K výbavě jednoho z legendárních průvodčích na koněspřežce patřila i láhev s kořalkou

31. březen 2024

Pokud jste dosud neslyšeli o šlechtickém rodu Přehořovských z Kvasejova, který měl ve svém erbu papouška, pak si pusťte magazín Vltavín. V něm také rozpleteme několik zajímavých letopočtů spojených s koněspřežnou dráhou a staročeským pivem.

Se zahájením provozu koněspřežné dráhy České Budějovice – Linec se nejčastěji spojuje datum 1. srpna 1832. Když se ovšem začnete poohlížet po dalších souvisejících datech, je to ještě zajímavější.

Pochopíte to, když si poslechnete záznam pořadu, který vznikl, jak se v něm uvádí, ke 140. výročí zprovoznění koněspěžky, tedy v roce 1972. Autorem je tehdejší redaktor českobudějovické rozhlasové stanice Lubomír Soukup, který natočil i všechny reportáže. Původní trať projel s mikrofonem a Milošem Svobodou, autorem knihy Začalo to koněspřežkou.

V ukázkách z dobového pořadu se dozvíte, že k výbavě jednoho z legendárních průvodčích na koněspřežce patřila i láhev s kořalkou. To kvůli tomu, kdyby se některému z cestujících udělalo za jízdy nevolno. Za cesty vykládal průvodčí cestujícím zajímavosti a veselé historky.

Spustit audio

Související