Ochráncům zvířat vadí chov stříbrných lišek v Sepekově

13. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Zemědělské obchodní družstvo Sepekov s chovem stříbrných lišek a pesců se zabývá už od roku 1980. Členové Občanského sdružení Svoboda zvířat z Plzně se domnívají, že na liščí farmě dochází k týrání zvířat, a proto na jaře tohoto roku demonstrovali před jejími branami.

Jitka Vokatá, která se tímto případem zabývala, nejdříve zjišťovala u vedoucího sdružení Tomáše Popa, co vedlo jeho členy k tomuto obvinění.

Tomáš Pop: Na této farmě jsou velice špatné zootechnické podmínky. Za prvé je velice špatně technicky zabezpečená, tzn.některé klece jsou zrezlé, dráty vyčnívají, může docházet ke zranění zvířat. Dále je velkým problémem zastínění těchto klecí, jelikož některé klece nejsou dobře zastíněny, může tam docházet k přímému ohrožení sluncem pro zvířata. Velice špatně řeší systém napájení, což se projevuje právě v tom, že některé lišky nemají vůbec vodu a nebo jejich misky jsou znečištěné do té míry, že se tam vyskytují některé mikroorganismy.

Členové Občanského sdružení "Svoboda zvířat" poukazují na několik nedostatků, v důsledku kterých má údajně docházet k týrání zvířat na této farmě. Požádala jsem vedoucí živočišné výroby Zemědělského obchodního družstva Sepekov Jaroslava Handrejcha, aby se k těmto připomínkám vyjádřil.

Jaroslav Handrejch: Před každým naskladněním klece provádíme ošetření plamenem, aby se zničili roztoči a provedla desinfekce klecí, takže pokud jsou klece rezavé, tak samozřejmě si myslím, že to není problém, který by měl ohrožovat zdraví zvířat. Klece jsou přebity eternitem, takže přímo do klecí neprší, a pokud jde o zastínění, tak jsme nechali vlastně, pokud možno, zarůst okolí klecí zelení, aby došlo k zastínění i těchto klecí. Zvířata musí mít k dispozici napájecí vodu. Jednak tady mají ty misky, které můžou znečistit a potom jsou tady ještě hrnečky, z kterých se můžou celodenně napájet. Výkaly se odstraňují prakticky potom, když je ta klec uvolněná, pod klecemi sypaným vápnem, aby nedošlo k rozmnožování jednak much, jednak různých mikroorganismů.

Pracovníci Okresní veterinární správy v Písku provádějí na liščí farmě pravidelné kontroly. O výsledcích té poslední, která se uskutečnila v červnu tohoto roku, jsem hovořila s ředitelkou správy Ludmilou Jirmanovou.

Ludmila Jirmanová: Náš inspektor dnes nezjistil žádné porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Klecová technologie používaná v tomto chovu lišek je značně zastaralá a opotřebovaná, ale při tom všem splňuje ty minimální požadavky v současné době, které jsou kladené na technologii pro chov lišek. Chovatel, jestliže bude chtít tento chov provozovat i nadále, i potom roce 2013, kdy vstoupí v platnost nová směrnice, bude muset značně změnit technologii nebo bude muset ten chov být zrušen, protože nebude splňovat podmínky pro chov kožešinových zvířat v klecích.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , dka
Spustit audio

Více z pořadu