Mnohé hotely, penziony a restaurace na Šumavě zavřely. Provozovatelům chybí personál

4. listopad 2021 07:09

Nejen kuchaři a číšníci, ale také pokojské, recepční nebo pokladní. Všechny tyto profese jsou po covidové pauze nedostatkovým zbožím. Zaměstnanci ve službách chybí po celém Česku, ale jejich deficit zvlášť pociťují provozovatelé na horách a v turisticky atraktivních oblastech, třeba v okolí Lipna.

I když k Lipnu stále přijíždí návštěvníci, řada provozoven je zavřená. Některé hotely a restaurace otevřou až na Vánoce. „Bohužel zaměstnanců i brigádníků je málo. Mám pocit, že v oboru gastronomie už moc lidí opravdu pracovat nechce. Mladé brigádníky prakticky neseženete,“ říká provozní penzionu a restaurace ve Frymburku Gustav Procházka.

Sám tak musí zastat mnohé práce. „Když kuchaři marodí, jsem v kuchyni, když je třeba pomoct přímo v restauraci, jsem tam. Ráno uklízím i záchody na penzionu, převlékám postele,“ popisuje.

Čtěte také

Úplně stejně je na tom jeho bratr Petr Procházka, který provozuje na frymburském náměstí restauraci v hotelu. „Chybí nám lidé na úplně všech pozicích. Kuchař, pomocná síla, číšník, recepční, noční recepční. To znamená, že v období mimo sezónu zavíráme a musíme to odkroutit jako rodina sami,“ dodává.

Nedostatek personálu je problémem nejen v Česku. Potvrzuje to Martin Řezáč, který zastupuje příhraniční lyžařský areál Hochficht. „Klíčové profese máme dlouhodobě pokryté, ale ty sezónní jako pokladní, obsluha vleků nebo obsluha v gastronomii ještě intenzivně hledáme. Vzhledem k tomu, že na Hochfichtu lyžují desítky tisíc Čechů, samozřejmě hledáme i v Čechách,“ uvádí.

Provozovatelé hotelů a restaurací věří, že se jim na zimu podaří zajistit kvalifikovaný personál. Další zima bez turistů by pro ně byla likvidační.

Spustit audio

Související