Dokumentární film píše sám život, myslí si režisérka Olga Malířová Špátová

26. duben 2024

Zpěvák a hudebník Petr Janda je protagonistou jejího nového filmu Django, který přichází do kin. „Teď tím hodně hořím a žila jsem jím tři roky. Petr byl báječný, protože mě nikdy neodmítl,“ chválí. Existují podle ní v životě náhody? Za co děkuje zpěvačce Radúze? Nechává si při práci radit od maminky? Co všechno jde ve střižně do koše? Co prozradila o natáčení s choreografem Jiřím Kyliánem?

„Petr netušil, že budeme točit 40 dní. A on přitom ještě stihne ostříhat kytky a přijmout řemeslníky, protože jemu je natáčení málo,“ popisuje se smíchem dokumentaristka.

Olga Malířová Špátová

„Když jsem k němu přišla poprvé, kypěl tam život. On jede a nenapadne vás, že je mu 80 let. Cítila jsem se svobodně, Petr se nezkrášloval ani psychicky, ani fyzicky,“ popisuje Olga Malířová Špátová.  

Ve filmu se probírají některá citlivá témata. „Petr byl tak upřímný, že jsem to sama chtěla korigovat ve střižně. Cítila jsem, že jsou hranice, které nelze překročit,“ vysvětluje filmařka. „Velmi citlivá scéna byla, když mluvil o smrti svého syna. A tam jsem vážila, kde je ta míra.“

„Dokumentární film píše sám život. A to je úžasné. Často mám jasnou představu natáčecího dne, ale pak je všechno jinak. Přijde třeba Petrova dcera Marta Jandová a strhne se senzační situace. Člověk musí neustále reagovat na život a poznámky jsou v koši,“ usmívá se dokumentaristka.

Emoce k její práci patří. „Někdy si je užívám až moc. Ale jsem za to vděčná, i když si nosím práci domů. Chci si spíš pořád uvědomovat, jak je život krásný a jaké jsem v životě potkala lidi,“ uzavírá v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související