Kruhy v obilí se objevily u Sedlece na Českobudějovicku. Není to dílo mimozemšťanů, ale divokých hus

25. duben 2024 08:49

Dříve vzácnost, dnes zcela běžný pták. Na Českobudějovicku se letos pohybovala tisícihlavá hejna divokých hus nejen v okolí rybníků, ale také na polích. Příliš nadšení z toho nejsou zemědělci, protože jim husy ničí budoucí úrodu obilí.

„Husy nalétávaly tady z té strany, bylo tu tisícihlavé hejno. Když už to bylo sešlapané, nalétávaly u Pištína na poli, ve vrbách,“ ukazuje místa, kde se během posledních dvou měsíců objevovala až tisícihlavá hejna hus běločelých, předseda Zemědělského obchodního družstva Blata ze Sedlece na Českobudějovicku Milan Pešek. Po husách zůstaly i kruhy v obilí.

„Když byl někde tmavě zelený porost a nalétly tam husy, za hodinu až dvě to bylo hnědé. Tam, kde dosedly a pošlapaly porost, to možná až tak velký problém nebude, ale problém bude, jestli vytáhly rostliny i s kořínky. Pak je rostlina pryč a je to nenávratná škoda. Nebylo to jenom na pár hektarech, ale na stovkách hektarů,“ dodává.

Zemědělci se ve spolupráci s myslivci snažili početná hejna hus rozehnat. Podle Milana Peška to ale bylo marné. „Na jednom poli jsem se snažil husy plašit, ale ony jsou tak chytré, že si ze mě prostě dělají srandu. Jenom popolétly a neměl jsem šanci je odehnat,“ popisuje.

Čtěte také

Hejna hus běločelých, které u nás zimují, se každoročně zvětšují. Můžou za to mimo jiné i teplé zimy. „Rybníky nezamrzají na tak dlouhou dobu, jak tomu bývalo dříve, a také pole nezapadají sněhovou pokrývkou tak často. Husy síky tomu nacházejí dostatečné množství vhodné potravy, především na ozimech,“ vysvětluje ornitolog Jiří Hamáček.

Další hypotéza podle něj souvisí s inteligencí hus a jejich migrací. „Husy jsou velmi chytré a ihned po začátku lovné sezony opouštějí náš kraj a přesouvají se do Německa, kde začíná lovná sezona hus zhruba o měsíc později. Podobně činí husy z Maďarska, Rakouska, kde začíná lovná sezona naopak dříve, a husy se odsud přesouvají přes náš region do Německa, kde se společně shromažďují na jezerech,“ říká.

Zatímco husy běločelé odlétly, husy divoké se do Čech naopak vrátily z teplých krajin. V současnosti hnízdí a vyvádějí mláďata, takže na polích se jich už mnoho nezdržuje.

Spustit audio

Související