Dětství Martiny Stecherové bylo plné lidové hudby. To ji vedlo ke kariéře zpěvačky i hlasové koučky

27. duben 2024

Operní zpěvačka Martina Stecherová se narodila v Českých Budějovicích do muzikantské rodiny Hany a Miroslava Stecherových. Jejich geny a její talent ji nejprve přivedly na půdu českobudějovické konzervatoře, pak studovala v Salzburku i Miláně. V Itálii také více než dvacet let žila a působila mimo jiné jako hlasová koučka. Teď se i se svým italským přítelem vrátila na jih Čech, kde především díky mnoha netradičním metodám učí zpívat ostatní.

Maminka Martiny Stecherové léta šéfovala českobudějovickému folklornímu souboru, tatínek je známý dudák a šéf kapely Dudlajda. V takové rodině se tedy hudbě nedalo vyhnout. „Asi to bylo předurčeno. Mí rodiče byli opravdu velmi plní hudby, byť to byla hudba lidová. Odmalinka jsme zpívali, třeba při cestě autem, to bylo maximálně důležité pro můj vývoj, hudba se do mě nalila,“ potvrzuje Martina Stecherová.

Už jako malá chodila na hodiny klavíru, ale ještě více ji zajímal hlas. „Hlas u mě vedl, takže jsme se rozhodli zkusit zkoušky na konzervatoř. To vyšlo a studovala jsem šest let na konzervatoři v Českých Budějovicích,“ vypráví.

Po absolvování konzervatoře chtěla podle svých slov studovat dále, protože si byla vědoma toho, že potřebuje další vedení. „Tak jsem zkusila přijímačky do Rakouska do Salzburku, také to vyšlo, ale tam jsem zůstala jen rok, protože to pro mě nebylo ideální. Pak se mi podařilo dostat se na vysokou školu v Miláně a vystudovala jsem konzervatoř poblíž milánské La Scaly, to byla úžasná zkušenost,“ dodává.

Celý rozhovor se zpěvačkou a hlasovou koučkou Martinou Stechrovou si poslechněte v cyklu Jihočeši. Mimo jiné se dozvíte, proč kromě klavíru hraje na harfu, ukulele a také propadla kouzlu tibetských mís.

Spustit audio

Související