Dvakrát Arthur Machen: Vypravování o železné panně a Podivný případ Emily Westonové

22. březen 2024

Horor a tajemno jsou určující esence dvou povídek velšského vizionáře, který věřil, že hmota je ve skutečnosti příšernější než duch. Premiéru poslouchejte online.

Účinkuje: Jiří Valůška
Připravil: Patrik Linhart
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 22. 3. 2024
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu.

Vyprávění o sběrateli, který se stane obětí vlastního posedlosti, a tajemný příběh o záhadném zjevení uprostřed noci představují tvorbu velšského vizionáře Arthura Machena. Mistr imaginativního hororu věřil, že za obyčejnou realitou se skrývá tajemnější a podivnější svět. Poodhalení tohoto tajemství může vést k šílenství, sexu nebo smrti a obvykle ke kombinaci všech tří.

Jeho tvorbu ovlivnily mýty a krajina rodného Walesu. Vyrůstal v rodině anglikánského pastora ve vesnici, která je ústředním bodem artušovské legendy o rytířích kulatého stolu a svatém grálu. Artušovskou legendu podrobně zkoumal a jako první autor zpracoval motiv přežití Grálu do moderní doby, což je myšlenka, která je dodnes variována dalšími spisovateli nebo filmaři.

Machenova líčení tajemné hrůzy a hororového napětí obdivovali čtenáři i kolegové z oboru.

„Je možná génius, ale do postele si ho už nevezmu,“ prohlásil o Machenovi mistr hororu Edgar Allan Poe. Brzy nato inspirován mahenovským strachem napsal Psa baskervillského.

Obě povídky vyšly ve výboru Machenových próz Temnota nepomíjí, který vydalo nakladatelství Malvern v roce 2019 v překladu Patrika Linharta.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.