Jubilejní Tour de France spěje ke svému vyvrcholení, a tak je čas na cyklistické písničky

17. červenec 2023

Jubilejní 110. ročník nejslavnějšího etapového cyklistického závodu na světě Tour de France spěje ke svému vyvrcholení. A navíc v tomto čase lze potkat zvláště u nás, na jihu Čech, bezpočet výletních cyklistů a cyklistek. A tak je téma dnešního setkání nasnadě – cyklistika, cyklista, jízdní kolo. Tak nasedáme!

V cyklistické písničkové sestavě má své místo hit světoznámé kapely Queen Bicycle Race, Cyklistický závod, z roku 1978. Jejím autorem je charismatický zpěvák této hvězdné britské skupiny Freddie Mercury. Napsal ji během závodu Tour de France ve švýcarském Montreaux, kde natáčel s ostatními členy Queen album Jazz a kterým toho roku projížděl peloton.

Mercury namíchal do textu písně Bicycle Race mnoho, jako například aféru Watergate, válku ve Vietnamu, drogy, ale také filmy Hvězdné války a Čelisti. Jisté kontroverze vyvolal videoklip k songu, který byl natočen s 65 nahými cyklistkami ve Wimbledonu, nikoliv v tenisovém areálu, ale na stadionu, kde se dříve pořádaly chrtí dostihy. Ostatně, polonahá dívka jedoucí na kole je také na obalu singlu kapely Queens Bicycle Race.

V historickém cyklistickém exkurzu sestoupíme také mnohem hlouběji. V roce 1961 natočil velmi populární herec s mimořádným komediálním nadáním, pelhřimovský rodák a patriot, před sto roky narozený Lubomír Lipský s orchestrem Gustava Broma z dnešního pohledu mile naivní písničku Cyklista. Autorem hudby je známý klavírista Jiří Malásek a text napsal Jan Pixa, legendární tvůrce a konferenciér, jak se onehdy říkalo, masivně sledovaných soutěžních televizních pořadů Hádej, hádej, hadači nebo Desetkrát odpověz.

Čtěte také

Občas tomu tak bývá, že když je nutno v rozhlasovém vysílání vybrat nějakou přímočarou cyklistickou písničku, je nasazeno Šlapací kolo. To byla bubblegumová písnička prvního singlu skupiny Faraon s jejím kytaristou a prvním zpěvákem před příchodem Jiřího Schelingera Janem Johnem.

Zhruba o rok starší originál a také velký hit byl záležitostí pop-rockové kapely původně z Tasmánie, tedy Austrálie, The Mixtures, tedy Směsky, pod názvem The Pushbike Song. Pushbike je hlavně v australské angličtině jízdní kolo.

Ovšem nejprve vám pošleme tu oblíbenou českou verzi s Janem Johnem, pianistou Jaroslavem Uhlířem, bubeníkem Zbyňkem Šemnickým a baskytaristou Karlem Šípem, který napsal také text.

Písniček k tématu bude ale více – včetně dnes už zapomenutého songu ze sedmdesátých v podání Jiřího Korna Každý vítěz, kdo projel cílem, který rozhlasově i televizně rámoval etapový Závod míru.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související