Bratři Karamazovi na jevišti Slovenského národního divadla

17. duben 2013

Pokračováním dramaturgické linie velkých prozaických opusů inscenovaných na jevišti Činohry Slovenského národního divadla v Bratislavě je dramatizace románu F. M. Dostojevského Bratři Karamazovi, která měla premiéru v polovině dubna.

Ve velkém epickém příběhu Dostojevskij různou optikou, skrze jednotlivé postavy, nahlíží na morální postoje a psychologické problémy člověka. Je to epos, ve kterém autor sám bilancuje vlastní životní názory. Román byl inspirován skutečnou událostí, kde zavraždění otce umožnilo autorovi rozehrát bohatou škálu událostí a vykreslit množství postav i kolorit sociálních a společenských vztahů v Rusku.

Bratři Karamazovi jsou posledním Dostojevského dílem. Tento společensko-psychologický román je syntézou autorových názorů na člověka a společnost. V něm vrcholí jeho úsilí o ucelenou duchovní a morální analýzu Ruska a Evropy, vyjádřenou ve velké historické a filozofické metafoře.

V dramatizaci románu Fiodora Michajloviče Dostojevského na scéně Činohry SND ztvárnil hlavní roli Karamazova Dušan Jamrich a v úlohách sourozenců se divákům představili Milan Ondrík, Tomáš Maštalír, Alexander Bárta a Ľuboš Kostelný. Režijně dílo zpracoval šéf činohry Roman Polák.

autor: mst
Spustit audio