Duben 1989: Budou i nepříjemné diskuze

24. leden 2019

Hlavním protagonistou České kroniky je tehdejší československý premiér Ladislav Adamec, který se během své návštěvy pražských závodů v dubnu 1989 netajil názorem, že z ekonomického hlediska si velké podniky žijí takzvaně nad poměry. 

Vrátíme se k hospodářským otázkám. Tehdejší komunistický předseda federální vlády Ladislav Adamec strávil 4. duben 1989 mezi dělníky. A neobešlo se to bez umírněné kritiky v mezích zákona.

Premiérovu návštěvu zrekonstruovala podle dobových pramenů ve svém dokudramatu Jitka Škápíková. Účinkovali Norbert Lichý, Jan Fišar, David Viktora, Josef Kaluža, Tomáš Jirman a Robert Finta. Režii měla Simona Nyitrayová, natočil Český rozhlas Ostrava.

Příprava na tržní hospodářství?

Československé hospodářství a s ním i naše podniky zažily v roce 1989 hned několik šoků: doznívající přestavbu, která měla vést k restrukturalizaci ekonomiky a byla k nám importována ze Sovětského svazu, a následně sametovou revoluci.

Jak byla na budoucí přechod k tržnímu hospodářství připravena naše společnost a v jaké kondici byly tehdy naše největší podniky? Redaktorka Markéta Ševčíková se ptala hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky, který po revoluci působil na tehdejším ministerstvu hospodářství.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související