Třeboňští taekwondisté přidali do sbírky další titul mistra světa. Získala ho Anežka Čurdová

31. prosinec 2019 13:29

Třeboňské taekwondistky přivezly další medaile z letošního mistrovství světa. Na 21. světovém šampionátu v taekwondu ITF v bulharském Plovdivu získala podruhé individuální zlatou medaili ve sportovním boji juniorek Anežka Čurdová. Její týmová kolegyně Veronika Rožboudová vybojovala v kategorii mladších juniorek stříbro.

Pro Anežku Čurdovou jsou přitom podle jejích slov závody stále náročnější. „Jsem víc a víc nervózní, protože se ode mě víc očekává. V prvních letech to nebyl takový stres, to jsem si mohla říct, že se mi to buď povede a překvapím, nebo se nic nestane,“ vysvětluje.

Veronika Rožboudová začala první velké úspěchy sbírat loni na mistrovství Evropy. „Tam jsem byla třetí a byl to pro mě obrovský úspěch, protože jsem to vůbec nečekala. Teď druhé místo na mistrovství světa je úžasné, ze začátku mi to vůbec nedocházelo,“ komentuje.

Mladé sportovkyně ale musí taekwondu obětovat veškerý volný čas. „Nemáme třeba vůbec velké letní prázdniny. Nejdřív mě to trochu štvalo, ale potom jsem si řekla, že tohle jen tak někdo nezažije a ty výsledky za to stojí, i když nemáme tolik času na kamarády,“ přiznává Veronika.

Anežku nedostatek volného času netrápí. „Mám na taekwondu většinu kamarádů, sport mě baví a nevadí mi, že hned po škole jdu na trénink,“ říká.

Čtěte také

Podle trenéra Zbyňka Máchy je stále těžší připravit závodníka tak, aby dosáhl velkých úspěchů. „Bývaly doby, kdy sem přišli lidé, kteří už k tomu byli nějak předurčení, v současné době je mládež na takové úrovni, že my je učíme v podstatě od začátku vůbec se hýbat,“ vysvětluje.

Po letech zkušeností ale na první pohled pozná s téměř stoprocentní jistotou, zda z mladého sportovce bude úspěšný reprezentant. Anežka Čurdová i Veronika Rožboudová podle něj byly od začátku jasnými adeptkami na zisk titulů.

Za třicet let trvání oddíl taekwondo v Třeboni vychoval už pět světových šampionů, Anežka je první ženou. Letos z mistrovství světa přivezly dívky i zlatou týmovou medaili.

autor: Mária Pfeiferová

Související