Hamás si přeje naprosté zastavení bojů, Izrael ale s vojenskou operací ještě neskončil, popisuje jednání analytička Kalhousová

18. prosinec 2023

Izraelská armáda odhalila zatím největší tunel vybudovaný hnutím Hamás. Ústí nedaleko izraelské hranice a je dost široký na to, aby jím projelo menší auto. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dál trvá na tom, že cílem operace je úplné zničení Hamásu, mezi Izraelci ale roste napětí. 

„Dva cíle, které Izrael od začátku deklaroval, to znamená zničit Hamás a dostat zpět izraelská rukojmí, jsou čím dál tím více v rozporu,“ říká Irena Kalhousová, ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy.

Čtěte také

Ačkoliv ve společnosti rezonuje požadavek na osvobození rukojmích, nepřejí si Izraelci zastavení bojů. „Izraelci zažili, čeho je Hamás schopen,“ popisuje. „A Hamás netvrdí, že změní svůj pohled na věc, a naprosto otevřeně říká, že útok zopakuje v momentě, kdy toho bude schopen.“

Ukončení operace, alespoň dočasně, naopak požaduje Hamás a podmiňuje jím propouštění dalších rukojmí. „Jednání byla obnovena už před několika dny, ale zatím se požadavky obou stran dost liší. Hamás si tentokrát přeje naprosté zastavení bojů, což je pro Izrael nepřijatelné,“ vysvětluje Kalhousová.

Klíčová spolupráce s USA

Proti izraelské vojenské operaci se vymezují i jeho spojenci na poli mezinárodní politiky. „Američané se snaží Izrael upozornit na to, že způsob odvety od Izraele odrazuje podporu a že takto nemůže pokračovat dál několik měsíců a očekávat, že to mezinárodní společenství přijme,“ přibližuje situaci Jiří Pondělíček z Katedry severoamerických studií Univerzity Karlovy.

Schvalování balíčku pomoci Izraeli navíc ovlivňuje nevole Kongresu vojensky nadále podporovat i Ukrajinu. Problematická pro Američany nejspíše budou i jednání o poválečném uspořádání regionu.

Čtěte také

„Bílý dům pořád oficiálně trvá na dvoustátním řešení, což samozřejmě nebude okamžité, to je na další roky,“ analyzuje Pondělíček. Naopak Izrael navrhuje možnost sdílené mezinárodní správy, na níž by se ovšem sám podílel. Američané ale Izrael varují před uzurpováním moci, které by narušilo vyjednávání i stabilitu regionu.

„Strategicky je potřeba říct, že podpora ze strany USA je pro Izrael klíčová. Takže jestli se Izrael až tolik nezabývá tím, co se říká v evropských zemích, tak Amerika je úplně jiná váhová kategorie,“ uzavírá Kalhousová. „To, co zaznívá z Bílého domu, berou Izraelci v potaz.“

Více podrobností o výměnách rukojmí, izraelsko-americké spolupráci i požadavcích Hamásu na příměří si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , esta
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.