Legenda jihočeské sportovní žurnalistiky Míla Ortman dal přednost novinám před studiem atraktivního oboru

6. červen 2022

„Fotbal je můj život. Na Dynamu klidně i umřu.“ Tyto věty uvádí na webových stránkách Deníku jako své motto legenda jihočeské sportovní žurnalistiky Bohumil Míla Ortman. A k tomu je dobré hned dodat, že jeho život jsou i noviny.

Vždyť byl přijat jako výborný gymnazijní student na Vysokou školu ekonomickou, atraktivní obor zahraniční obchod, ale po pěti týdnech poznal, že jeho místo je jinde, u novin. „A nastoupil jsem v sedmnácti jako elév do Jihočeské pravdy,“ vzpomíná českobudějovický rodák Míla Ortman.

Fotbaloví fandové z jihu Čech a zároveň čtenáři dřívější Jihočeské pravdy, nyní už dlouho Deníku samozřejmě musejí znát jméno sportovního redaktora Bohumila Ortmana, který jim dlouhá léta přináší zasvěcené články a kvalitní výsledkový servis týkajícího se tohoto druhu sportu.

Jeho dosavadní život a kariéra jsou v tom nejlepším smyslu slova dokladem veliké věrnosti svému celoživotnímu povolání a zároveň koníčku.

Letos slaví sedmasedmdesátiletý Míla Ortman neuvěřitelných šedesát let u novin, a to je jistě dobrá příležitost ohlédnout se zpět, k začátkům, k časům prožitým v báječném trojlístku s vynikajícími sporťáky, novináři Petrem Turkem a Vladimírem Majerem, k létům, kdy sám sportovní redakci vedl, ale také k českobudějovickému Dynamu a lidem, které v dresu tohoto fotbalového klubu potkal.

Rozhovor s Bohumilem Ortmanem, který pro cyklus Jihočeši natočil Jiří Kasal, si poslechněte online.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související