Neplachovské ojetiny

5. listopad 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Auta použitá, nepojízdná. Autobazar na náhradní díly v obci Neplachov se nachází přímo u silnice E55 vedoucí z Českých Budějovic do Prahy. Asi by se nenašel člověk, který by si nevšiml ojetých aut naskládaných někdy i ve třech patrech na sobě. Zda je v případě této prodejny všechno v pořádku, zjišťovala Jitka Vokatá, která se nejdříve vypravila za neplachovskými občany.

Občané: "Vadí nám to velmi, protože je tu hrozný nepořádek. Vadí to tu každému."

"Jen to tu dělá ostudu."

"Mně to tu vadí. Tohle člověk nikde nevidí a nebo to vidí za obrovskou zdí schované, aby ti lidé měli co nejmenší problémy s tím. Tohle to mě překvapuje, co je možné."

Na základě stížnosti místního občana zde byla 14.srpna 2001 provedena vodohospodářská revize se zaměřením na nakládání se závadnými látkami. Na výsledek této kontroly jsem se zeptala Františka Coufala z oddělení ochrany vod oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích.

"Byla prohlédnuta veškerá auta, která tam byla skladována. Pod auty byly zjištěny drobné úkapy. Většina aut měla pod motory vaničky, případně absorbční materiál, případně plechové zbytky karosérií, které ty úkapy mohly zachycovat, takže stížnost byla vzata jako neoprávněná."

Kontroly prokázaly, že v případě této prodejny náhradních dílů nedošlo k žádnému přestupku. Provozovatel autobazaru Miroslav Holub však připouští, že ne všechno je v současné době v souladu se zákonem.

"V tomhle jednání, i když se jedná s právníky, se vším stojíme. Stavební úřad ten nedal zatím vyjádření vůbec od února. Vyloženě ve smlouvě je podotknuto, že je to vlastně na prodej vozidel, náhradních dílů, a s tím vším všechno spojené. Tím, že se tady všechno rozvinulo, tyhle stížnosti a všechno, se zjistilo, že vlastně stavební úřad prohlásil, že tady už je to 4 roky zakázané. A já tady vlastně 2 roky podnikám. Když přišly kontroly ze životního prostředí, tak vlastně my jsme vyklízeli plac a do rána. Ten, kdo je asi volal, sem naházel staré baterky, takže ta vesnice volá, chyťte zloděje, ale sami lidi se stávají zloději v obci."

Přístup některých neplachovských občanů je opravdu poněkud zvláštní. Poněkud zvláštně se také choval starosta Neplachova Luboš Zasadil, který odmítl o celé záležitosti hovořit na mikrofon. V telefonickém rozhovoru tvrdil, že si nechce dělat nepříjemnosti. Provozovatel autobazaru Miroslav Holub vidí příčinu ještě jinde.

"Starosta mi řekl, že je dost mladý a spíše se té vesnice bojí. Ty lidi místní manipulují se starostou a ten se vlastně bojí něco rozhodnout bez nich, ale aby se sešli, to jako není možné."

Spustit audio

Více z pořadu