Na Slovensku uvedli hru, v níž Elfriede Jelinek zkoumá téma holocaustu

12. červen 2013

Činohra Slovenského národního divadla v Bratislavě uvedla premiéru inscenace Rechnitz – Anděl zkázy rakouské autorky Elfriede Jelinek, držitelky Nobelovy ceny za literaturu.

Autorka se ve hře věnuje problematice holocaustu během druhé světové války. Hra je nejlepší německy psanou hrou roku 2009. Vychází ze skutečné události: V noci 25. března 1945 uspořádala hraběnka Margit ven Bathyány na svém zámku Rechnitz na rakousko-maďarské hranici oslavu. Vybraná společnost, v níž byli i příslušníci SS, gestapa a jiní, získala účast na vraždě 200 Židů, kteří byli na daném místě na nucených pracích. Vrazi zmizeli, svědci se neobjevili ani po válce a potrestání pachatelů se nikdy neudálo.

Autorka nepřistupuje k textu jako k dokumentárnímu dramatu, ale spíše volně a asociativně k sobě řadí obrazy a výstupy jednotlivých postav, které se s událostí vyrovnávají z různých aspektů. Jelinek diváka magickým poetickým slovníkem i originálním uvažováním vybízí k zásadnímu zamyšlení nad klíčovými událostmi dějin moderní Evropy. Inscenace je součástí dramaturgické linie SND „Endlösung“.

Inscenaci režijně nastudoval David Jařab. Ve hře se kromě jiných představili: Emília Vášáryová, Szidi Tobias, Zuzana Porubjaková, Richard Stanke či František Kovár.

autor: mst
Spustit audio