Mnohé hotely, penziony a restaurace na Šumavě zavřely. Provozovatelům chybí personál
Nejen kuchaři a číšníci, ale také pokojské, recepční nebo pokladní. Všechny tyto profese jsou po covidové pauze nedostatkovým zbožím. Zaměstnanci ve službách chybí po celém Česku, ale jejich deficit zvlášť pociťují provozovatelé na horách a v turisticky atraktivních oblastech, třeba v okolí Lipna.
I když k Lipnu stále přijíždí návštěvníci, řada provozoven je zavřená. Některé hotely a restaurace otevřou až na Vánoce. „Bohužel zaměstnanců i brigádníků je málo. Mám pocit, že v oboru gastronomie už moc lidí opravdu pracovat nechce. Mladé brigádníky prakticky neseženete,“ říká provozní penzionu a restaurace ve Frymburku Gustav Procházka.
Sám tak musí zastat mnohé práce. „Když kuchaři marodí, jsem v kuchyni, když je třeba pomoct přímo v restauraci, jsem tam. Ráno uklízím i záchody na penzionu, převlékám postele,“ popisuje.
Čtěte také
Úplně stejně je na tom jeho bratr Petr Procházka, který provozuje na frymburském náměstí restauraci v hotelu. „Chybí nám lidé na úplně všech pozicích. Kuchař, pomocná síla, číšník, recepční, noční recepční. To znamená, že v období mimo sezónu zavíráme a musíme to odkroutit jako rodina sami,“ dodává.
Nedostatek personálu je problémem nejen v Česku. Potvrzuje to Martin Řezáč, který zastupuje příhraniční lyžařský areál Hochficht. „Klíčové profese máme dlouhodobě pokryté, ale ty sezónní jako pokladní, obsluha vleků nebo obsluha v gastronomii ještě intenzivně hledáme. Vzhledem k tomu, že na Hochfichtu lyžují desítky tisíc Čechů, samozřejmě hledáme i v Čechách,“ uvádí.
Provozovatelé hotelů a restaurací věří, že se jim na zimu podaří zajistit kvalifikovaný personál. Další zima bez turistů by pro ně byla likvidační.
Související
-
V českobudějovické MHD chybí 24 řidičů. Dokonce kvůli tomu nejezdily některé spoje
Stojíte včas na autobusové zastávce, ale spoje se nedočkáte ani za půl hodiny. Přesně takové situace se v první polovině září několikrát odehrály v Českých Budějovicích.
-
Do Českého Krumlova si stejně jako loni našli cestu čeští turisté, cizinci chybí hlavně hotelům
Letošní sezónu hodnotí ubytovatelé jako úspěšnou. Největší zájem byl o Lipensko, kde ubytování přesáhlo 90 procent kapacity. Naopak mírný pokles zaznamenal Český Krumlov.
-
Některé restaurace po lockdownu zdraží. Může za to koronavirus i nárůst cen surovin
Měsíce čekání skončily, Češi si opět můžou sníst oběd nebo večeři přímo ve vnitřních prostorách restaurací. U stolu podle vládních opatření smí sedět nejvýše čtyři lidé.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Ruští úředníci utíkají z okupovaných území Ukrajiny. Kremlem slibovaný kariérní růst se nekoná
-
Na americké univerzity se pozvolna vracejí 60. léta. Protesty mohou ovlivnit volby, soudí Klvaňa
-
Věda a výzkum stále bez ministra, Tuleja se vzdal nominace. ‚Zbytečný resort,‘ myslí si opozice
-
ONLINE: Rusko využilo ‚dělostřeleckého sucha‘ a škody na frontě budou cítit několik měsíců, píší média