Nelichotivý portrét světa, v němž nechybí ani autor. Básník Elsa Aids vydal první prózu

4. únor 2021

Za pseudonymem Elsa Aids se skrývá publicista a spisovatel, který mezi lety 2006 a 2011 vydal vlastním nákladem šest sbírek a z těchto básní poté v roce 2011 sestavil výbor nazvaný Trojjediný prst, který se stal jeho oficiálním knižním debutem. Následovaly další sbírky Nenávist (2014) a Kniha omezení (2017) a na sklonku minulého roku vyšla v nakladatelství Fra autorova prozaická prvotina – stostránková kniha Přípravy na všechno.

Přesto se jedná o titul, který nijak zvlášť nevybočuje z kontextu jeho dosavadní tvorby. Jednak má opět formálně blízko k žánru lyrického deníku, jednak zde nalezneme celou řadu básní zakomponovaných do vyprávění bezejmenného hlavního hrdiny. A stejně tak se i na tuto knihu dají vztáhnout veskrze uznalá slova recenzentů trojice autorových sbírek – Kamilem Bouškou označených za „tři zastavení na cestě do podsvětí intimity soudobého jedince“ –, kteří oceňovali nenucenost, neúprosnost a přesnost jeho básnické výpovědi.

„Krize trvá, ale kolaps nepřichází“

Ačkoliv je nová kniha Elsy Aids v anotaci charakterizována jako „milostný příběh z malé země, kde se život mění v nouzový stav“, další pokus o literární reflexi aktuální pandemie se však nekoná – časový rámec vlastního děje knihy sahá podle dostupných indicií zhruba od léta 2018 do jara 2019 a namísto koronaviru zde společenské klima otravuje nespokojenost s menšinovou vládou Andreje Babiše, spoléhající na podporu komunistů.

Publicista a spisovatel Elsa Aids

Próza Přípravy na všechno i se všemi přítomnými básněmi je dílem prostým jakékoliv literární manýry a nezvykle drsným co do jazyka i pohledu na svět. Autor v něm nemilosrdně odhaluje četné praskliny na domnělých základních kamenech naší existence, jako jsou rodina, láska či umění, a současně nalézá stopy lidskosti i tam, kde nejsme zvyklí je hledat – například v pornografii. A i když některé pasáže dost možná vzbudí v útlocitnějších čtenářích pohoršení, z laciné snahy šokovat jejich autora obviňovat vskutku nelze.

Pravdou je, že málokdo dnes v české literatuře dokáže lidský život se všemi jeho problematickými stránkami vyobrazit natolik nemilosrdně, aniž by si při tom sám nasazoval nějakou masku, jako právě Elsa Aids, který tak činil ve svých básních a neupustil od toho ani jako prozaik. O jízlivé glosátory ani posměšné parodiky sice není v našich končinách nouze, avšak jen málokterý z nich má odvahu se sám zašpinit a jít s vlastní kůží na trh. Zato literární flagelant Elsa Aids si k tomu ještě vezme důtky…

autor: Petr Nagy
Spustit audio