Omáčka ze smržů podle receptu z hájovny
Nejen na Smržovce se v dobách našich babiček chodilo na smrže. Houby s výraznou chutí vylepšovaly řadu jídel.
Ingredience
- 25 dkg smržů
- 4 dkg másla
- 1 malá cibule
- lístek estragonu, nebo libeček
- 4 dkg strouhanky
- 1/5 l hovězího vývaru
- 2 lžíce smetany
- sůl
Očištěné smrže nakrájíme na plátky. Na rozpuštěném másle podusíme jemně pokrájenou cibuli a houby, přidáme sekaný estragon, nebo libeček. Když jsou houby měkké, vmícháme do nich strouhanku. Takto připravenou směs osolíme, přidáme hovězí vývar, povaříme a zlepšíme přidáním smetany. Omáčku podáváme na vařená masa, ale i pečeně, nebo můžeme podávat pouze s houskovými knedlíky bez masa.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.