Nové návštěvnické středisko Chýnovské jeskyně poodhalí tajemství, které po tisíce let ukrývá krasové podzemí

16. červen 2022 10:31

Chýnovská jeskyně na Táborsku má nové návštěvnické středisko. Jeskyňáři pro jeho výstavbu využili bývalý selský vápencový lom. Hlavní budova je věrnou kopií někdejší historické výtopny lokomotiv, která dosud stojí v nedalekém kamenolomu v Pacově hoře.

Mezi prvními návštěvníky centra byl Michael Strnad, pravnuk jednoho z objevitelů Chýnovské jeskyně Jana Strnada, který se roku 1863 společně s dalšími dvěma kolegy vydal na průzkum hlubin Pacovské hory. „Je tu celá řada věcí z naší rodinné kroniky, kde se zachovaly záznamy. Támhle je jeden krápník, který jsem našel doma,“ ukazoval.

Expozice umístěná i v podzemí pod výtopnou představuje podle vedoucího správy Chýnovské jeskyně Karla Drbala i geologii a mineralogii Chýnovského krasu. „Sedíme na skalním výčnělku, kolem nás je jeskynní strop, jsme s tím nesmírně spokojení, protože to vypadá jako skutečné kameny. Obrazovka promítá záběry, které natočili potápěči v trvale zatopených prostorách jeskyně, nořit se s nimi do těch hloubek je skutečně zážitek,“ popsal.

Na slavnostní otevření návštěvnického střediska dorazil i ředitel Správy slovenských jeskyň Ján Zuskin. „Je to krásné a zároveň velmi užitečné. Víme, že někdy v sezóně tu bývá mnoho návštěvníků, kteří potřebují nějak strávit ten čas, než se dostanou do jeskyně, tak lepší způsob si neumím představit. Možná se někteří při prohlížení expozice i trochu zapomenou a pobyt tu prodlouží,“ komentoval.

Chýnovská jeskyně byla objevena roku 1863 při práci v lomu. Roku 1868 se stala první turisticky zpřístupněnou jeskyní na území Čech a Moravy. Vybudování nového návštěvnického střediska stálo téměř 18 milionů korun, částku zaplatila Evropská unie.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související