Noční bar trnem v oku českokrumlovkých občanů

8. srpen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Českokrumlovskou čtvrť Nové Spolí znají všichni, kteří alespoň jednou jeli přes řeku Vltavu a na zdejším tábořišti přenocovali. Vloni k ostatním pohostinským provozovnám přibyl nonstop bar a rázem se stal trnem v oku všem místním, především kvůli svým návštěvníků.

Je opravdu situace v okolí nonstop baru tak kritická?

Paní, bydlící naproti: No někdy je to úplně šílený, to se nedá vůbec spát. Jenom jezdí, bouchají dveřmi. Ráno vstáváte, otevřete okno a první, co vidíte, jsou lidi v hrozném stavu. Buď se to tu válí po zemi, to nevíte jestli je člověk mrtvý nebo jestli je mu špatně, jestli mu máte jít pomoci. Policajti tady projedou, když to vidí, tak nemůžou ani nic moc dělat, protože on neohrožuje nikoho. Nikomu nic nedělá, ale ten pohled na to je šílený. Přitom tady je zastávka autobusu, tady čekáte ráno v pět hodin na autobus a oni vám tam za zády zvrací a to je chuť někdy. To by tam člověk hodil bombu.

I tahle obyvatelka Nového Spolí se podepsala spolu se 120 dalšími pod petici adresovanou českokrumlovské radnici se stručným obsahem: "Dělejte s tím něco". Starosta Antonín Princ rozhořčení občanů chápe.

Antonín Princ: Ti lidé se v této oblasti v podstatě nevyspí a je to právě ten konflikt toho sezónního turismu. Turismu těch, kteří prostě přijedou nejen zhlídnout památky, ale především si užít, posilnit se alkoholem a potom táhnout městem a tuhletu část města likvidovat.

Českokrumlovští zastupitelé podle starosty Prince příliš neváhali.

Antonín Princ: Během hodiny byla na světě vyhláška, která omezuje provoz hostinských zařízení přímo v té konkrétní lokalitě.

Vyhláška stanovuje možné otevření provozovny od 7 ráno do 22 hodin večer. A co na to majitel nonstop baru, kvůli kterému se Novospolští bouřili? Vlastimil Čech má své argumenty. Pravda, od místních trochu odlišné.

Vlastimil Čech: To máte těžké. To může močit před každou hospodou. Myslím si, že ten pořádek tady zajistíme. Počítám s tím, že tu pracovní dobu tady, co máme, tak ji trošku stáhneme, že to bude asi do 5 do rána.

To ale vyhláška nepřipouští. Je město připraveno prosadit literu zákona? Starosta Princ k tomu říká.

Antonín Princ: Samozřejmě, tam jsou zákonná ustanovení, která městu umožnila takovou vyhlášku přijmout a zákon, který toto umožňuje, vymezil, jaké sankce jsou při nerespektování a tam to končí až odebráním živnosti.

Majitel nonstop baru tedy musí vyhlášku respektovat. Musí?

Vlastimil Čech: Člověk vždycky všechno musí a já si myslím, že to už potom budeme jednat právně, všechno potom. Uvidíme potom, jak to dopadne.

Takže uvidíme. Vyhláška vstoupí v platnost přesně za týden.

Přepsal: Česká informační agentura

autoři: Mirka Nezvalová , dka
Spustit audio

Více z pořadu