Molière: Zdravý nemocný. Hra o hypochondrovi, který prohlédne svoji krátkozrakost

27. leden 2024

Věčně nemocný pan Argan má naneštěstí dost peněz, aby si mohl dovolit tu nejdražší péči! Jak vyléčit hypochondra a zachránit celou jeho rodinu? Komedie francouzského klasika s Ladislavem Peškem v hlavní roli. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Argan (Ladislav Pešek), Belina, Araganova druhá žena (Jiřina Petrovická), Anděla, Arganova dcera (Jana Boušková), Berald, Arganův bratr (Josef Větrovec), Kleantes (René Gabzdyl), pan Diaforius, lékař (Vladimír Krška), Tomáš Diaforius, jeho syn (Miroslav Nohýnek), Purgon, Araganův lékař (Bohumil Bezouška), Fleurant, lékárník (Svatopluk Skládal), de Bonnefoi, notář (Václav Stýblo), Tonička, služebná (Helga Čočková), pastýřka (Laďka Kozderková)
Napsal: Molière
Překlad: Svatopluk Kadlec
Hudba: Vlastimil Hanuš
Režie: Josef Hajdučík
Natočeno: 1981

Nenapravitelný hypochondr pan Argan věří, že ho při životě drží jen péče jeho doktora. Aby ušetřil za drahou léčbu sestávající hlavně z pravidelných klystýrů, rozhodne se provdat svou jedinou dceru za syna z lékařské rodiny. Jenže Anděla už dávno miluje Kleanta, bez kterého si svou budoucnost neumí představit. Naštěstí je tu odvážná a chytrá Arganova služka Tonička. Ta vyléčí nejen na smrt nemocného pána, ale i celou jeho rodinu.

V této poslední Molièrově komedii z roku 1673 si autor také zahrál titulní roli. Čtvrté představení se bohužel nemocnému autorovi stalo osudné, ještě na jevišti ho postihlo chrlení krve. Krátce poté, co ho z divadla odnesli domů, Molière umírá. Přestože komedie Zdravý nemocný nedosáhla podobné proslulosti jako například Lakomec, vydobyla si svoje místo v divadelním repertoáru a hraje se dodnes.

Rozhlasová inscenace s Ladislavem Peškem v titulní roli měla premiéru v lednu roku 1982 ke kulatému výročí Molièrova narození.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související