„Pamatuji si, jak na vchod budovy rozhlasu mířily dva tanky,“ vybavuje si srpnovou okupaci 1968 Pavel Žalman Lohonka

20. srpen 2023

21. srpen 1968 byl dnem, na který ti, co jej prožili, obtížně zapomenou a udržují jej ve své paměti. 

„Vzpomínám, že jsem se ráno probudil – to jsem ještě pracoval ve Škodovce – a vstával jsem do práce s mým tátou, který měl zvyk, že vždycky pustil rádio, a tam říkali, že nás obsazují vojska“, tak začíná vyprávět v pořadu Světla ramp Pavel Žalman Lohonka, legendární postava českého folku a Minnesenger, jako prožil srpen roku osmašedesátého, kdy se ocitl i před budovou českobudějovického rozhlasového studia: „Pamatuji si, jak na vchod budovy mířily dva tanky.“

Ano, 21. srpen 1968 byl dnem, na který ti, co jej prožili, obtížně zapomenou a udržují jej ve své paměti. Třeba kuchařský čaroděj Petr Stupka, který byl jako chlapec s bratrem u prarodičů na prázdninách na samotě u Pacova. Jihočeský rámec má i vzpomínka známého sportovního televizního komentátora Petra Vichnara, jenž prožil v onen osudový den coby mladý basketbalista na letním soustředění v Chlumu Třeboně u rybníka Hejtman.

Zajímavá je také vzpomínka Marka Ebena na den vpádu okupačních vojsk, kterou natočil autor pořadu před časem na třeboňském zámeckém nádvoří. A poutavě zavzpomínal na dramatické okamžiky svého mládí také ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda. Všechny tyto reminiscence doprovodí písničky, které mohou navodit náladu dnů před pětapadesáti roky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio