Ghetta v Česku přibývají. „Zodpovědnost má nést vláda, ne radnice,“ říká Daniel Hůle z Člověka v tísni

Počet sociálně vyloučených lokalit se v Česku za posledních devět let zdvojnásobil. Zástupci měst a obcí se kvůli tomu sešli s premiérem Bohuslavem Sobotkou a dalšími ministry české vlády. Pomůže vládní návod, jak mají obce problém vyloučených lokalit řešit?

„Existuje skupina obyvatel, která nedokáže za běžných podmínek získat příležitost k bydlení. A tito lidé jsou z trhu s byty vylučováni,“ vysvětluje Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni důvody, proč v Česku přibývá sociálně vyloučených lokalit.

Podotýká také, že na rozdíl od trhu práce je trh s byty dominantně tvořen malými subjekty, které pronajímají jeden, dva byty, a proto je averze k riziku vysoká.

A podle analýzy, se kterou pracuje vláda, mohou za vznik vyloučených lokalit nejčastěji radnice a vlastníci nemovitostí – ghetta vznikla řízeným sestěhováním lidí. S takovým názorem ale Daniel Hůle nesouhlasí, protože jednání radnic je často důsledkem racionálního jednání lokálních politických reprezentací.

Čtěte také

„Příčinou celého problému je špatně nastavený systém,“ argumentuje s tím, že například v zahraniční je bytový fond v naprosté většině případů v rukou vyšších samosprávních celků. Přenášet tak zodpovědnost za ubytování nechtěných lidí na jednotlivé starosty je podle něj velmi nezodpovědné.


Zodpovědnost by měla převzít vláda, vládní agentura nebo vyšší územně správní celky, kde je přímá vazba mezi krajským politikem a voličem menší

„Ať udělá starosta cokoliv, tak se v horizontu 1 až 4 let nemohou pozitivní důsledky ve společnosti objevit,“ dodává s tím, že pokud se přesto pokusí o nějaké racionální řešení, tak to jenom povede k naštvání voličů.

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni

Vládní zákon nepomůže

Vláda schválila koncepci sociálního bydlení, zákon by měl být za dva roky hotov. Zajistit by měl sociální bydlení potřebným s tím, že budou existovat tři stupně – krizové bydlení, sociální a dostupné byty. To ale podle něj problém s ghetty v Česku nevyřeší.

„Nenastala základní odvaha odpovědnost přenést výš, stále je akcentováno, že politika má být prováděna skrze starosty a motivaci obcí, což nemůže fungovat,“ říká.

Racionální by podle něj bylo snížit majitelům bytů averzi k riziku třeba tím, že by vláda zaplatila za chudé lidi kauci, kterou běžní lidé platí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio