní veterinární správy přímo na jatkách.

Slováci usmrtili krávu podezřelou na BSE

Slováci usmrtili krávu podezřelou na BSE. Vzorky prověřují odborníci z veterinárního ústavu ve Zvoleně. Výsledky bychom měli znát ještě dnes večer. Informuje zpravodajka Radiožurnálu v Bratislavě Renata Havranová.

Kráva byla k testování vybrána po upozornění Holandska, že pochází z chovu farmáře, u kterého se výskyt BSE potvrdil. Zemědělské družstvo v Žemberovcích koupilo z tohoto chovu v roce 1996 sedmdesát jalovic. Podle předsedy družstva Milana Halmeše je riziko nákazy u inkriminované krávy minimální. Jak řekl, od března letošního roku nechali provést čtyři testy. Šlo nejen o potomky dnes usmrceného zvířete, ale také další krávu, která byla z holandského chovu dovezena. Všechny testy byly negativní, stejně jako páteční klinická vyšetření podezřelého kusu, která žádné příznaky nemoci BSE nepotvrdila.

Slováci bedlivě hlídají dovoz masných výrobků z ČR

Slováci současně bedlivě hlídají dovoz našich masných výrobků. Situace na hranicích se tím však nekomplikuje. Podrobnosti zjišťoval náš reportér Roman Verner.

Podle informací českých celníků z menších přechodů nezabavují jejich slovenští kolegové turistům potraviny a nikde nejsou vidět kontejnery. Starý Hrozenkov - Drietoma dnes hlásí čekací lhůty okolo dvou hodin v obou směrech, to je podle policistů běžný průměr. Nákladní doprava se však přece jen omezila. Měsíčně zkontrolují slovenští veterináři okolo osmi set kamionů, a jak mi potvrdil pracovník slovenské veterinární správy celního přechodu Drietoma Ludovít Jando, počet dovozců masných výrobků poklesl zhruba o pětinu.

Ludovít Jando: Většinou chodí konzervy, zatím, a krmiva, krmné směsi.

Právě v tomto sortimentu nemají ještě někteří dovozci jasno. Proto dnes například musela drietomská směna zastavit patnáct tun podezřelého nákladu.

Ludovít Jando: Jde o krmiva pro !!NEROZUMÍM!! zvířata, pro psy a kočky, musí tam být záruky, že ve výrobku nejsou rizikové materiály z hovězího dobytka.

Máte třeba možnost odebírat nějaké vzorky a kontrolovat to, jestli ten certifikát je platný?

Ludovít Jando: Tady přímo na hranici ne, dělá se to v karanténních skladech, které máme na Slovensku.

Ochranná opatření zatím platí až do odvolání.

Polsko už zná uchazeče o dodávku nadzvukových letounů pro svou armádu

Polsko už zná uchazeče o dodávku nadzvukových víceúčelových letounů pro svou armádu. Na ministerstvu obrany ve Varšavě otevřeli obálky s nabídkami tří renomovaných firem. Podrobnosti připojuje zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák.

Polská armáda bude vybírat mezi americkými stroji F-16, francouzskými Mirage 2000 a Gripeny z produkce švédsko-britského konsorcia. Do 13. července bude společná komise ministerstev obrany a hospodářství jednotlivé nabídky analyzovat. Vítěz tenderu má být znám do 10. září a smlouva s ním má být podepsána ještě před parlamentními volbami, které se budou konat dva týdny po tom. Polské letectvo má do roku 2003 disponovat nejméně šestnácti novými stroji splňujícími standardy NATO. Do roku 2006 už má mít ve své výzbroji takových letadel šedesát. Na nákup letounů, který je místními médii označován za kontrakt století, má Polsko vydat 2,5 až 3,5 miliardy dolarů.

Nákup stíhaček stále plánuje také Česká republika

Nákup stíhacích letounů stále plánujeme i my. Rozdíl je v tom, že v tenderu na přezbrojení zůstalo už jen švédsko-britské konsorcium Gripen. Jeho zástupci dnes na Aerosalonu v Le Brurges u Paříže tvrdili, že jsou schopni splnit požadavky české vlády na nákup stíhaček. Pokračuje náš zpravodaj v Beneluxu Milan Fridrich.

Firma Gripen vydala prohlášení, ve kterém píše, že pokud vyhraje veřejnou zakázku na vyzbrojení českého letectva, bude schopná dodat stíhačky Gripen české armádě v roce 2004. Česká vláda by měla na splacení dodávky letounů patnáct let, přičemž Gripen se zavazuje, že 150 % ceny letadel bude investovat v rámci offsetů do českého průmyslu. Přezbrojení českého letectva mají financovat z 85 % západní banky s garancí Velké Británie a Švédska, 15 % leží na českých bankách. Marketingový ředitel Gripenu Simon Care na pařížském Aerosalonu řekl, že česká veřejná soutěž je transparentní a průhledná. "Český tender odpovídá mezinárodním standardům," řekl Care. Dodal, že Gripen se uchází také o další zakázky ve střední a východní Evropě, v Polsku a v Rakousku, zatím však ani jeden obchod nebyl uzavřen.

A ještě aktuálně. Viceprezident pro mezinárodní záležitosti společnosti Dessoult Aviation Iv Roban v Paříži řekl, že podmínky tenderu české vlády na dodávku stíhaček pro českou armádu byly připraveny na míru Gripenu. Dessoult se původně také ucházel o zakázku s letadlem Mirage. Po zveřejnění výzvy k podání nabídky na veřejnou zakázku od záměru ustoupil.

České ministerstvo zahraničí doporučuje důkladné zvážení cest do Alžírska

České ministerstvo zahraničí doporučuje důkladné zvážení všech cest do Alžírska. V zemi totiž probíhají rozsáhlé protivládní nepokoje. Při těch zahynulo už několik lidí. Berberští obyvatelé Alžírska si stěžují na diskriminaci. Žádají uznání svého jazyka jako oficiální řeči a řešení jejich sociálních problémů.

Část prostějovské romské lokality U svaté Anny bude zbourána

Část prostějovské romské lokality U svaté Anny bude do konce tohoto týdne srovnána se zemí. Sedmi rodinám už byly přiděleny městské byty. Právě dnes začali dělníci bourat celý jeden blok. Kolonie se vepsala do povědomí veřejnosti zejména velkou žloutenkovou epidemií na přelomu roku 1999 a 2000. Teprve poté se prostějovská radnice rozhodla začít problém řešit. Situaci sleduje redaktorka olomouckého studia Českého rozhlasu Jana Gáborová.

Město Prostějov se na bourání lokality U svaté Anny připravovalo minimálně půl roku. Hovoří Marie Hájková z prostějovské domovní správy.

Marie Hájková: Lokalita U svaté Anny má čtyři bloky, takže my jsme si vybrali postupně bourat ten nejhorší, technicky závadný v havarijním stavu, a to byl ten blok číslo 4, kde bydlelo deset nájemníků. Tito nájemníci, tedy jim byly rozděleny některé městské byty, ale jen těm, kteří měli právní nárok, to znamená, že byli platiči řádní, plnili si povinnosti vyplývající z nájemní smlouvy.

Také mluvčí Romů od svaté Anny v Prostějově Anton Hangurbádžo je s bouráním kolonie spokojen.

Anton Hangurbádžo: Tady neměli koupelnu, akorát !!NEROZUMÍM!! co se umývali, ale se odstěhovalo sedm rodin a ptal jsem se, jestli by chtěli se vrátit. Prý v žádném případě, prý za nic. Velice jsou spokojeni.

Předseda ODS Václav Klaus dnes oslavil šedesátiny

Oficiální program výkonné rady ODS dnes zastínila oslava. Předseda strany Václav Klaus slavil šedesátiny.

Václav Klaus, předseda ODS, předseda PSP ČR: Já nebudu pronášet žádný velký projev, protože nám pocit, že bych to měl co nejvíce zcivilňovat, protože když jsem si přečetl jednoho nejmenovaného autora v jednom nejmenovaném deníku, že mé narozeniny se připravují asi tak, jak se naposledy v naší zemi připravily narozeniny Josefa Visarionoviče Stalina, tak já bych moc prosil, abychom to trošku ponížili, protože takhle to opravdu není.

Řekl Václav Klaus po tom, co převzal od místopředsedkyně ODS Libuše Benešové kytici modrých růží k jeho zítřejším 60. narozeninám. Sídlo ODS v pražské Sněmovní ulici bylo tentokrát plnější, než bývá po jiných jednáních výkonné rady. Šéf strany pak asi hodinu přijímal gratulace a dárky od členů své strany z regionů a dalších sympatizantů. Dostal nepočítaně květin, několik lahví značkového alkoholu, golfovou hůl a míčky, plastiku sochaře Olbrama Zoubka a další umělecká díla. K šedesátinám svého předsedy vydala ODS speciální sborník textů a fotografií, do kterého přispěli mnozí umělci, publicisté, ekonomové i jeho političtí oponenti.

Dnešní dění v sídle ODS sledoval Aleš Heřmánek.

Slavná Madonna dorazila do Německa

Slavná Madonna dorazila do Německa. Její soukromé letadlo přistálo téměř nečekaně a berlínský hotel, kde se star ubytovala, je už v obležení fanoušků. Pokračuje naše tamní zpravodajka Zita Senková.

Luxusní hotel Four Seasons v centru Berlína se stal dočasným domovem slavné Madonny, která si s sebou přivezla i vlastní kávovar. Další osobní věci dopravilo do hotelu nákladní auto. První ze čtyř koncertů se uskuteční zítra a bude prvním vystoupením Madonny v Německu po jedenácti letech. Další koncerty se budou konat ve středu, v pátek a v sobotu. V těchto chvílích je dokončována scéna o rozloze 1 500 metrů čtverečních. Vstupenky, jejichž ceny se pohybovaly od 100 do 245 marek, jsou oficiálně vyprodány. Na černém trhu je však lze ještě pořídit, ovšem za tisíc marek.

Ozvěny z burzy

Bezmála 2,5procentní ztráty ČEZ a Českých radiokomunikací se dnes hlavní měrou postaraly o propad akcií na burze na více než týdenní minimum. Index PX 50 oslabil na 427,9 bodu. Objem zobchodovaných cenných papírů se snížil na 10,8 miliardy korun. Důvody tohoto vývoje by se podle Ivo Prokopa z Raiffeisen Capital and Investments daly rozdělit do dvou kategorií.

Ivo Prokop: Zaprvé makroekonomické důvody, dnes zveřejněné údaje maloobchodních tržeb byly vyšší, než se očekávalo, a začíná se spekulovat o možnosti inflačních tlaků a tím tedy potažmo o možnosti zvýšení úrokových sazeb, nebo minimálně o nemožnosti snížení úrokových sazeb. Za druhé !!NEROZUMÍM!! důvody, objevily se zde tři zprávy ze společnosti ČEZ, všechny negativní, což se projevilo i na poklesu ceny tohoto titulu. Zaprvé odběratel RVE nebude v budoucnosti odebírat energii od ČEZ, za druhé, pokud ČEZ v roce 2002 prodá méně energie než v roce 2001, chystá se uzavřít některé elektrárny, a za třetí se spekuluje o prodloužení privatizace neboli o tom, že ČEZ nebude zprivatizován do konce roku 2001, ale až někdy v roce 2002.

Česká měna pokračuje v klidném obchodování bez výraznějších impulsů. Dnešní den zakončila při kursu 33 korun a 97 haléřů za euro. Americký dolar se prodával bez tří haléřů za 39,50.

K věci

Přesvědčivým vítězem voleb v Bulharsku se stal bývalý car Simeon II. S docentem doktorem Janem Rychlíkem z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze o tom mluví Jaroslav Skalický.

Příjemný podvečer, pane docente.

Docent Jan Rychlík: Dobrý den.

Čím si Simeon II. získal bulharské voliče, že ho tak výrazně podpořili?

Docent Jan Rychlík: Musíme si uvědomit, že za posledních jedenáct let v Bulharsku se u moci střídají dvě politické strany, pravicové Sjednocení demokratických sil a levicová socialistická strana. Třetí hnutí, Hnutí za práva a svobody sdružující muslimské obyvatelstvo a tureckou menšinu je takovým jazýčkem na váze. Obyvatelstvo bylo už z těchto dvou stran unaveno, nyní se objevuje Simeon II. jako jakýsi zachránce, který říká: "Já zachráním tuto zemi za 800 dní," jak slíbil, "vyvedu vás z hospodářské krize." Je to osoba, která mluví vynikajícím způsobem bulharsky, odešla z Bulharska jako malé dítě, není tedy spojována s žádnými privatizačními aférami ani jinými skandály, kterých je v Bulharsku, tak jako ve všech postkomunistických zemích, více než dost. Proto pro mnoho voličů nabízí jakousi zdánlivou třetí cestu.

Není reálná?

Docent Jan Rychlík: Rozhodně myšlenka, že za 800 dní by se Bulharsko dostalo definitivně z hospodářské krize, se jeví mně jako nereálná. Za pravicové vlády Ivana Kostova Bulharsko udělalo veliký pokrok, byla zkrocena inflace, hospodářství se slibně rozbíhá, ovšem země má stále 18 % nezaměstnaných a já se domnívám, jsem o tom přesvědčen, že s tím ani Simeon II. nic neudělá.

Zatím se vítěz voleb, tedy bývalý bulharský car jasně nevyjádřil, zda vůbec stojí o to být premiérem země. Má k tomu nějaké důvody?

Docent Jan Rychlík: Můj názor je ten, že jeho hnutí nyní bude sondovat půdu, samozřejmě nejpřirozenějším spojencem pro něj by bylo právě Sjednocení demokratických sil, pravicové. Je ovšem otázka, zda oni budou stát o podřízené postavení v koalici s ním. Proto zřejmě se Simeon nechce zatím vázat, sonduje, nabízí se také možnost uzavření povolební spolupráce s Hnutím za práva a svobody muslimských obyvatel Achmeda Dugana.

Simeon II. prohlásil, že je pro obnovení monarchie, pokud si to bulharský lid bude přát. Myslíte si, že to může dojít až tak daleko?

Docent Jan Rychlík: Momentálně to rozhodně nehrozí, institut monarchie v Bulharsku nikdy populární nebyl, populární byl Simeonův otec, car Boris III., ale to se týkalo jenom jeho osoby. Pokud se týče průzkumu veřejného mínění, tak většina obyvatelstva je stoupenci republiky a na proměnu v monarchii by bylo zapotřebí vypsání referenda nebo alespoň přijetí tedy změny ústavy kvalifikovanou většinou velkého Národního shromáždění. Nevylučuji ovšem, že v delší časové perspektivě, pokud politika Simeona II. by se osvědčila, že určitá naděje by tady byla. Momentálně si myslím, že to není na pořadu dne.

V exilu žijí i další evropští monarchové nebo jejich potomci. Chystá se někdo z nich následovat bývalého bulharského cara, a pokud ano, jakou šanci má být stejně úspěšný?

Docent Jan Rychlík: Nikdo z ostatních balkánských monarchů nemá takovou šanci, jako měl Simeon II., a to právě díky tomu, že Simeon II. vlastně nikdy v Bulharsku nevládl. Sice 1943 nastoupil na trůn, ale to bylo čistě formální, místo něj stát spravovala tříčlenná regentská rada. Ostatní monarchové buď již někdy vládli, to je případ třeba rumunského krále, anebo jsou to tedy synové nebo ještě další potomci vládnoucích dynastií, které se neosvědčily. Příkladem nám může být Albánie, kde syn krále Zoga I., který odešel ze země v roce 1939 po italské okupaci, se pokusil dostat zpět na trůn, bylo dokonce v Albánii vyhlášeno referendum o této otázce, ovšem monarchisté prohráli, poté se pokusil o státní převrat a nakonec musel utéci ze země. Snad určitou naději, zase ale v delší časové perspektivě by měla dynastie Karadjordjevičů v Srbsku, respektive tedy v srbsko-černohorské Jugoslávii. Ale i to jsou pouhé spekulace, myslímsi, že to není na pořadu dne.

Hostem dnešního pořadu K věci byl docent doktor Jan Rychlík, doktor věd z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Díky a na slyšenou.

Docent Jan Rychlík: Děkuji, na shledanou.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: jkr , Jaroslav Mareš
Spustit audio

Více z pořadu