Karel Hvížďala: Říkali mu opat chuligán

24. duben 2024

Jan Anastáz Opasek, opat břevnovského kláštera, dostal přezdívku chuligán v leopoldovské věznici, protože byl veselý, a i kruté poměry ve věznici nezlomily jeho duši. Byl sportovec a psal básně. Od úmrtí legendárního opata uplyne 25 let.  

Vzpomínkové akce ale začínají v Bavorsku už v těchto dnech, kdy uplynulo 111 let od jeho narození.

Čtěte také

Pana opata jsem poznal ve Frankenu v 80. letech. Opus bonum tam společně s hrabětem Belcredim a Pavlem Tigridem pořádalo každoroční kulturní sympózia, kam přijížděli exulanti nejen z Evropy, ale i ze Spojených států. Sám jsem tam zažil mimo jiné Josefa Škvoreckého či Rio Preisnera.

Víkendová setkání začínala dobrovolnou ranní mší v blízkém klášteře, po celý den jsme tam přednášeli i my mladší: Václav Bělohradský, Jiří Gruša, Petr Král i já. Večer byly koncerty Karla Kryla, Jaroslava Hutky, Dáši Vokaté či Vlasty Třešňáka. Diskutovalo se většinou až do ranního kuropění.

První břevnovský arciopat

Jan Opasek se narodil 20. dubna 1913 ve Vídni. V roce 1919 se rodina přestěhovala do Kolína, kde maturoval a pak vstoupil do benediktinského řádu. Přijal řeholní jméno Anastáz, což v překladu z řečtiny znamená „ten, kdo vstal z mrtvých“.

Čtěte také

V letech 1933 až 1938 studoval teologii v Praze a na Institutu sv. Anselma ve Vatikánu. V červenci 1938 byl vysvěcen na kněze a získal v Římě doktorát teologie. Když se v roce 1938 vrátil do vlasti, byl jmenován konventuálním převorem břevnovského kláštera. Bylo mu 25 let.

Během 2. světové války pomáhal pronásledovaným. V roce 1947 obdržel Řád za zásluhy v boji proti nacismu. V tomtéž roce byl zvolen opatem kláštera. V září roku 1949 byl zatčen a odsouzen na doživotí, komunisté se báli jeho statečnosti, kterou nazývali velezradou a učinili z něj špiona Vatikánu. Propuštěn byl na amnestii v roce 1960. V roce 1968 odešel do Spolkové republiky Německo, kde žil do roku 1990 v klášteře v Rohru.

Karel Hvížďala, komentátor

Vrátil se do břevnovského kláštera a znovu se ujal úřadu opata. V roce 1991 mu byl udělen Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Při povýšení břevnovského opatství na arciopatství v roce 1993 jej papež Jan Pavel II. jmenoval prvním břevnovským arciopatem.

Zemřel 24. srpna 1999, je pochován na břevnovském hřbitově U svaté Markéty v Praze. Stejně jako jeho kamarád Ivan Medek, Karel Šiktanc či Karel Kryl. V 80. letech nahrál Anastáz Opasek své vzpomínky na magnetofonové kazety. Přepis vyšel až po roce 1989 pod názvem Dvanáct zastavení.

Autor je publicista

Spustit audio