Lepší nemít zvíře a hlavně nebýt „finančně rizikoví“. Koho bytová krize vyřazuje ze hry?

18. duben 2024

Bytová krize vytváří při shánění střechy nad hlavou ponižující a diskriminační situace. Ve větších městech je nabídka malá a zájemci o byty prochází přijímacím řízením často připomínajícím lustrování. Mimo centra je naopak bytů dost, mnoho lidí na ně ale nedosáhne finančně. Koho nechává krize bydlení na okraji a které skupiny jsou v Česku nejvíce ohrožené ztrátou bydlení? Co to je bytová nouze? A co by změnil zákon o podpoře v bydlení?

„Když jsem sháněla bydlení, bylo mi hodně nepříjemné, co po mně realitní makléři všechno chtěli vědět. Cítila jsem se jako před morální komisí. To, že hledám bydlení s přítelem bylo sice plus, makléřka se mě ale začala vyptávat na intimní věci –⁠⁠⁠⁠⁠ jak jsme spolu dlouho, na jak dlouho to vidíme,“ říká pětatřicetiletá Aneta o své zkušenosti se shánění pronájmu. „Jako singl jsem byt sehnat nemohl, s kamarádkou jsme nakonec museli předstírat, že jsme pár,“ přidává zase jednatřicetiletý Marek.

Krize bydlení v Česku probíhá už dlouho, v posledních letech se problém zintenzivnil, nejistotu i předsudky pociťuje i střední třída a o tématu se tak i více mluví. Co vás při shánění bydlení může omezit? Podle výzkumu agentury pro Media pro Ministerstvo pro místní rozvoj drobní pronajímatelé neradi vidí domácí mazlíčky (za nevýhodu to považuje 60 % pronajímatelů), příslušníky národnostních menšin (55 %) nebo muslimy (56 %).

Bytová nouze pak postihuje především lidi, kteří jsou vnímání jako finančně rizikoví, tedy samoživitelky nebo lidé v exekucích, v Česku se v takové situaci nachází okolo 150 000 lidí. Vyřešit jejich situaci by mohl pomoct zákon o podpoře v bydlení. Jeho návrh vznikl už loni na podzim, teď čeká na svou cestu do Poslanecké sněmovny.

Jak se liší krize bydlení ve velkých městech a mimo ně? Poslechněte si celou epizodu Vlny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.