V Budějovicích se otevřel jeden ze sběrných dvorů, během nouzového stavu sem jezdí desítky aut denně

3. duben 2020 15:45

Před sběrným dvorem Švábův Hrádek v Českých Budějovicích se tvoří fronty. Magistrát ho otevřel po čtrnácti dnech a jako jediný ve městě. Hodně lidí, kteří jsou v době nouzového stavu doma, se pustilo do jarního úklidu nebo stavebních prací.

Společnost FCC musela kvůli velkému zájmu posílit i obsluhu. Vedoucí sběrného dvora Dalibor Vycpálek ukazuje přijíždějícím, kam uložit odpad. „Hned první den po otevření tady bylo asi padesát aut, dneska od rána je to také tak,“ popisuje.

I pan Míra uvítal, že se sběrný dvůr po čtrnácti dnech znovu otevřel. „Když jsme doma kvůli koronaviru, pustili jsme se do uklízení, takže jsme rádi, že to máme kam vyvézt,“ komentuje.

Lidé musí dodržovat pravidla a mimořádná opatření spojená s pandemií. „Do sběrného dvora pouštíme pouze dvě auta, lidé musí mít roušky a musí si hlídat odstup od ostatních,“ říká Dalibor Vycpálek. Na to upozorňují i cedule před vstupem.

Čtěte také

Společnost zároveň musí odvážet přeplněné kontejnery, protože někteří lidé dorazili do sběrného dvora s velkým množstvím odpadu. „Tady jsou dvě vozidla s velkými přívěsnými vozíky, odpad už vykládají zhruba půl hodiny a jsou v půlce. To není moc ohleduplné, mezitím se tvoří fronta. Vidíme, že mají odpad z vyklízení nějaké nemovitosti,“ ukazuje ředitel Roman Braný.

V odpoledních hodinách by měla na místě být i městská policie, která bude pomáhat koordinovat vjezd a výjezd vozidel. Otevírací doba sběrného dvora Švábův Hrádek je omezená, lidé mohou přijet ve všední dny od 8 do 18 hodin, o víkendu je zatím zavřeno.

V případě, že by se u sběrného dvora tvořily dlouhé fronty každý den, město počítá s tím, že otevírací dobu ještě prodlouží.

Spustit audio

Související