Kostel v Boleticích, který byl součástí vojenského újezdu, ožívá díky dobrovolníkům

30. leden 2019 14:48

Kostel svatého Mikuláše v Boleticích na Českokrumlovsku patří mezi nejstarší sakrální památky na jihu Čech. Protože leží na území bývalého vojenského újezdu, před listopadovou revolucí utrpěl nejednu újmu na své kráse.

Sakrální památka ale postupně ožívá, a to hlavně díky dobrovolníkům ze spolku Radost pro všechny, který sídlí v nedalekém Kájově. Právě pod Kájov totiž Boletice po vyčlenění z vojenského újezdu spadají.

Upravuje se tu například hřbitov. „Během doby, kdy byl kostel uprostřed vojenského prostoru, byl hřbitov zničený, takže náhrobky byly náhodně poházené a nakonec byly všechny srovnány u márnice, protože se tu natáčel film Nabarvené ptáče. My se je teď snažíme vrátit zpátky,“ říká členka kájovského spolku Lenka Augustinová.

Bohužel podle ní neexistují žádné prameny ani fotografie, které by ukazovaly původní podobu hřbitova. „Takže přiznáváme, že náhrobky umisťujeme úplně náhodně. Velký podíl práce na tom má nejenom náš spolek, ale i psychiatrická léčebna Červený dvůr, jejíž pacienti nám pomáhali,“ dodává.

V kostele v Boleticích hráli sovětští vojáci hokej, oltáře zničili zlatokopové

Kostel v Boleticích byl dlouhá léta součástí vojenského prostoru, devastovali ho sovětští vojáci i zlatokopové

Je to zřejmě nejstarší stavba jižních Čech. Jen málokdo se do ní ale zatím podíval. Do kostela svatého Mikuláše v Boleticích se od roku 1947 až do letoška nesmělo, protože byl součástí vojenského újezdu. Přesto možná tento kostel znáte a viděli jste ho na vlastní oči, natáčela se tady totiž část filmu Údolí včel.

Kostel připadl v lednu 2016 obci Kájov. Kájovští hned uspořádali novoroční pochod do Boletic, aby přivítali nové obyvatele. „Když jsme viděli kostel takhle zarostlý, tak si pár nadšenců řeklo, že si zaslouží větší péči. První brigáda byla v březnu 2016 a od té doby se koná pravidelně na jaře i podzim,“ popisuje Lenka Augustinová.

Prostor kostela využívá spolek pro pořádání kulturních akcí, vystupovali zde už například Vladimír Mišík, Michal Prokop nebo kapela Spirituál Kvintet. Interiér láká také snoubence k uspořádání svatebních obřadů a o prázdninách se konají prohlídky pro veřejnost.

Až opadne mráz a sníh, členové spolku Radost pro všechny, se znovu pustí do osazování náhrobků a i letos v létě v kostele vystoupí několik interpretů.

Spustit audio

Související