Vláda nechce ustoupit od zavedení mýta na některých silnicích. Dotkne se to i jihočeských obcí

14. srpen 2019 07:11

Na zhruba 900 kilometrech silnic prvních tříd by se od ledna 2020 mělo platit mýtné. Proti schválenému záměru se staví obce i kraje, podle kterých se zhorší kvalita života i bezpečnost, protože auta budou hledat objízdné trasy.

Zavedení mýta se týká například silnice I/20 z Písku do Plzně. Naopak nedaleká cesta I/22 ze Strakonic do Klatov má být bez poplatků.

Ta prochází například Střelskými Hošticemi. „Podle posledního sčítání dopravy tady za den projede celkem šest tisíc vozidel, z toho asi 1500 těžkých nákladních automobilů,“ říká starosta Luboš Krupka.

„Tady v tom středu obce je základní škola, mateřská škola, obchod, obecní úřad i pošta, takže naši občané se tu musí pohybovat, přecházet tuhle silnici I/22 a ve špičce je to už teď často problém,“ dodává.

Místní se obávají, že od ledna se tu provoz výrazně zvýší. Podle starosty Luboše Krupky navíc nikdo s vedením obce svůj záměr nekonzultoval. „Bohužel ani ze strany ministerstva ani jiných orgánů nikdo od nás nechtěl žádné vyjádření. Podle slov ředitele sekce dopravy ministerstva dopravy v podstatě už je rozhodnuto,“ komentuje.

Čtěte také

Stejný problém trápí i obec Cehnice, která leží o několik kilometrů dál na stejné silnici. Tu nedávno navštívil premiér Andrej Babiš. Tehdy ale řekl, že vláda už od svého záměru ustoupit nemůže.

„Samozřejmě je to problém, protože pokud soutěž na mýto zahrnovala těchto 900 kilometrů a očekává se tam nějaký výnos, tak asi těžko teď můžeme říct, že se to všechno zruší, takže pan ministr o tom vyjednává s kraji a asociací obcí a měst,“ uvedl.

Pomoci by mohlo sčítání a monitoring dopravy na podzim a po novém roce. Starosta Luboš Krupka věří, že se poté ministerstvo dopravy podaří přesvědčit, aby mýto zavedlo i na silnici I/22.

Spustit audio

Související