Můj balíček karet mi posloužil stejně jako Bible aneb Karty v písničkách

20. listopad 2023

„John Hardy nad karetním stolkem stál. A do hry nechtělo se mu. Nahnědlá holka dolar na stůl hodila. Rozdejte taky Hardymu.“ To je úryvek ze staré písničky Josefa Šimka a Greenhorns John Hardy, s českým textem spisovatele a překladatele Jiřího Valji.

Může posluchače vhodně uvést do nálady karetních Světel ramp s tematickými písničkami v podání Evy Pilarové, Milana Chladila, Juice Newton nebo Neda Millera. Ústřední postavení bude mít však jedna legendární a trochu zvláštní skladba.

Miroslav Černý – to je vážený pražský rozhlasový kolega, vypravěč příběhů podbarvených hudbou, ale také textař, konferenciér, dramaturg, redaktor a znalec žánru country and western. Před dávnými časy konferoval koncerty Greenhorns a Country Beatu Jiřího Brabce, ovšem my se v případě karetní skladby dotkneme kapely, s níž byl nejvíce svázán, tedy Rangers.

Půjde o slavný Balíček karet neboli The Deck of Cards. Jako první příběh o vojákovi, který byl uvězněn za to, že v kostele hrál karty, zpopularizoval americký countryový zpěvák T. Texas Tyler. Po něm se také s úspěchem Balíčku karet ujal Tex Ritter a slávy se tento uhrančivý song dočkal i v předvánočním období roku 1959, když jej podmanivým hlasem vyprávěl americký discjockey a herec Wink Martindale.

Více v pořadu poví sám působivý interpret a autor textu legendární české podoby této písně Mirek Černý, který ji v roce 1969 natočil za podpory Rangers. A neochudíme vás ani o předlohu – Balíček karet s charismatickým písničkářem T. Texas Tylerem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související