Lepší zvuk, nové bistro, filmy za padesátikorunu. Budějovické letní kino láká, i když nemůže uvádět novinky

31. červenec 2022

Teplý večer a dobrý film s hvězdami nad hlavou. Fenomén letních kin se v posledních letech znovu probouzí a nejlíp se daří těm skutečně tradičním v oldies duchu. Velký zájem budí například Háječek v Českých Budějovicích.

Českobudějovické letní kino třetím rokem provozuje Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců. Tu založil Daniel Habrda. „Když jsem po dokončení filmové akademie začal pracovat, zjistil jsem, že je v Budějovicích a jižních Čechách poměrně hodně filmařů, kteří dělají i na velkých projektech, ale neznají se. Vznikl tedy náš spolek a pak jsme se dozvěděli o výběrovém řízení na Háječek, tak se začal formovat ten tým,“ vzpomíná.

Noví provozovatelé převzali areál v době covidových lockdownů a do poslední chvíle nevěděli, co bude. „To pro nás byla asi největší výzva. Pak se začalo rozvolňovat, tak jsme dali výzvu na internet, aby nám lidé přišli pomoc zvelebit Háječek za volné vstupy. Dorazila hromada brigádníků, tak jsme prostor trochu zkultivovali a takto to děláme každý rok,“ líčí Daniel Habrda.

Následovala revize zvukového systému, protože některé reproduktory už byly nefunkční, a vzniklo nové bistro u vchodu. „Měli jsme tam takovou dřevěnou kouzelnou budku, ale vyměnili jsme ji za kontejner, který jsme zvelebili a hlavně rozšířili. Začalo totiž chodit mnohem víc lidí, než se očekávalo, a ta bouda nám už nestačila. Letos máme přislíbeno, že by se měly renovovat lavice, ale záleží, jak to městu vyjde,“ popisuje Daniel Habrda.

Čtěte také

Jednou z podmínek provozování letního kina Háječek je padesátikorunové vstupné na filmové projekce. „Je to trošku past. Samozřejmě je to velmi lákavé pro diváky, ale omezuje to uvádění premiérových filmů. Kdybychom je promítali za padesátikorunu, nebylo by to fér pro ostatní kina, takže distributoři nám logicky dali omezení, že premiérové filmy můžeme dávat, až když vypadnou z většiny kin. V průměru je to jeden až dva měsíce po premiéře,“ říká Daniel Habrda.

Tým letního kina proto sahá spíše po osvědčených starších snímcích a snaží se nabídnout mix všech žánrů. Kromě toho otevírá prostor i dalším druhům umění. V Háječku se tak pravidelně konají také koncerty, divadelní představení nebo tematické večery.

Celý rozhovor s Danielem Habrdou o českobudějovickém letním kině Háječek si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související