Květinová farma v přerovské místní části Vinary po zimě obnovuje provoz. Lidé si tam můžou kytice nejen koupit, ale i sami uvázat

17. duben 2024 14:55

Květinová farma Krásenka z přerovské místní části Vinary obnovuje po zimě svůj provoz. Zájemcům opět nabízí originálně vázané kytice, ale taky možnost si je vlastnoručně vyrobit.

Pokud zákazník přijde mimo provozní dobu, může využít letošní novinku - takzvaný Květánek. Dřevěnou skříň stojící před branou farmy, která je plná už hotových pugétů. Stačí si jen vybrat a zaplatit do kasičky.

Využívá toho například i Vendula Švadlenková, která se u brány květinové farmy u Květánku, modře natřené dřevěné skříně plné rozkvetlých květin, pravidelně zastavuje, když jde okolo na procházku. Tentokrát ji zaujaly uvázané tulipány s narcisy a šeříky.

„Tato kytka je prostě přenádherná. Já mám navíc hrozně ráda šeříky,“ kochá se a dodává: „Dneska, když člověk nemá nějakého známého květináře a je nucený nakupovat květiny někde jinde v supermarketech nebo u velkých průmyslových zahradnictvích, tak to prostě není ono. Takže celkově ta farma i ten stánek je prostě skvělý nápad.“

Majitelka farmy Ivana Hloušková si všechny květiny pěstuje sama. Teď po zimě má plné ruce práce. „Od rána do večera dělám. Musím připravit záhony na zasazení sazeniček, které si připěstovávám už od února,“ popisuje.

Strašně mě to baví a díky tomu jsem v životě šťastná.
Ivana Hloušková, majitelka květinové farmy ve Vinarech

Další záhony jsou ale už rozkvetlé. Květiny z nich Ivana kombinuje i s větvičkami z keřů nebo zajímavými kousky, které najde na louce a v lese. „Živé květiny mám od dubna do konce října, zhruba do prvních mrazíků. Zbytek roku čerpám z toho, co si vypěstuji, nasuším anebo nasbírám v přírodě. A v zimě dělám třeba sušené kytice nebo věnce,“ říká Hloušková, která má pěstování květin jako celoživotní koníček a zároveň i druhé zaměstnání. „Strašně mě to baví a díky tomu jsem v životě šťastná,“ usmívá se.

Kromě toho, že květiny pěstuje a následně váže kytice, pořádá i nejrůznější kurzy. „Pořádám věncové a květinové kurzy. Lidí to chtějí a táhne je to. Nachází u toho takový relax,“ říká spokojeně.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio