Jiří Březina starší: Školní zavazadla

20. říjen 2023

Objem lidského vědění se neustále zvětšuje, což je mimo jiné vidět i na stálém bobtnání školních zavazadel. Připomněl jsem si to začátkem září, když ulice znovu zaplnili školáci.

Je mi jich trochu líto. Jako by se všichni připravovali na dráhu horského nosiče. Jejich nabouchané třicetilitrové batohy se mají k našim hubeným aktovkám asi jako stěhovák ke kabrioletu. Někdy se dokonce zdá, jako by ty batohy po vzoru samořiditelných aut už také chodily po chodnících samy a až zblízka pod nimi vykoukne ohnutý prvňáček.

To dimenzování samozřejmě souvisí s obsahem. Třeba penály. Naším penálem bylo útlé pouzdro s pár pisátky, penál mého vnuka připomíná rozměrem i váhou cihlu.

Nikdo už také nenosí svačinu v papírovém pytlíku. K povinné výbavě dnešního školáka patří bytelná plastová krabice. Je rozdělená důmyslnými přepážkami tak, aby se v ní nemíchaly věci dobré s těmi zdravými a na váze jí moc nechybí do kila. V obchodech je vidět, že jen tyhle krabice živí celé průmyslové odvětví.

Podobně i láhve na pití, s důmyslným těsněním a dvojnásobným zámkem, konstruované na pád z tisíce metrů. V naší třídě tahali termosku s čajem jen největší rozmazlenci a my ostatní jsme si vystačili s vodovodním kohoutkem nad umyvadlem v rohu. Byl víceúčelový, protože kromě pití se s ním dalo i stříkat až do třetí lavice. Termoskáři byli beztak v sociální nevýhodě, protože se nemohli prát s taškou na zádech. Tehdejší termosky byly skleněné a první náraz je proměnil v hromádku stříbrných střepů.

A protože kromě penálu, pití a svačiny se dovnitř musí vejít ještě učebnice a sešity, budí školní batoh dojem, jako by se jeho nositel chystal na týdenní horský přechod, místo aby cestou za vzděláním zdolával přechody městské.

Pokud ho i s batohem nevysadí před školou nablýskané mamataxi.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související