Folk považuji za nejsvobodnější muziku v této zemi, říkal hudebník Vojta Zícha

4. květen 2024

Zemřel Vojta Zícha, excelentní muzikant, hráč na banjo, různé typy kytar, dobro, ukulele a další nástroje, opravdová legenda jihočeského folku a bluegrassu. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor, který vznikl před několika měsíci pro cyklus Jihočeši.

Vojta Zícha se sice narodil v Praze, ale více než čtyřicet let žil a působil v Českých Budějovicích.

Od raného mládí prošel řadou kapel, některé také vedl. Cukrátka, Blátotlačky, Zřídlo, Minnesengři, Žalman & Spol., Sem Tam, Druhá a v současnosti Třetí míza. A to není úplný seznam...

I když hraní na housle Vojtu Zíchu v dětství vůbec nebavilo a chtěl tento nástroj doslova sežrat, dokonce se na něm sáňkovalo, nakonec se mu muzika stala osudem i povoláním.

V pořadu Jihočeši se společně s Vojtou Zíchou projdete jeho životní cestou, ale také si můžete mimo jiné poslechnout jeho vzpomínky na natáčení s bratry Mikim a Wabim Ryvolovými v českobudějovickém rozhlasovém studiu.

Zazní i jeho názor na folk: „Měl jsem to štěstí, že jsem hrál převážně ve folkových kapelách. Folk považuji za nejsvobodnější muziku v této zemi. Přirovnal bych ho k pankáčům. Když to zahrajete dobře, tak můžete hrát, co chcete a na co chcete.“

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související