Myslel si, že bude opravovat pračky a televize. Nakonec se Karel Daňhel stal muzikantem a dlouholetým ředitelem divadla

17. únor 2024

Karel Daňhel je emeritní ředitel Divadla Oskara Nedbala v Táboře, muzikant, scénárista, autor unikátní série scénických výchovných koncertů pro děti, ale také letec, jachtař a skvělý vypravěč. Rozhovor s ním přináší pořad Jihočeši.

Karel Daňhel se narodil v Budíškovicích nedaleko Dačic v době, kdy tato část kraje ještě patřila k Moravě. Až později byla přičleněna do jižních Čech.

„Moravákem jsem byl do svých třinácti let, kdy jsem byl jako hudební talent, bohužel, vyslán na vojenskou konzervatoř do Roudnice nad Labem,“ popisuje začátky svých životních cest v úvodu pořadu.

Proč bohužel? Jak Karel Daňhel vysvětluje, měl spíše představu, že bude opravovat pračky, televize, rádia a věnovat se slaboproudé elektronice.

A podobnými zákrutami se nakonec ubíraly i jeho další životní osudy. Své slavné scénické provedení výchovných koncertů pro děti musel hrát sám, i když s tím dopředu vůbec nepočítal. A ředitelování táborskému Divadlu Oskara Nedbala si v duchu plánoval tak na dva roky. Nakonec v něm zůstal 26 let.

Celý rozhovor s Karlem Daňhelem si poslechněte v pořadu Jihočeši online.

Spustit audio

Související