Kauza pro reportéry - 10.6.

9. červen 2010
Kauza pro reportéry

Dnešní reportáž bychom mohli nazvat "Spor o okna". Je to zdánlivě banální kauza, která ale narostla do velkých rozměrů a v mnohém ukazuje, jak obtížné je vlastnit dům v městské památkové zóně. Je to případ pana Františka Muchy z Opavy. Protestuje proti tomu, jak památkáři řeší žádosti o výměnu oken. Psal i na úřad ombudsmana, neúspěšně žádal odškodné a jeho jméno znají i na ústředí Národního památkového ústavu. Je více než jisté, že podobný problém řeší spousta dalších lidí.Hostem, který bude Kauzu komentovat v následující Občansko - právní poradně, bude ing.arch. Miloš Solař z Národního památkového ústavu.

Nač se ptát napovíme některou z následujících otázek:
Jak časté jsou případy, kdy se majitelům nemovitostí nelíbí postup památkářů při povolování typů oken v památkových zónách?

V čem je, podle vás, jádro těchto problémů? Co mají společného?

Co byste poradil lidem, kteří plánují výměnu oken, bydlí v historicky cenném území a chtějí mít veškeré formality co nejdříve za sebou?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.