Na stopě zločinožroutům a murderinos: Proč žánr true crime válcuje žebříčky?

7. září 2023

U nás se označují jako zločinožrouti, v zahraničí jako murderinos nebo crime junkies. Jsou to fanoušci a fanynky nejúspěšnějšího podcastového žánru vůbec – žánru true crime. Kritici ale občas pochybují, jestli je takové podání tragických zkušeností etické. Proč jsou skutečné zločiny i v podcastech tak populární? Existuje spojitost mezi feminismem a true crime? A vydělavá žánr na lidských traumatech?

Vzhledem k velké popularitě žánru se true crime stává také předmětem akademického zájmu. Anna Hroudová se ve své diplomové práci věnovala zkoumání publika podcastu Opravdové zločiny, který nejenže patří k prvním, ale také k nejposlouchanějším true crime podcastům u nás. „Existuje celá řada těchto podcastů, a každý k tomu přistupuje trochu jinak. Podcast Opravdové zločiny, případně americký podcast My Favourite Murder, je postavený na té interakci moderátorek. Na tom, že jsou kamarádky a že i jako kamarádky vystupují vůči posluchačům,” vysvětluje Hroudová jeden z často zmiňovaných motivů poslechu.

Anna Hroudová

Další významnou motivací je podle Hroudové fascinace zločinem, v přenesené formě zlem, o které nalezneme zmínku již v Rašínových pamětech. „Nejzajímavější pro mě byl exkurz do historie, kde jsem to nacházela úplně ve stejné podobě, jako to vidíme dnes. Akorát na to máme jiné nástroje a víme víc/vidíme víc. Ale ta obecná fascinace zločinem a zlem je tady s námi pořád, a lidé k ní přistupují do jisté míry stejně,” dodává.

Podle Ivety Jansové, odbornice na fanouškovství a popkulturu z Masarykovy univerzity, to ale není jen o zločinu. „Ten zločin je v podstatě druhotný. Ty lidi sdružuje něco navíc. V případě My Favourite Murder je to extrémní charitativní cítění. To, co dokázali murderinos za ty léta vybrat v charitativních sbírkách, je neuvěřitelné,” vysvětluje.

Existuje spojitost mezi feminismem a true crime? A vydělavá true crime na lidských traumatech a nepříjemných zkušenostech? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.