Aplikace sbírá údaje o příznacích covid-19. Lidé by tak mohli pomoci s odhalením další možné vlny pandemie

4. červen 2020

Miliony lidí ve Velké Británii a Spojených státech poskytly v mobilní aplikaci své údaje o poloze a možných příznacích onemocnění covid-19. Lékaři díky tomu mapují symptomy i vývoj epidemie koronaviru. Chtějí tak odhadnout i hrozbu další možné vlny pandemie.

Tým britských lékařů z univerzity King´s College London věří, že s pomocí mobilní aplikace včas odhalí další ohniska šíření koronaviru. Používá ji už více než 3,7 milionu lidí v Británii, Spojených státech a Švédsku.

Uživatel aplikace každý den odpovídá na sadu jednoduchých otázek o svém zdravotním stavu. Program také sleduje jeho polohu. Odborníci chtějí s pomocí dobrovolníků zapojených do COVID Symptom Study zjistit víc o nemoci a odhalovat její šíření ve společnosti. Vývoj aplikace a její další chod nedávno lidé podpořili ve veřejné sbírce částkou v přepočtu zhruba 30 milionů korun.

Lékaři už získali cenná data

Čtěte také

Podařilo se už lépe zmapovat různé symptomy a rozšíření nemoci ve Velké Británii. Výzkum otištěný v Nature Medicine zjistil, že ztráta chuti a čichu je spolehlivějším ukazatelem infekce než horečka a kašel. Výzkum ukazuje, že rizikovou skupinou jsou kuřáci a že se u nich častěji vyskytuje horečka a další vážnější symptomy. Kvůli nim mají oproti nekuřákům dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni. Podle jednoho z uživatelů aplikace, britského zdravotníka a učitele Johna Cambella, trvá vyplnění dotazníku sotva jednu minutu.

Odborníci, kteří aplikaci vyvíjejí, věří, že by mohla podchytit šíření případné další vlny koronaviru. Tento měsíc zahájili klinický test na univerzitě King´s College London, který má ověřit schopnost umělé inteligence naučit se rozpoznat koronavirus podle vyplněných symptomů. Tvůrci proto oslovili dobrovolníky, kteří by byli ochotni pokračovat s vyplňováním symptomů a zároveň si nechat udělat test na koronavirus. Díky tomu by pak odborníci mohli zkoumat úspěšnost aplikace při rozpoznání onemocnění covid-19. Cílem je odhalit nové ohnisko šíření dříve, než začnou lidé přicházet do nemocnice.

Vše záleží na ochotě velkého množství lidí aplikaci využívat. Vývojáři a lékaři prohlašují, že data jsou využita pouze pro účely výzkumu a účastníci nemusejí uvádět své jméno ani další osobní údaje. Data jsou chráněna podle nařízení GDPR a nesmějí být využita ke komerčním účelům.

autoři: Štěpán Sedláček , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.