Vyrůstala s lidovou hudbou, dnes pomáhá lidem, kteří potřebují pečovat o svůj hlas

23. listopad 2019

Sopranistka a hlasová koučka Martina Stecherová z Českých Budějovic spojila celý svůj život s hudbou. Umělecké kořeny má v rodině. Jejími bratranci jsou Petr a Pavel Šporclovi, otec Miroslav je známým dudákem a maminka stála u zrodu folklórního soboru Úsviťáček.

Martina Stecherová vyrůstala s lidovou hudbou. „Vděčím za to svým rodičům a je to skvělé. Když jsem začala studovat zpěv, zjistila jsem, že základ z lidové hudby mi pomohl v tom, že jsem odmalička nasávala jednoduchou pravou muzikálnost,“ říká.

Už více než dvacet let žije střídavě v Itálii poblíž Milána a v rodných Českých Budějovicích. „Srdcem jsem vždycky zůstala v Budějovicích, vždycky se mi stýskalo, když jsem byla pryč, vždycky mě to táhlo nazpátek. Budějovice jsou pro mě opravdu srdeční záležitostí, nejen proto, že tu mám rodinu, ale zdejší krajina je úžasná a těžko se nějaká podobná hledá jinde,“ komentuje.

Martina Stecherová vystudovala konzervatoř v Čechách i rakouském Salzburku. Nikdy ale netoužila po kariéře operní zpěvačky. Chce, aby jejím nástrojem byl vlastní hlas a dokázala s ním zazpívat vše. I proto se rozhodla kromě koncertování například v seskupení Trio Trinity věnovat výuce zpěvu.

Pomáhá lidem, kteří si chtějí vyzkoušet koncertování, ale i těm, kteří potřebují pečovat o svůj hlas. Zájemcům nabízí svůj první e-book, který se této problematice věnuje.

I když v současné době stále pendluje mezi Itálií a Českou republikou, udělala už zásadní krok k trvalému návratu do rodného města. Její muž Fabrio začal v Budějovicích péct pravou italskou pizzu a plánují stavbu domu.

Spustit audio

Související