Ocelový kůň, obří spermie, zrcadlový leknín. Umění ve městě opět baví návštěvníky a obyvatele jižních Čech

17. červenec 2022

Náměstí, ulice a další veřejná prostranství na jihu Čech zpestřují v létě už řadu let originální skulptury. Díla jsou součástí festivalu Umění ve městě, který pořádá českobudějovický sochař Michal Trpák. Letos vybral umělcům téma Fauna a flóra.

„Tentokrát trošku upozaďujeme člověka a klademe důraz na rostlinnou a živočišnou říši a také vstupujeme do krajiny, takže už to není jenom umění ve městě, ale i v krajině. Uskuteční se i sochařské sympozium na Pasečné u Lipna, na kterém vznikne šest laviček, které pak budou rozmístěny v okolí,“ říká Michal Trpák.

Festival Umění ve městě České Budějovice 2022

Pro vlastní dílo si letos vybral místo u Rabenštejnské věže v Českých Budějovicích. Zavěsil tu obrovské barevné spermie. „Ta instalace se jmenuje Velký závod a jsou to závodníci. Já říkám, že každý z nás minimálně jednou v životě vyhrál, takže je to taková parafráze na to vítězství každého z nás,“ vysvětluje.

Dále se na Umění ve městě představují například Michal Gabriel se svým Ocelovým koněm na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. nebo Jaroslav Róna se sochou Muž a pes na Piaristickém náměstí. Oba tvůrci se festivalu účastní pravidelně, k vidění jsou ale i díla mladých nových autorů.

Tradiční je už instalace ve slepém rameni Malše. „Letos je tu taková zrcadlová květina, leknín, který rozkvetl ve slepém rameni a reflektuje to okolí. Tohle dílo mě osobně hodně baví,“ dodává Michal Trpák.

Festival Umění ve městě České Budějovice 2022

Kromě Českých Budějovic jsou sochy k vidění v Hluboké nad Vltavou, Táboře, Lipně nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Bechyni, Volyni, Vodňanech a Hluboké u Borovan. Mapku najdou lidé na webových stránkách festivalu, také si ji mohou vyzvednout v českobudějovickém infocentru a Rabštejnské věži.

Podle Michala Trpáka už Umění ve městě přesáhlo významem kraj a dostalo se do povědomí. „Dokonce některé instalace vyšly v mezinárodních knížkách o umění, takže asi už jsme přesáhli i hranice. My už účastníky vybíráme v otevřené výzvě, která je vyvěšena více než půl roku dopředu. Sami výtvarníci se nám hlásí, posílají své návrhy a my pak v takové širší komisi vybíráme, co bude v daném ročníku vystaveno,“ vysvětluje.

Ambice rozšiřovat festival do celé republiky, nebo dokonce Evropy, ale nemá. „Já chci spíš přinášet instalace, které jsou zajímavé, do města a krajiny a vnášet současné výtvarné umění do veřejného prostoru. To je pořád stejný cíl, který se nezměnil, a dokud to budu dělat já, asi nezmění. A pořád je to festival zaměřený primárně na sochařské umění, protože sám jsem sochař, je mi to blízké a myslím si, že tvorba sochařů by měla být vidět více ve veřejném prostoru než v galeriích,“ dodává.

Celý rozhovor se sochařem Michalem Trpákem o festivalu Umění ve městě si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související