Teplárna v létě prodává chlad. Využívá ho Jihočeská univerzita i muzeum

22. srpen 2018 10:33

S chlazením některých domů v Českých Budějovicích pomáhá teplárna. Pomocí takzvaných absorpčních jednotek vzniká u koncových příjemců z horké vody nebo páry chlad.

Ten se pak dostává do klimatizace uvnitř budov. Zní to možná paradoxně, ale funguje to podobně jako horká sprcha v létě.

Právě horká sprcha ochladí v létě víc než studená. „Tím, jak je tělo zahřáté a člověk vyjde ze sprchy, se voda odpařuje rychle, a tím pádem ochlazuje. Je to efektivnější než voda studená, protože studená voda zchladí tělo, takže se neodpařuje rychleji a člověk má naopak pocit, že se vrátil zpátky do sauny,“ vysvětluje místopředseda představenstva českobudějovické teplárny Tomáš Kollarczyk.

K výrobě chladu pro své depozitáře odebírá Jihočeské muzeum z teplárny páru. „Z páry se ve výměníku dělá horká voda, která jde do absorpční věže na dvoře objektu, kde se technologií zchlazuje na sedm až dvanáct stupňů. A tahle studená voda jde trubkami do jednotek v jednotlivých místnostech, kde pomocí ventilátorů přes studenou jednotku fouká studený vzduch,“ popisuje vedoucí provozně technického oddělení Jihočeského muzea Jan Pelech.

Kouř z budějovické teplárny bude čistší. Měla by se také snížit hlučnost

Českobudějovická teplárna má nové odsiřovací zařízení

Méně škodlivých látek bude do ovzduší vypouštět českobudějovická teplárna. Od poloviny listopadu testuje provoz nového odsiřovacího zařízení za půl miliardy korun, které sníží emise oxidu síry.

Horkou vodou z teplárny získává chlad i Jihočeská univerzita, a to hlavně v moderních budovách kampusu, jako je rektorát a filozofická fakulta nebo knihovna.

Pustit chlad i do radiátorů na sídlištích ale teplárna neumí. „Bohužel, je nám to velmi líto, ale to neumíme. Tím, že musí být speciální rozvod pro chlad, aby ochladil místnosti, si to bohužel nelze představit tak, že do těch rozvodů, kterými disponujeme, pustíme chladný vzduch a ten ochladí radiátor a byt,“ říká Tomáš Kollarczyk.

Výroba chladu pomáhá teplárnu udržet v chodu i v létě, kdy klesá prodej tepla.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související