„Když pochopíte techniku, nepotřebujete recepty,“ uklidňuje Roman Vaněk
Pro Dvojku teď připravuje pravidelnou rubriku Na vidličce Romana Vaňka. Tentokrát byl ale hostem pořadu Blízká setkání. Moderátorka Tereza Kostková volala i jeho ženě.
„Gastronomie, kulinářské umění, to je exaktní spočitatelná věda. Tam se neděje nic náhodně, to je jenom chemie a fyzika,“ vysvětluje Roman Vaněk. „Já učím techniky. Pakliže pochopíte techniku a dodržíte jí, a pochopíte kombinace technik, tak nepotřebujete recepty. Ty vám začnou skákat do hlavy samy.“
„Já jsem ale většinou něco dobrého uvařila náhodou,“ oponuje mu v pořadu Blízká setkání Tereza Kostková. Co na Romana Vaňka prozradila jeho manželka Jana? Čím jí v kuchyni nejvíc ohromí? A co nejraději doma dělá?
Související
-
Sekaná: jak ji nejlépe umíchat?
Proč je tak důležitá správná teplota v troubě a jak ji zajistit? Jak a kdy sekanou ochutnat? Exkluzivně pro stanici Dvojka připravil Roman Vaněk.
-
Rajčata: Jak v zimě vybrat ta, která budou vonět i chutnat skvěle
Je lepší kupovat v zimě rajčata domácí nebo ty z ciziny? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Vaněk.
-
Nože v kuchyni: Jak o ně pečovat
Co dělat, aby nám nože vydržely jako našim babičkám? Kdy je brousit a co je jen srovná? Exkluzivně pro stanici Dvojka připravil Roman Vaněk.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.