Ozvěny dne 14. 10. 2001

14. říjen 2001
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

V USA přibývají případy nakažení snětí slezinnou

Ve Spojených státech přibývají případy nakažení snětí slezinnou. Zatím jsou prokázané dva. Testovány jsou ale další osoby, které přišly s bakteriemi do styku. Podle zpravodajky Českého rozhlasu Olgy Krupauerové americký ministr spravedlnosti John Ashcroft prohlásil, že zatím přímé důkazy o spojení mezi případy antraxu s terorismem nemá.

Zatímco ministr spravedlnosti Ashcroft se vyhýbá spojování případů antraxu s terorismem, americký ministr zdravotnictví Thompson naznačil, že se může o terorismus jednat, i když nutně nemusí jít o bin Ládinovu Al-Kajdu. Podle ministra spravedlnosti Ashcrofta jsou zatím dva potvrzené případy antraxu, ženy s kožní formou antraxu v New Yorku a muže, který zemřel na antrax na Floridě. Podle úřadů probíhají na Floridě testy dalších pěti osob, které přišly s bakteriemi antraxu do kontaktu. Další, zatím nepotvrzený případ antraxu se objevil i v televizní stanici NBC v New Yorku. Testy dopisu zaslaného do redakce NBC z New Jersey prokázaly stopy antraxu. Antrax byl nalezen i na pornografickém materiálu zaslaném z Malajsie do pobočky Microsoftu v Nevadě. Testy zaměstnanců pobočky Microsoftu jsou negativní.

Belgické úřady oznámily nález šesti dopisů s podezřelým obsahem

Belgické úřady oznámily nález šesti dopisů s podezřelým obsahem. Předběžné testy ale nasvědčují tomu, že jde o žert a nikoli o bakterie smrtelného antraxu. Šest dopisů bylo adresováno belgickému farmaceutickému ústavu a několika jeho zaměstnancům. Příslušné laboratoře neznámý bílý prášek analyzují.

Krabice s podezřelým práškem byla nalezena na mezinárodním letišti v Sydney

Krabice s podezřelým bílým práškem byla dnes nalezena i na mezinárodním letišti v australském Sydney a policie část letiště uzavřela. Tamní média tvrdí, že nalezený prášek je podobný tomu, který byl objeven v dopisech zaslaných do Spojených států, jejichž adresáti se po kontaktu s ním nakazili bakteriemi sněti slezinné. Žádné podrobnější informace k případu v Sydney policie ani letištní správa zatím nevydaly. Australská vláda ale oznámila, že už dříve aktualizovala své plány obrany proti případnému použití chemických a biologických zbraní.

Mluvčí Al-Kajdá vyzval nemuslimské obyvatele k opuštění Arabského poloostrova

Katarská televize Al-Džazíra odvysílala varování muslimským obyvatelům, aby necestovali britskými a americkými leteckými společnostmi. Zároveň vyzvala nemuslimské obyvatelstvo, aby opustilo Arabský poloostrov. Z Dubaje se hlásí spolupracovnice Radiožurnálu Simona Hejlová.

Na videozáznamu odvysílaném v noci katarskou televizí Al-Džazíra vyzval mluvčí bin Ládinovy organizace Al-Kajdá nemuslimské obyvatele, hlavně však Brity a Američany, aby opustili Arabský poloostrov. Tato výzva by mohla odstartovat evakuační plány, které mají připraveny západní ambasády a zahraniční firmy působící ve Spojených arabských emirátech i v dalších zemích Perského zálivu. Zatím se čeká na posouzení speciálních bezpečnostních komisí, které rozhodnou o závažnosti odvysílaného varování, jenž Bílý dům označil za propagandu. Evakuaci zahraničních pracovníků v Dubaji by mohla urychlit událost z páteční noci, kdy poblíž populárního baru Hardrock café střílel muslimský mladík na zaparkované automobily. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

V Německu narůstá počet anonymů hrozících bombovým či jiným útokem

V Německu narůstá počet anonymů hrozících bombovým, biologickým či jiným útokem. Z Berlína telefonoval spolupracovník Radiožurnálu, zpravodaj České televize Petr Podaný.

Na řadě míst se vynořily podezřelé obálky a balíčky a na některých z nich byly dokonce varovné nápisy, jako "Antrax", "Pozor sněť" nebo "Džihád začíná". Dosud se ale vždy ukázalo, že šlo o planý poplach a že v balíčcích byly pouze neškodné prášky, mouka či sůl. Policie už ale zaznamenala první úspěchy a několik anonymů šířících strach zadržela. V Německu ovšem nevládne žádná panika a lidé v nejrůznějších průzkumech většinou uvádějí, že jsou pouze obezřetnější. Veřejnoprávní média o planých poplaších neinformují buď vůbec, anebo jen minimálně.

ČR je podle armádních špiček připravena na útok biologickými látkami a jedy

Česká republika je podle našich armádních špiček připravena na případný útok biologickými látkami a jedy. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka jsou zajištěny týmy odborníků a adekvátní prostředky na to, abychom na tento problém byli schopni včas zareagovat. Situaci nepodceňuje ani ministerstvo zdravotnictví. Lékaři, kteří nemají s léčením nemocí vyvolanými bio-zbraněmi zkušenost, podstoupí speciální školení. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí ministerstva Ota Černý.

Ota Černý, mluvčí ministerstva zdravotnictví: Náměstek ministra zdravotnictví chystá školení, myslím si, že do konce října už bude jasné, kdy a kde proběhne. Navíc lékaři, kteří dokončili teď vysokou školu, toto léčení znají. Ti, kteří ji dokončili dřív, tak si to prostě přečtou v učebnicích a v tu ránu to vědí, čili není to žádná věda.

Americko-britské útoky se soustředily na Kandahár, Kábul a Dželálábád

Americko-britské bombardování se i dnes soustředilo na Kandahár, Kábul a Dželálábád. Podle zdrojů opoziční Severní aliance útoky směřovaly nejen na strategické objekty, ale i na pozice Talibanu na frontových liniích. Přímo z Afghánistánu se hlásí spolupracovník Radiožurnálu Jaromír Štětina.

Byla například zasažena takzvaná "stará silnice", která vede z Kábulu na sever k frontové linii u Čarikaru, kde je soustředěna talibanská bojová technika. Poprvé také bylo zasaženo raketou město Bolichumri severně od Solanského průsmyku. V Bolichumri vybudovalo Československo za komunismu velkou cementárnu, která však už mnoho let nepracuje. V samotném průsmyku Solan je tunel, jehož ústí z jižní strany dal vyhodit do povětří sám Ahmád šáh Masúd poté, co se v roce 1996 vlády zmocnili Talibové. Podle informací Radiožurnálu jsou připraveny ženistické oddíly aliance, aby v případě ovládnutí úseku silnice Solan - Bolichumri - Mazáre Šaríf tunel opět otevřely.

Usáma bin Ládin dnes vyzval také k útokům na hinduisty

Vůdce organizace Al-Kajdá, saúdskoarabský miliardář a hledaný terorista Usáma bin Ládin dnes vyzval k útokům nejen na americké a britské cíle, ale také na hinduisty. Bližší informace má zvláštní zpravodajka Radiožurnálu v Pákistánu Pavla Jazairiová.

Půl století konfrontace s Indií, druhou jadernou mocností v oblasti, k Pákistánu staví hinduisty do pozice nepřátel. Vlivné osobnosti v Péšaváru komentují výzvu Usámy bin Ládina jako snahu ovlivnit Pákistánce ve svůj prospěch. Tento posun v rétorice bin Ládina nastává těsně před návštěvou Colina Powella v Pákistánu, kde americký šéf diplomacie bude usilovat o těsnější spojenectví s touto zemí. Z Pákistánu Colin Powell odjíždí do Indie, která Spojeným státům nabízí svou pomoc.

Představitelé Talibanu se údajně rozcházejí v názoru na vydání bin Ládina

Představitelé Talibanu se údajně rozcházejí v názoru na vydání bin Ládina Američanům. Pokračuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na tádžicko-afghánské hranici Petr Voldán.

Část vedení Talibanu včetně ministra zahraničí Vakíla je prý pro uzavření dohody, která by umožnila výměnou za bin Ládina zastavení útoků proti cílům v Afghánistánu.

V Pákistánu sílí odpor místních muslimů proti útokům USA na Afghánistán

V Pákistánu sílí odpor místních muslimů proti útokům Spojených států na Afghánistán. Napjatou situaci komentuje zvláštní zpravodaj Radiožurnálu v Pákistánu Alexandr Pícha.

Pákistánská armáda dnes odvrátila protesty proti spolupráci Islámábádu se Spojenými státy. U americké letecké základny v Džakobabádu polovojenské jednotky zastavily několikatisícový dav slzným plynem a střelbou. Jeden muslimský radikál byl zabit a několik dalších zraněno. Tady v Péšaváru dnes ráno vběhly do ulic kolony vojáků s těžkými kulomety. Přestože muslimští duchovní na mohutných shromážděních před mešitami vyzývali k podpoře Afghánistánu, ve městě se podařilo udržet klid. Situace je pod kontrolou i v Karáčí.

Mary Robinsonová varuje před humanitární tragédií v Afghánistánu

Před humanitární tragédií v Afghánistánu dnes varovala vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová. V nebezpečí je v Afghánistánu na 7 milionů lidí a jejich situace je velmi naléhavá. Robinsonová zároveň vyjádřila přání, aby nastala pauza v útocích. To by podle ní umožnilo, aby se do všech částí Afghánistánu dostala naléhavá a rozsáhlá humanitární pomoc. Pozemní konvoje se totiž dostávají do země jen velmi obtížně.

Arabové v Česku se bojí projevů nenávisti

Arabové v Česku se bojí projevů nenávisti. Ministr vnitra Stanislav Gross už proto v pátek jednal s představiteli arabských zemí a slíbil jim, že česká policie v případě potřeby zasáhne. Zda jsme xenofobní, zjišťoval Dušan Valenta.

Nepřátelské nálady vůči jinak vypadajícím lidem, teď hlavně Arabům, nevylučuje psycholog Karel Humhal.

Karel Humhal: V jednotlivých případech určitě se najdou lidé, kteří mohou mít třeba z nich obavy.

Hlavně prý záleží, jak boj s terorismem vnímáme, jestli ho považujeme za osobní problém a zda máme strach.

Jan Hartl: Značná část našich obyvatel, přesně 62 %, se cítí osobně ohrožena.

Připomíná výsledky exkluzivního šetření pro Český rozhlas a Českou televizi ředitel Střediska empirických výzkumů Jan Hartl.

Jan Hartl: Velmi výrazné jsou obavy ve skupině důchodců a také mezi ženami, ovšem jak ženy, tak i muži se obávají nejnovější mezinárodní situace ve své většině, u mužů to je 54 %, u žen 67 %.

Právě obavy mohou být podle odborníků živnou půdou pro xenofobii. Připouští to premiér Miloš Zeman.

Miloš Zeman, předseda vlády ČR: Když si uvědomíte, že vám představitel islámského světa řekne, že tisíce věřících dychtí po smrti, zatímco tisíce Američanů dychtí po životě, tak na základě těchto a podobných výroků se jisté míře xenofobie nemůžete divit.

Podobně to vidí i šéf Senátu Petr Pithart.

Petr Pithart, předseda Senátu PČR: Česká společnost není xenofobní vůči Arabům, někteří Češi jsou velmi xenofobní nejenom vůči Arabům.

Podle psychologů nyní hrají velmi důležitou roli politici a média. Musejí se vyvarovat skandálů a senzací za každou cenu.

Pátrání po třech českých studentech zmizelých v Albánii stále pokračuje

Albánská policie a tamní úřady nadále prověřují stopu po třech českých studentech pohřešovaných od léta v albánských horách. Podnětem k dalšímu vyšetřování byla informace jedné Albánky. 2. září prý viděla v Pogradeci u Ochridského jezera trojici Čechů, kteří chtěli přejít do Makedonie a navštívit nedaleké poutní místo. Podle první tajemnice českého velvyslanectví v Tiraně Petry Toufarové se nyní čeká na výslednou zprávu albánského ministerstva vnitra. Ministr zahraničí Jan Kavan potvrdil Českému rozhlasu, že jeho ministerstvo je do pátrání po ztracených studentech plně zapojeno. Připomíná ale negativní stránky jejich pohřešování.

Jan Kavan, ministr zahraničí ČR: Děláme, co se dá. Je to ovšem samozřejmě velmi složitá situace, protože ti tři mladí lidé šli navštívit region, který je již dlouhodobě nestabilní a řekl bych ne nějak zvláště bezpečný.

Devítičlenný český záchranný tým, který po zmizelých studentech týden pátral v horách severní Albánie, se nyní rozdělí. Jeden vůz se čtyřčlennou posádkou se vrací do České republiky, dva vozy s pěti záchranáři budou po studentech pátrat ještě pět až sedm až deset dní.

Izrael uvolní blokádu některých arabských oblastí

Izrael uvolní blokádu některých arabských oblastí. Zároveň stáhne své jednotky z Hebronu a z hranic mezi Izraelem a palestinskou samosprávou. Na dnešním zasedání izraelské vlády to prohlásil její předseda Ariel Šaron. Více už náš blízkovýchodní zpravodaj Jaromír Janev.

Podle Šarona se naopak šéf palestinské !!NEROZUMÍM!! bezpečnosti na západním břehu Jordánu Džibrí Jaradžů zavázal, že Palestinci budou dodržovat příměří i v Hebronu. Město bylo místem častých přestřelek mezi palestinskými ozbrojenci v arabských čtvrtích a izraelskými vojáky, kteří střeží židovskou osadu uprostřed Hebronu. Dnes večer má dále proběhnout izraelsko-palestinská bezpečnostní schůzka na nejvyšší úrovni, na které mají představitelé bezpečnosti obou stran projednat další opatření k upevnění příměří a k obnovení vzájemné důvěry. Podle pozorovatelů jde o výsledek velkého tlaku, zejména Spojených států a Velké Británie, jak na Izrael, tak na palestinskou autonomii, aby postupovaly směrem k obnovení mírového dialogu. Dnešní rozhodnutí by mělo podle některých analytiků v oblasti pomoci získat další podporu řady arabských států v boji proti terorismu.

Přes sto případů onemocnění infekcí Ebola bylo hlášeno z Íránu

Přes sto případů onemocnění smrtelnou infekční nemocí Ebola bylo v posledních dnech hlášeno z Íránu. Několik nemocných už zemřelo, oznámila agentura IRNA. Virus byl podle odborníků zavlečen do země pašováním dobytka z Afghánistánu a Iráku v posledních třech letech. O objevení viru Eboly v provincii Balúčistán u hranic s Íránem nedávno informovaly také pákistánské úřady. Virus Ebola je jedním z nejsmrtelnějších virů, jaké byly dosud na zemi objeveny. Do několika dnů po nakažení usmrtí Ebola při bolestivém průběhu na 80 % nemocných.

Ultralehké letadlo se zřítilo v blízkosti obce Bánov na Ústecku

Ultralehké letadlo se zřítilo v blízkosti obce Bánov na Ústecku. Jeho 54letý pilot nehodu nepřežil. Co bylo příčinou havárie, v tuto chvíli ale není jasné. Technický inspektor Letecké amatérské asociace Jindřich Kubec Českému rozhlasu k neštěstí řekl:

Jindřich Kubec: Jirka Vágner zkušený pilot nebyl, sice měl nalétáno 40 hodin, ale měl čerstvý pilotní průkaz, tohle byly tréninkové lety a byl vlastně na okruhu, když se mu to stalo, takže to asi bylo vinou nezkušenosti jeho. Podle informací kolegů, protože byl na okruhu, tak spadl asi ze sto, sto padesáti metrů.

Ve Vladislavském sále Pražského hradu začíná 5. ročník konference Fórum 2000

V devatenáct hodin začíná ve Vladislavském sále Pražského hradu pátý ročník mezinárodní konference Fórum 2000. Letošním tématem jsou lidská práva a hledání globální odpovědnosti. S aktuální informací před zahájením fóra se z Hradu hlásí Eva Hůlková.

"Letošní fórum je jiné tím, co se stalo," řekl mi šéf programového výboru Jiří Pehe. Původně počítané rozjímání intelektuálů o globalizaci nabývá událostmi ve Spojených státech na závažnosti a aktuálnosti. Jiří Pehe i mluvčí prezidenta Ladislav Špaček shodně potvrzují, že Fórum 2000 v Praze je první mezinárodní podnik od útoků ve Spojených státech před měsícem. Poprvé od té doby se koná takto velká akce s velmi reprezentativním zastoupením politiků a intelektuálů. Za všechny jmenujme například bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, s jehož účastí se počítá. Letošní téma "Lidská práva a globální odpovědnost" nabývá podle mluvčího Špačka situací ve světě na aktuálnosti a dostává velmi zvláštní význam. Jiří Pehe doufá, že fórum by mohlo pomoci identifikovat některé z hlavních příčin stavu, do kterého se svět v poslední době dostal.

Mezinárodní konference Fórum 2000 v Praze se nezúčastní tibetský duchovní vůdce dalajláma. Definitivně totiž zrušil svoji plánovanou cestu po Evropě. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí Fóra 2000 Renata Elhenická s tím, že dalajlámovo rozhodnutí může souviset s protiteroristickými údery Spojených států v Afghánistánu.

Renata Elhenická: Jeho svátost dalajláma bohužel musel zrušit svou cestu do Evropy z důvodů bezpečnostní situace a jeho poselství bude přečteno v úterý 16. října na setkání v katedrále svatého Víta.

Ve 111. ročníku Velké pardubické zvítězil Chalko s žokejem Peterem Genem

Chalko s německým žokejem Peterem Genem dnes vyhrál 111. ročník Velké pardubické steeplechase. Na druhém místě skončil po strhujícím souboji v cílové rovině trojnásobný vítěz z předchozích tří let Peruán. Jeho majitel následně podal vzhledem ke spornému doběhu protest. Více Filip Šedivý.

Do cílové rovinky vbíhali Chalko s žokejem Genem a Peruán s jezdcem Matysíkem na opačných stranách dráhy. Peruán se zdál být rychlejší, Gen proto navedl svého koně k soupeři do kontaktu a nakonec vyhrál. Stáj doktora Bruny, majitele Peruána, podala ihned po dostihu protest. Podle ní Gen bránil Matysíkovi ve finiši. Řídící komise během deseti minut rozhodla jednoznačně. Chalko zvítězil v souladu s pravidly. Peruán na historický a rekordní čtvrtý triumf v řadě nedosáhl.

autoři: jkr , Jaroslav Mareš
Spustit audio

Více z pořadu