Mlynáři bývali nositelé pokroku, lidé vážení a ctění, bez kterých se ostatní prostě neobešli

28. duben 2024

Prostřednictvím magazínu Vltavín navštivte mlýn v Hněvkovicích na Českobudějovicku. Ve své zachovalé podobě je jediný na řece Vltavě. 

Pokud si projdete mlynářské muzeum rodiny Koubkových, dozvíte se toho hodně nejen o mlýnech a mlynářích. Například: dnes známe mouku hladkou, polohrubou a hrubou, ale kolem roku 1900 se rozdělovalo do deseti kategorií. A pokud používáte třeba takzvanou mouku dvounulku, tak tehdy byly čtyři druhy těchto takzvaných nulek.

Manželé Koubkovi také připomínají, že mlynáři bývali nositelé pokroku, lidé vážení a ctění, bez kterých se ostatní prostě neobešli.

A to zdaleka není všechno. Po prohlídce mlynářské a rodové expozice čeká návštěvníky expozice o vynálezech a na ni navazující foto a filmové aparáty s doplňky.

V magazínu Vltavín projdeme rodiným muzeem v Hněvkovicích s jeho zakladatelem Karlem Koubkem. S manželkou Patricií ho budoval několik let. Koubkovi mají na co navazovat, protože na tomto místě provozoval mlynářské řemeslo už od roku 1842 prapředek Karla Koubka, František Královec.

Mlýn Hněvkovice - model jedné z původních variant mlýna
Spustit audio

Související