Ondřej Soukup: Jak vidí Vladimir Vladimirovič Putin svět

13. únor 2024

„Bude to interview, o kterém se budou lidé po celém světě bavit ještě dlouhé dny,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Na mysli měl rozhovor, který poskytl Vladimir Putin kontroverznímu americkému novináři Tuckeru Carlsonovi. Pravda je, že se o něm stále hovoří, byť nejspíše v takovém smyslu, který Kremlu není úplně nejpříjemnější. 

Ruský prezident totiž nic nového neřekl. Západ donutil Rusko zaútočit na Ukrajinu, ukrajinský národ neexistuje, cílem Moskvy je denacifikace Ukrajiny, Kyjev chtěl v prvních týdnech uzavřít mír, ale Londýn mu to zakázal, Západ se vždy snažil zničit Rusko a tak dále. To všechno už jsme od Vladimira Putina mnohokrát slyšeli. 

Čtěte také

Americký novinář vypadal poněkud zaskočeně, když Vladimir Putin zahájil odpověď na otázku, proč zaútočil na Ukrajinu historickým exkurzem do 12. století. Tucker Carlson o dynastii Rurikovců nejspíše slyšel poprvé. Nicméně ani to nebylo novum, ruský prezident dlouhodobě zastává názor, že ruský a ukrajinský národ byly jedním celkem od dob Kyjevské Rusi a zlovolní Poláci posléze uměle přesvědčili Ukrajince, že nejsou Rusové.

Jednou také napsal, že celý ukrajinský národ je ve skutečnosti konstrukt rakousko-uherského generálního štábu, aby bylo Rusko oslabeno. Tudíž jeho současné výroky na adresu Ukrajinců vyvolaly tak maximálně pobavené komentáře historiků mediavelistů.

Když slabší nechce poslouchat silnějšího

Ovšem tentokrát si Vladimir Putin vzal na paškál i Polsko a zde se překonal. Poněkud konsternovanému Tuckeru Carlsonovi vysvětlil, že Polsko „donutilo“ Adolfa Hitlera, aby ho napadl. Podle archivních dokumentů se Hitler snažil mírovou cestou získat gdaňský koridor, Poláci to odmítli, a tak prý Hitlerovi nezbylo nic jiného než začít druhou světovou válku útokem právě na Polsko.

Čtěte také

Ruský prezident také zdůraznil, že Polsko po okupaci Československa nacisty obsadilo Těšínsko. „Polsko se stalo obětí své vlastní politiky vůči Československu. Protože podle známých protokolů Molotova–Ribbentropa část těchto území přešla pod kontrolu Sovětského svazu, včetně západní Ukrajiny. Rusko pod názvem Sovětský svaz si tak vrátilo svá historická území,“ řekl ruský prezident stále zmatenějšímu Carlsonovi.

Přirozeně nedodal, že ona historická území obsadila sovětská armáda dva týdny po začátku útoku nacistického Německa na Polsko a tím tak definitivně dorazila schopnost Poláků bránit se německé ofenzivě.

Celkem Putin Polsko během dvouhodinového rozhovoru zmínil 36krát, častěji již zmiňoval jen Ukrajinu. Na jeho výrocích je zajímavých hned několik věcí. Právní puristé upozornili, že rozsudek norimberského tribunálu označil za viníka rozpoutání druhé světové války Adolfa Hitlera a nikde se v něm nepíše, že by lídr NSDAP byl donucen na Polsko zaútočit kvůli neústupnosti Varšavy.

Ondřej Soukup, Český rozhlas

Takže podle platné ruské legislativy se jedná o zpochybňování výsledků druhé světové války, což by Putinovi mohlo vynést až pětiletý trest vězení. Což je přirozeně pokus o vtip, o zpochybňování výsledků druhé světové války se jedná výhradně, pokud je výrok v rozporu se sovětskou a dnes ruskou interpretací. 

Nicméně fakt, že Vladimir Putin je zjevně upřímně přesvědčen, že pokud slabší soused nechce poslechnout silnějšího, ten je oprávněn na něj vojensky zaútočit, bychom zapomenout neměli. Abychom se v roli toho slabšího neocitli my sami.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio