Kdysi čokoládovna, teď prostor pro kulturní akce. Nahlédněte do bývalé továrny na Osmeku v Přerově

25. březen 2024 09:18

Bývalý průmyslový areál v přerovské ulici Osmek, ve kterém byla v minulosti vyhlášená čokoládovna a výrobna ovocných a zeleninových konzerv, bude z části sloužit k pořádání výstav, koncertů a dalších kulturních akcí. Jako první industriální prostory hostí výstavu fotografií Jiřího Slámy.

„Nacházíme se v nejstarší části továrny někdy z roku 1910, kdy tady Terezie Hrubá začalo vařit první marmeládu, první ovocné sirupy a zavařovat ovoce,“ popisuje Dagmar Vobecká, která v 90. letech minulého století zrestituovala celý areál a postupně jej opravuje.

K tomuto rozhodnutí dospěla před čtyřmi lety. „Řekla jsem si, že to tu začnu renovovat, opravovat a začnu odkrývat původní prostory,“ dodává Vobecká.

V budově chce pořádat sérii kulturních akcí. Jako první prostory využila pro výstavu fotografií Jjřího Slaávy a zaměřila se na ty snímky, které autor pořídil v Přerově.

„Když jsem se továrně v roce 2020 začala věnovat, tak tak Jirka Sláma byl jeden z prvních, který za mnou přijel nafotit ten industriál. Je z toho výstava 32 obrázků, z čehož 20 je z továrny a dalších 12 je z Přerova. Jsou to fotografie Tyršova mostu, který byl otevřený v roce 2012, a Jirka Sláma byl u toho otevření a fotografoval,“ přibližuje Vobecká.

Výstava až do 30. května

Vystavené fotografie si zájemci můžou prohlédnout v pracovní dny kromě pátku až do 30. května. Velká prohlídka areálu i s výkladem průvodce je naplánovaná na září v rámci 14. ročníku festivalu Den architektury.

Kompletní reportáž Lenky Kratochvílové, která si celou budovu prošla, si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio