Osudy Věry Chytilové. Rozhlasové vzpomínky filmové režisérky

2. únor 2024

V roce 2009 rozhlasový redaktor Tomáš Pilát začal sbírat materiál pro chystanou biografii významné představitelky filmové nové vlny, Věry Chytilové. Natáčení probíhalo v jejím domě v Praze-Troji. Pořízené záznamy byly původně určené pouze pro pozdější písemné zpracování a jejich technická kvalita nebyla prvotně rozhlasová. Přesto vznikl pětidílný seriál, odvysílaný jednorázově ve zmíněném roce 2009. Pořad uvádíme u příležitosti výročí narození Věry Chytilové (2. 2. 1929).

Zvukový mistr: Jiří Benák
Režie: Tomáš Pilát
Natočeno: 2009

Vzhledem k tomu, že se jedná o unikátní vzpomínky přední dámy českého filmu, rozhodli jsme se k pětidílnému pořadu vrátit a s využitím nejnovějších technologií vybrané kapitoly upravit tak, abyste si je mohli poslechnout v nové, remastrované podobě. Stojí za ní mistr zvuku Jiří Benák.

Věříme, že s ohledem na povahu materiálu pochopíte místy nižší srozumitelnost některých pasáží a se zájmem nahlédnete do životní dráhy autorky filmů Pytel blech, Strop, Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme a dalších.

Významná filmová režisérka Věra Chytilová studovala dva roky architekturu v Brně, ve Filmovém studiu Barrandov začínala jako klapka, skriptka, asistentka a pomocná režisérka. Po několikaleté filmařské praxi (1953–1957) vystudovala režii na FAMU v Praze.

V době normalizace pracovala jen s obtížemi. Na to také vzpomíná v rozhlasovém pořadu, stejně jako na své „železničářské“ dětství, na prostředí studia Barrandov i na některé své kolegy a souputníky. V pořadu také uvažuje nad jádrem filmařské práce a objasňuje některé své postoje a názory.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.