Nejlepší český vodní pólista plánuje start na olympiádě, ale ve španělských barvách

12. leden 2020 14:38

Martin Faměra ze Strakonic sní o tom, že si zahraje na olympijských hrách, nejlépe už na těch v letošních v Tokiu. Vodní pólista reprezentoval kromě své rodné země i Slovensko, teď má políčeno na španělský pas.

Tréninky má hráč Barcelonety i ve strakonickém bazénu. „Tak třikrát týdně se plave hodinka kolem dvou a půl kilometru. Prostě se to musí dělat, aby byla kondice,“ popisuje.

Právě kondici bude hodně potřebovat. Sezona 2019/2020 pro něj totiž začala opravdu velmi nešťastně. „Hned na začátku jsem si zranil kolenní vazy. Byl jsem na operaci a za měsíc už bych měl hrát podle programu, který mi připravili trenéři a fyzioterapeuti,“ říká.

Ještě teď mu přeběhne mráz po zádech při vzpomínce na okamžik, kdy se zranil. Naštěstí v neštěstí byl zapojený i klub a Martin Faměra pouze plnil příkazy. Možná i proto Barceloneta vzala část odpovědnosti na sebe. „Hráli jsme na pláži ragby, což bychom neměli. Dali mi teď maximální podmínky pro to, abych se uzdravil. Normální doba rekonvalescence je šest až osm měsíců, já bych se měl do čtyř měsíců vrátit,“ vysvětluje.

Čtěte také

Co Martina Faměru katapultovalo mezi nejlepší světové vodní pólisty, ví jeho otec Karel, který aktuálně trénuje A tým ve Strakonicích. „Je třeba tomu dát něco navíc, a to hodně navíc, protože tréninky v českém vodním pólu nejsou takové. My jsme si přidávali sami posilovnu, plavání a všechno kolem, přidávali jsme si dost na to, že jsme byli ve Strakonicích,“ vzpomíná.

Martin Faměra tak může dál snít svůj olympijský sen. Všechny tréninky a plány směřuje k Tokiu 2020, měl by ale nastoupit v barvách španělské reprezentace, což je další oříšek. Současná politická situace a pozice Barcelony ve Španělsku českému vodnímu pólistovi moc nenahrávají. „Čekám na papíry, protože tam je trochu složitější politika, doufám, že to všechno vyjde,“ dodává.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související